BREAKING NEWS: A murit Divertismentul TV. Îl declarăm nul.

2
89

cronica tv aArticol de Iulia Radu
Din păcate, 2016 a mai făcut o victimă: a pus cruce definitiv ideii de divertisment TV. În Noaptea dintre ani, „toată România”, idee „revendicată” de toate posturile TV în mesajele de pe burtiere, a fost la priveghi. Ca la orice astfel de „întâlnire”, se spun glume, se râde, se mai și plânge, sunt evocate amintiri, asta în timp ce privești mortul de pe masă. Zis și făcut! TVR-ul (care a aniversat 60 de ani de existență) a fost responsabilă cu amintirile. Imaginile din Arhivă au „salvat” noaptea, fiind atracția din program. La ora 20.30, Iuliana Tudor alături de toată floarea cea vestită a folclorului românesc cânta cu patimă: „Dă-i cu șprițul pân la ziuă” (Gică Petrescu). La finalul piesei, Iuliana a mulțumit și sponsorului, Cotnari. *I-am mai văzut și pe Adrian Enache cu Paula Seling și Ovi. Cântau „Life Is Life” (cover Opus). Din păcate, lipsea energia, veselia din platou, iar filmarea, cadrele erau statice, plictisitoare. Nu care cumva să ne distrăm prea mult. Invitații lor au fost: Anca Țurcașiu, Claudia Pavel, Monica Anghel și Mihai Constantinescu. Am impresia că Adrian Enache țipă, parcă vrea să fie Dan Negru. Să ne înțelegem, nu-i neg calitatea de showman, dar să fii prezentator e altă mâncare de pește. *Iuliana Tudor și folcloriștii punctează cei 60 de ani ai Televiziunii Române, povestind fiecare când a filmat prima dată în TVR, cum erau Revelioanele dinainte de 89. Toți au amintiri, toți vor să vorbească, spre ghinionul nostru sunt și multe microfoane în platou, așa că pentru Iuliana a fost greu să gestioneze situația iar substanța, mesajul care inițial era frumos, se pierde, când invitații vorbesc unii peste alții. Am reținut, totuși, povestirea Irinei Loghin despre Revelioanele petrecute în satul natal, înainte de 1970, când pe la ora 3-4 dimineața, coborau oamenii pe ulițele satului, și „toți aveau limbile pe umăr”. O imagine care mă va bântui o vreme. *Ora 21.45: Iar Stela. Iar Arșinel. Iar glumele arhi-cunoscute. *Avem și un scurt remember anii 2000 (asta în caz că i-ați uitat). Andreea Antonescu ne cântă „Moșule ce tânăr ești”, în timp ce Anda Adam și trupele 3SE și Voltaj dansează și aplaudă pe lângă ea. A urmat la microfon Anda Adam cu piesa „Selecta”, care a beneficiat și de un moment de break-dancing. A venit și rândul trupei Voltaj cu piesa „20 de ani”. Miezul nopții m-a prins pe TVR 1. Deși ceasul meu arăta 23.57, șampania și urările au început să curgă în platou, așa că m-am grăbit să ciocnesc un pahar în cinstea noului an. Imediat după momentul festiv, TVR-ul a dat publicitate, așa că m-am mutat pe Antena 1, unde abia începuse numărătoarea inversă. M-am uitat la ceas și era 23.59, așa că am mai ciocnit o dată. Mi-a fost teamă să merg pe alt program să nu cumva să descopăr că fiecare televiziune intră separat în noul an.
ProTV-ul ne-a oferit producția „de casă” Jocuri de celebritate. I-am văzut pe Monica Anghel, alături de fratele ei, Mihaela Rădulescu, Marcel Pavel, Busu… Ei s-au simțit bine, era mare veselie acolo. Dacă ne-ar fi inclus și pe noi în distracția lor, ar fi fost minunat. Dar cum n-au făcut-o, pe mine m-au „pierdut”. M-am simțit ca un intrus care trage cu ochiul la party-ul vecinilor, așa că TV-ul a devenit rapid un obiect neinteresant. Doar râsul isteric al Monicăi Anghel, care se „lupta” cu Mihaela Rădulescu pe o pernă, m-a mai făcut să-mi îndrept privirea spre ecran și apoi m-a convins să caut telecomanda. După acest program, ProTV-ul a difuzat filmul „Puicuțe bune”, așa că n-am mai trecut pe la ei o vreme. Mă așteptam să văd în programul lor și un moment cu Teodora Buciu (câștigătoarea show-ului „Vocea României”) sau cu câștigătorii din sezoanele trecute. N-a fost să fie. Poate la anul! Până una alta, după miezul nopții am avut ocazia să vedem show-ul Loredanei (antrenoare la „Vocea României”) de la Sala Palatului, intitulat „Sentimente”. Frumos gestul de a-i aduce un omagiu lui Adrian Enescu, cel care a contat atât de mult în cariera ei. Am văzut și două coveruri chinuite după „I Love Rock n Roll” (Joan Jett) și „Smile” (Judy Garland), în timpul primului cover, Lori a „zdrăngănit” o chitară electrică și trebuie să recunosc că din punct de vedere vizual, a avut impact. L-am văut și pe Canaf (fost concurent la „Vocea României”) alături de Diva pop, cu un moment reușit.
La Antena 1 am avut „Chef de râs” (de la ora 20.30). I-am revăzut pe Valentina Fătu și Vasile Muraru. Aceleași glume obosite. Se pare că unii nu vor să evolueze. După ora 22.00 a început „Revelionul starurilor” prezentat de „agitatul” Dan Negru. Omul gesticulează mult, vorbește tare, așa cum ne-a obișnuit de ani de zile. Invitații trebuie să ghicească vedeta din spatele măștii. Constat cu tristețe că producătorii au intrat într-o mare pană de idei.
