AMZA PELLEA a primit o stea pe Bulevardul Celebrităților din București (7.04.2011)

0
266

Pe 7 aprilie 2011, AMZA PELLEA a primit o stea pe „Walk of Fame” (Aleea Celebrităților) din Piața Timpului (lângă magazinul Cocor)
AMZA PELLEA s-a nascut la data de 7 aprilie 1931 la Bailesti, Jud. Dolj (d. 12 decembrie 1983, București). A jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii consacrati ai scenei romanesti. Spre sfarsitul anilor ’70 a inventat personajul Nea Marin Miliardarul, un oltean din orasul natal, Bailesti, personaj devenit ulterior popular si neegalabil. In 1977, a castigat premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manolache Preda) din filmul Osanda.

Oana Pellea a vorbit despre tatăl ei în termeni emoţionanţi. „Oamenii mă opresc pe stradă şi îmi povestesc despre Nea Mărin şi despre iubirea pe care o au faţă de Amza. Asta este incredibil… După atâţia amar de ani care au trecut de când e în altă parte“, mărturiseşte Oana Pellea la 36 de ani de când actorul nu mai e printre noi.

Considerat unul dintre cei mai mari actori de teatru şi film din istoria cinematografiei româneşti, talentul l-a purtat cu uşurinţă de la creatorul şi interpretul personajului comic Nea Mărin, la celebre figuri istorice – a strălucit ca Mihai Viteazul, a fost Decebal, haiduc şi nemuritor. Oana Pellea spune că tatăl ei a fost îndrăgostit iremediabil de România, pe care o considera cea mai frumoasă ţară din toate câte există, şi din această pricină chiar a refuzat să se trateze în străinătate.

„Amza a adorat această ţară şi chiar a refuzat să plece, atunci când era bolnav, ca să se trateze la Paris. A zis că nu vrea să moară în afara ţării, că vrea să moară acasă. A iubit acest popor, considera că este cea mai frumoasă ţară din lume şi cred că avea dreptate. Şi-ar fi dorit un viitor bun, un viitor cinstit, a crezut în steaua României, că într-o zi o să fie o ţară democratică, cu oameni frumoşi, cu oameni cinstiţi, cu oameni harnici. Da, a iubit România!“, îşi aminteşte Oana Pellea.

Actriţa dezvăluie şi că multă vreme Amza Pellea a fost doar tata, un părinte timid şi foarte retras, şi că l-a descoperit ca actor abia după ce a plecat: „Foarte mult timp nu l-am considerat actor, era doar tata. Incredibil, dar adevărat, l-am descoperit ca actor după ce a plecat. Mergeam cu el la filmări, eram peste tot, am asistat şi la naşterea lui Nea Mărin. Ne citea mamei şi mie toate monoloagele. Îl auzeam râzând în birou, pentru că închidea uşile când scria, apoi ne chema pe toţi să râdem. Nu am simţit când a trăit rolurile, când le-a creat. Amza era un om foarte timid şi foarte retras, iar tot procesul acesta de creaţie era în sufletul lui şi în lumea lui, nu prea avea nimeni acces. Însă, ca senzaţie, părea că totul e foarte uşor“.

„Amza a făcut parte din categoria artiştilor care «ard». Oriunde ar fi fost, dăruia atât de mult din el, din bucurie, din suflet şi din cinste, încât chiar toată viaţa lui «a ars». Şi acasă şi pe platourile de filmare şi la teatru şi la institut… A fost aşa, ca un izvor care tot dăruia. Şi consumul acesta de lumânare superbă l-a costat. Sau nu, pentru că eu cred că lucrurile se întâmplă aşa cum trebuie să se întâmple şi probabil că a trebuit să plece la 52 de ani“, a mai spus Oana Pellea.

Puteți citi mai multe aici: https://adevarul.ro/entertainment/tv/oana-pellea-marturisiri-emotionante-despre-amza-pellea-a-adorat-tara-si-ar-dorit-viitor-bun-cinstit-1_5ca8be53445219c57e2e0379/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here