Ziua mondială a artei este marcată în fiecare an, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.
Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima oară în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematograful, considerat cea de a şaptea artă.
Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.
În vederea stimulării cooperării internaţionale între artiştii din toată lumea, pentru îmbunătăţirea poziţiei economice şi sociale a acestora la nivel naţional şi internaţional, îşi desfăşoară activitatea Asociaţia Internaţională de Artă (IAA/AIAP), o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti care aparţin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei, dar şi artişti care practică alte forme de creaţie în artele vizuale, potrivit
Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.agerpres.ro/documentare/2020/04/15/ziua-mondiala-a-artei–486775