Kanal D, ora 20.45. În emisiunea „Asta-i România” sunt prezentate reportaje de la Vaslui (?!?!!???). O văd pe „Van-Dama” de Bordești care se laudă că îi caftește pe toți din sat și își prezintă amenințător „brandul” la cameră. Am ieșit repede din „kanal” când  am aflat că individa „se dezbracă de caracter” dacă dă peste unul mai puternic decât ea. Am revenit pe acest post TV după ora 22.00 când începuse emisiunea „Bravo n-ai stil” o parodie la adresa celor din lumea modei dar și a emisiunii „Bravo ai stil”. Cum sunt „paralelă” cu domeniul și nici nu urmăresc mondenitățile, n-am zăbovit mult pentru că nu intram în „target” și mă cam enervam că nu înțelegeam la ce personaje se refereau.
B1TV (ora 20.35). Nici măcar în noaptea de Revelion, cei de la B1 nu pot da vești bune sau știri haioase. Se vorbește despre „prăpădul alb” care va veni peste noi în zilele următoare, despre faptul că Facebook ne spionează, despre cei mai corupți oameni din 2016. Fix ce vrei să auzi de Revelion între două sarmale. După ora 21.00 au început să difuzeze imagini în direct de la „Revelionul de nota 10” din Parcul Titan. Pe ecran scrie: „Breaking News: La mulți ani 2017!” Aș fi preferat un „breaking news” cu numele trupei / artistului care era pe scenă. De dragul informației corecte! Transmisiunea în direct a alternat din Parcul Titan în Piața „George Enescu” unde era „Revelion Selfie”. Așa l-am văzut pe Mihail. După o piesă, ne-am „mutat” în Titan unde Loredana tocmai „mixa” „Mărioară de la Gorj” (Maria Tănase) cu „Tutti Frutti” (Little Richard). B1TV „măcelărește” fără milă ideea de profesionalism. În mijlocul piesei Loredanei, ne întoarcem în Piața „George Enescu” unde „prindem” jumătate din cântecul „Mă ucide ea” al lui Mihail. La final, artistul a făcut urările de rigoare și s-a retras de pe scenă, moment în care „jurnalista” din studio a scos pe gură porumbelul: „Tocmai ce și-a încheiat succesul”. După miezul nopții, au difuzat imagini în direct și de la Berăria H. Cu puțin înainte de ora 2.00, cei de la B1TV afișează pe ecran mesajul: „Anul nou însângerat. Atac la Istanbul”. Cei din studio ne anunță că doi atacatori îmbrăcați în Moș Crăciun au intrat într-un club și „au descărcat kalashnikoavele”…
În jurul orei 20.50, am ajuns și pe Antena Stars. Așa am aflat (și implicit am intrat în „rândul lumii”) că Andreea Tonciu și-a botezat fetița. Apoi, au urmat imagini de la botezul băiatului lui Nadir. Dragilor, viitorul arată sumbru. Dacă-i adevărat că ceea ce faci în Noaptea dintre ani, faci tot anul, atunci… E clar că suntem „condamnați” cu astfel de știri toxice și-n 2017. Am revenit pe acest post TV pe la ora 21.45. Începuse emisiunea „Răi da’ Buni”. Aici aveam muzică grecească, iar pe ecran scria cu litere mari: „Concert gratuit la tine în sufragerie”. Buzdugan și Morar „și-au tras taraf și lăutari” și s-au făcut ciobani (și la propriu și la figurat). „Ce bine stă carnea pe ea”, observă Mihai Morar după ce tocmai își făcuse un selfie alături de Anna Lesko. Ce mai poți să comentezi după o astfel de replică?!
Oarecum dezamăgită de oferta TV, m-am „aventurat” pe telecomandă și am ajuns pe România TV (ora 21.40). ȘOC ȘI GROAZĂ! Corina Dragotescu și ministrul Traian Igaș cântă. Vorba vine. Urlă. Mă „adun” cu greu și încerc să înțeleg ce mi s-a întâmplat. Citesc pe ecran: „Politicienii și jurnaliștii fac show”. Toți stau în picioare, îngrămădiți în cadru și țipă unii peste alții. Am mai văzut imaginea aceasta la Revoluție. Diferența este că ăștia țipă de bucurie și poartă haine colorate. Ceea ce am văzut în 10 minute, este greu de redat în cuvinte. Oare este legal să agresezi telespectatorii în așa hal?! Ar trebui să existe legi care să ne protejeze de asemenea nenorociri!
După miezul nopții, Realitatea TV difuza documentarul despre Cenaclul Flacăra. În sfârșit, cineva înțelege ideea de petrecere!
Pe Național TV (ora 20.40), am prins puțin din emisiunea Corinei Chiriac. I-am văzut pe Mirabela Dauer, Marcel Pavel, Daniela Condurache, Laura Lavric, Aurel Tămas, Ovidiu Komornyik și mulți alții. Ca atmosferă, a fost cel mai aproape de ideea de petrecere, Revelion.
Și Acasă TV a avut un documentar interesat: „Celine: În ochii lumii”. Chiar dacă nu se potrivea pentru o noapte de petrecere, m-am bucurat să o văd pe Celine Dion.
Am ajuns și pe TVR 2 care a difuzat filme: „Operațiunea monstrul”, „Masca de argint”, „Secretul lui Bachus”.
Din păcate, criza producătorilor TV se adâncește! Să nu fii în stare după atâția ani să realizezi un program decent de Revelion, este strigător la cer. Mai ales că televiziunile de știri ne-au tot spus că în acest an cei mai mulți români vor petrece acasă, în fața TV-ului. Decât să vii cu aceleași scenete, cu aceleași poante din anii 80, să reiei ideile din anii trecuți (recunoașteți vedeta de sub mască – Antena 1; duetele jurnaliști-politicieni – România TV), mai bine te lași de meserie.
 
