1000 DE NOPȚI ALBE (4.12.2021)

3
177

1000 DE NOPȚI ALBE (4.12.2021)Mă gândesc că e frumos să rămână și ceva scris, ca un fel de jurnal. Nu credeam acum 2-3 ani că ajung la ediția 1000 la Radio România Actualități. Erau destule motive să fiu sceptic. Ultimele erau legate de pandemie. De doi ani n-am mai făcut o noapte în studioul ”Paul Grigoriu”, spre mirarea celor care sunt fani R.R.A. și văd-aud atâtea emisiuni cu oameni în studio. Eu n-am avut voie, deși sunt vaccinat. Apoi a fost o perioadă când aș fi avut voie, dar fără Iulia Radu, care este strict necesară în realizare și mai ales în comunicare și filmare. A revenit interdicția de toamnă și așa am rămas.

Pe de altă parte,văzând atâta lumea prin studio, nu m-aș fi simțit în siguranță să merg acolo, într-n spațiu care nici nu se poate aerisi ca lumea. Așadar am învățat să edităm, am regândit structura emisiunii, am adaptat-o condițiilor.

*Ediția 1000 a fost integral nouă, chiar dacă am predat în avans două ore. Am avut emoții firești. M-am bucurat de entuziasmul prietenilor fideli, de apariția unor nume noi pe lista comentariilor de pe FB. Cineva a observat că n-a existat niciun promo pentru această ediție la R.R.A. Probabil că nu, dar m-am obișnuit. Nu există nici cea mai măruntă logică, odată ce produsul le aparține, chiar dacă eu sunt doar un simplu producător-realizator extern cu contract lunar. 1000 de nopți a câte 5 ore, ar fi trebuit să-mi asigure, cred, o oarecare prietenie profesională a decidenților. Recunosc, din punct de vedere editorial nu am avut probleme în cei 19 ani. Cu foarte puține excepții. E minunat!

*O mică nemulțumire am față de lumea artistică, pe care am ajutat-o permanent și înaintea proiectului Psihologul muzical. De prin 1979 încoace. Unor artiști le-am trimis o invitație scrisă. Unii nici măcar n-au răspuns, din politețe, cu o mică scuză. În fond ce le ceream? Să se adreseze publicului lor, cu un gând și un cântec propriu.

În timpul emisiunii alți câțiva au fost amabili cu câte o urare scrisă și m-am bucurat. Poate că percepțiile mele sunt greșite, dar dacă petreci cu un om 3-4 ore pe postul public de radio, nu zece minute sau 30 de minute ca-n alte emisiuni, pentru a te promova, pentru a te face cunoscut peste tot în lume (pentru că pe noi ne ascultă foarte mulți români din lumea întreagă), atunci când afli că acela are o aniversare unică și irepetabilă, îi dai un semn.

Unii au fost la cererea lor, alții au fost de 2-3-4 ori în acești 19 ani. Ce contează? O să zică cineva că și pentru mine a contat prezența lor în studio. Poate, dar nu am cifre de rating care să demonstreze așa ceva. În schimb am cifre de mesaje, care arată că la un invitat mai puțin știut, sau mai puțin popular, numărul a fost considerabil mai redus, decât în nopțile sau orele în care eram singur în studio. De ce e atât de greu să dai un semn mărunt? E retorică.

*În cele 1000 de nopți s-a creat un spirit, o relație ascultător- radio-emisiune, care nu se prea găsește pe piața media și cred că prieteniile dintre ascultător, interactivitatea, onorarea solicitărilor muzicale ale celor de acasă, sunt imense câștiguri pentru o astfel de emisiune maraton. Faptul că și-n pandemie sunt peste 200, uneori peste 300 de mesaje citite, nu doar primite (este totuși o activitate de la miezul nopții la aprope 5 dimineața) arată că R.R.A. este un real prieten și are prieteni devotați. Psihologul Muzical și-a onorat menirea cultivând calitatea, interactivitatea, diversitatea, respectul față de cei de acasă.

Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest eveniment din 4 decembrie: Silvia Ștefănescu a creat brelocuri foarte simpatice, Aurelia Nistor ne-a oferit grafică nouă, Alex și Cristina Ichim (prietenii mei de la Radio Romantic) au creat semnale noi și de mare efect, Dana Cristescu ne-a ajutat cu mesaje de la artiștii străini cu care a lucrat și care ne-au vizitat, Crina Ionescu, Zinz Hajnalka, Lala Roxana și Lavinia Mihaela Ban s-au ocupat de tortul superspectaculos, de tricouri și alte cadouri. Pe Iulia Radu am lăsat-o la final pentru că ea a alergat cel mai mult, a ținut legătura cu toată lumea doritoare să ajute, s-a implicat în toate.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here