Ziua culturii maghiare (22.01)

Articol preluat de pe site-ul Rador

0
233

Ziua culturii maghiare (22.01)Pe 22 ianuarie maghiarii de pretutindeni sărbătoresc Ziua culturi maghiare. Această dată, 22 ianuarie 1823, apare pe manuscrisul poeziei intitulate Hymnus a lui Kölcsey Ferenc, versuri care au devenit versurile imnului național al Ungariei.

Istoria imnului național al Ungariei

Poezia care urma să devină Imnul național al maghiarilor a fost publicată, pentru prima dată, în 1828 în revista literară intitulată Auróra, de la Budapesta. La momentul primei apariții încă nu a stârnit mare interes. Abia peste patru ani, în 1832, când la inaugurarea serilor literare de la clubul elitist Pesti Casino s-a citit poezia, versurile au început să devină cunoscute. În același an a apărut și un volum de poezii al poetului Kölcsey Ferenc, volum în care această poezie a apărut sub titlul Din secolele zbuciumate ale poporului maghiar („ A magyar nép zivataros századaiból”).

Poetul romantic Kölcsey Ferenc (1790-1838) a murit fără să știe că poemul lui va deveni odată imn național. La cinci ani după moartea lui, directorul Teatrului Național din Budapesta a propus să se găsească un imn „al poporului”. În acea perioadă, la evenimentele oficiale din Imperiul Dualist se intona imnul austriac „Gott erhalte”, cu versuri din folclor și muzica compusă de Joseph Haydn.

La propunerea directorului Bartay Endre, Teatrul Național a inițiat două concursuri pentru compunerea muzicii imnului. În 1843 poezia pentru care se cerea compunerea melodiei era poemul Szózat (Cuvântare) de Vörösmarty Mihály. Concursul a fost câștigat de Egressy Béni, iar Szózat este cântat până în zilele noastre ca al doilea imn național. Anul următor a avut loc un alt concurs, de data aceasta pe versurile poeziei Hymnus a lui Kölcsey Ferenc. Melodia câștigătoare a lui Erkel Ferenc a avut un succes răsunător, iar începând cu acel an compoziția a devenit imnul național al maghiarilor, prin voința poporului, acceptat prin consens național.

Abia după 60 de ani de la concursul câștigat de compozitorul Erkel Ferenc s-a pus problema oficializării imnului maghiar. În 1903 s-a încercat printr-o inițiativă parlamentară declararea oficială a cântecului ca imnul oficial al Regatului Ungar, dar încercarea a eșuat. Totuși, popularitatea imnului a fost de necontestat. Abia după 1918 a fost cântat la toate evenimentele oficiale, chiar dacă nici atunci nu fusese declarat în mod oficial imnul statului.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.rador.ro/2016/01/22/22-ianuarie-ziua-culturii-maghiare/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here