Acesta a fost Divertismentul TV. Să ne rugăm!

2 COMENTARII

  1. De multi ani sunt fan Korean Entertainment…am ajuns in acel compartiment in 2010, cu totul intamplator, doar din curiozitatea care m a starnit sa aflu daca povestea unui serial istoric SKorean respecta intr-adevar adevarul istoric! Korea (de Sud!!!) are 3 televiziuni de stat si cred ca peste 30 de televiziuni comerciale (una destul de noua Jtbc apartinand Hyunday) care, domnule, produc de toate si, in general produc calitate maxima si vand! Nu numai in Asia (China si Japonia fiind cei mai mari fani ai productiei TV Sud Koreene) dar si peste tot in lume! Baga bani, scot bani!!!Au multe emisiuni in care rad si , la propriu, se tavalesc pe jos de ras, nu numai moderatorii dar si publicul TV! Au un umor sanatos, uneori usor sau chiar mai mult decoltat care prinde, orice natie ai fi: umor de situatie, de limbaj -chiar uneori accentueaza unele cuvinte care pana si lor le suna caraghios si fac hai si din asta! Asadar razi cu ei de cate ori ai timp si chef ca marfa e din abundenta! Iar in noaptea de Revelion dau in general festivalurile muzicale cu premii …muzica buna iar artistii vin imbracati extraordinar! Nu mai spun de performanta lor pe scena uluitoare din toate punctele de vedere! Of, TVR ul nostru nu stie decat sa se smiorcaie de toate ale’ probleme…iar toata plansoarea asta le-a secatuit toata energia si dorinta de a face calitate! Sa fie cum o fi, sa fie ceva ca …tot „iese”!!! Asta e ‘catch phrase” a TVR-ului si a tuturor celorlalte televiziuni ale noastre! Asa ca, eu continui sa ma uit pe net la koreeni, majoritatea emisiunilor sunt titrate de fani in engleza…dar si cand priveam netradus, tot ma stricam de ras. 😀 Ah, am uitat de spectacolele cu public… Ce scene, ce scenografie, ce videografica…nu mai amintesc de jocul de lumini! Asa se vad roadele talentului, creativitatii si a muncii din greu cu adevarat!!! Si evident a banilor investiti!

  2. Excelentă cronica ! Umorul şi comicul de situaţie strălucesc ! Felicitări pentru actele jurnalistice realizate ,pentru profesionalism ! Îmbrăţişări lui Andrei Partoş şi Iuliei Radu , un an glorios !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here