ANALIZĂ | De ce se uită românii în masă de Sărbători la „Singur acasă“

0
64

singur acasa film craciun (600 x 375)Articol preluat din Adevărul
Adevărul“ a încercat să găsească o explicaţie pentru succesul, aparent inexplicabil, în materie de audienţe pe care Pro TV îl are în fiecare an cu seria „Singur acasă/ Home Alone“, difuzată în preajma sărbătorilor de iarnă.
 
Seria „Singur acasă“ rulează la Pro TV în această lună, marcând astfel cea de-a zecea difuzare de când există măsurătorile de audienţă, şi a reuşit, ca întotdeauna, să adune în faţa micilor ecrane milioane de români.
Analistul media Iulian Comănescu subliniază că există filme care devin opţiunea tradiţională de Sărbători a televiziunilor, iar în România faimoasa serie a devenit sinonimă cu perioada Crăciunului: „În SUA, aşa a fost programat multă vreme «O viaţă minunată», al lui Frank Capra. «Singur acasă» funcţionează la fel şi la noi, şi în Polonia, unde înţeleg că a dat naştere unei ziceri gen: «Dacă e Kevin (personajul principal – n.red.) la televizor, e Crăciun»“, a explicat Comănescu.
 
Pe de altă parte, criticul de film Irina Margareta Nistor consideră că „Singur acasă“, atenţie!, creează dependenţă: „E conceput în aşa fel încât să dea dependenţă, asemenea cartofilor prăjiţi, care, chiar dacă nu sunt sănătoşi, sunt tare gustoşi. A devenit un must pentru Crăciun, e Crăciunul american uşurel şi amuzant (chiar dacă umorul e destul de îndoielnic). În mod surprinzător, n-a prins splendidul «O viaţă minunată», care e mai sentimental şi îţi pune mintea şi imaginaţia la contribuţie.“
Analistul Iulian Comănescu pune popularitatea filmului şi pe seama faptului că Pro TV l-a difuzat pentru prima dată chiar în anul lansării postului, în 1995, fiind de părere că este una dintre producţiile care au intrat în România odată cu libertatea.
„Ingredientele mic-burgheze şi în acelaşi timp glamour ale poveştii reprezentau – şi reprezintă – vechea aspiraţie către Occident şi confortul lui, conservă cumva visul american aşa cum era înainte de 1989, într-o Românie care s-a «dezvrăjit» de atunci în privinţa Vestului, a Uniunii Europene şi a altora asemenea. «Singur acasă» e un fel de regresie colectivă în epoca dinainte de mineri şi eşecul Convenţiei, când părea că totul va fi bine dacă va pleca Ceauşescu“, crede Comănescu.
 
Acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de Irina Margareta Nistor: „A fost primul Crăciun cinematografic de după Revoluţie! Eram poftiţi, fără paşaport şi fără viză, în casele de peste Ocean, pe care le invidiasem şi le idolatrizasem până atunci. Răufăcătorii erau pedepsiţi ingenios, iar puştiul e amuzant pentru unii telespectatori, care au încercat să-l imite în comportament, din păcate.“
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/entertainment/tv/analizA-seuita-romanii-masa-sarbatori-singur-acasa-duparevolutie-i-a-poftit-romani-viza-pasaportin-casele-ocean-1_567e916837115986c6d5b3dc/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here