Ziua mondială fără telefon mobil (6.02)

0
494

Ziua mondială fără telefon mobil este o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso, lansată în romanul său umoristic „Tueur de portable sans mobile apparent” (Asasinul de portabile fără mobil aparent), publicat în 1999, primul thriller care are drept personaj principal telefonul mobil.

Conform propriilor spuse, Phil Marso recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor la care duce folosirea lor excesivă şi asupra dependenţei create de acestea, potrivit site-ului http://mobilou.info.

Marcată pentru prima oară pe 6 februarie 2001, din 2004 campania a fost extinsă pe o perioadă de trei zile – 6, 7, 8 februarie – şi în fiecare an propune o temă de reflecţie.

Potrivit DataReportal, numărul utilizatorilor unici de telefoane mobile este azi de peste 5,22 de miliarde. România avea în 2016 un număr de utilizatori activi de telefonie mobilă de 22,6 milioane, cifră în jurul căreia oscilează, potrivit datelor ANCOM, și azi numărul românilor cu un număr de mobil activ.

Ediţia din 2022 a Zilei mondiale fără telefon mobil are tema „Furtuna solară: Alo, Terra?”, conform mobilou.net. Phil Marso propune luarea în considerare a unui scenariu în care folosirea telefoanelor mobile şi a Internetului devine imposibilă, arată site-ul citat. Să presupunem că o puternică furtună solară perturbă câmpul magnetic al Terrei şi că fluctuaţiile electromagnetice duc la dezafectarea amplificatoarelor de semnal, necesare pentru a menţine conexiunile la mare distanţă. Cum ar arăta viaţa în societatea modernă dacă am fi nevoiţi să trăim până la câteva săptămâni, luni sau chiar ani fără a putea utiliza telefonia mobilă şi reţeaua de Internet?

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here