Ziua mondială a astmului (7.05)

0
148

Ziua mondială a astmului (7.05)Pe 7 mai este marcată, la nivel mondial, Ziua mondială a astmului, un eveniment organizat de Iniţiativa Globală pentru Astm (GINA) cu scopul de a spori gradul de conştientizare al publicului faţă de gravitatea astmului şi de tratare a acestuia.

Prin sloganul propus de Iniţiativa Globală pentru Astm „Aer mai curat – o respiraţie mai sănătoasă” se evidenţiază faptul că îmbolnăvirile sunt şi o consecinţă a poluării din oraşe, dar şi a mediului social, potrivit site-ului ginasthma.org. Factori de risc cei mai puternici în dezvoltarea astmului sunt substanţele şi particulele inhalate care pot provoca reacţii alergice sau pot irita căile respiratorii.

În ziua consacrată, la nivel mondial, acestei boli sunt publicate o serie de materiale, care evidenţiază factorii vinovaţi de îmbolnăviri, cum ar fi poluarea dar şi materialele izolante şi lacurile utilizate în construcţia casele şi – în principal – cele 300 de tipuri de compuşi organici volatili conţinuţi în vopselele, cleiurile şi mochetele din clădirile în care trăim.

Degradarea calităţii aerului din interiorul spaţiilor închise ne influenţează cu atât mai mult sănătatea, cu cât, în prezent, am ajuns să ne petrecem 90% din timp în casă, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Pentru a permite combaterea acestor efecte, până la o eventuală schimbare a normelor din domeniul construcţiilor, nu trebuie să ezităm să utilizăm vechile „reţete”, cum ar fi aerisirea zilnică a locuinţei.

Această zi constituie un prilej pentru instituţiile medicale de a atrage atenţia asupra înmulţirii îmbolnăvirilor de astm. Pentru ca cineva să facă astm, trebuie să fie întruniţi doi factori – o sensibilitate genetică şi un element declanşator din mediul înconjurător.

235 de milioane de oameni sunt afectaţi de astm, la nivel mondial

Astmul este o boală a căilor respiratorii, care provoacă crize repetate de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. Pentru ca o persoană să facă astm, trebuie să fie întruniţi doi factori – o sensibilitate genetică şi întâlnirea cu un element declanşator în mediul înconjurător. Specialiştii consideră că numărul cazurilor a crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Din păcate, foarte mulţi bolnavi nu au posibilitatea să-şi cumpere medicamentele necesare tratamentului.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii statisticile arată că aproximativ 235 de milioane de oameni sunt afectaţi de astm, la nivel mondial. Este o boală comună în rândul copiilor. Peste 80% din decesele cauzate de astm au loc în ţările cu venituri mici şi cu venituri medii. Medicaţia poate controla astmul. Evitarea fenomenelor declanşatoare de astm poate reduce, de asemenea, severitatea astmului. Gestionarea adecvată a astmului poate permite oamenilor să se bucure de o bună calitate a vieţii.

În Europa 30 de milioane de persoane suferă din cauza astmului. Prevalenţa este în continuă creştere, mai ales în rândul copiilor, iar, în ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat. Raportul GINA confirmă faptul că astmul este în creştere în întreaga lume şi estimează că încă 100 de milioane de persoane ar putea să sufere de astm până în 2025.

Prevalenţa simptomelor de astm la adulţi în ţara noastră este în jur de 10%, iar la copii de 6,4%. Datele statistice de la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică arată ca numărul cazurilor de astm bronşic înregistrat de către medicii de familie în anul 2011, în România, a fost de 23.552, cu 12% mai mult faţă de anul 2009.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here