„Armuri de samurai și tehnici de luptă” la Takumi / Librăria Humanitas Lipscani 42 (9.04.2023)

0
869

„Armuri de samurai și tehnici de luptă” la Takumi / Librăria Humanitas Lipscani 42 (9.04.2023)S-au împlinit 10 ani de când a fost creat conceptul Takumi și oamenii pot cumpăra produse japoneze din Librăriile Humanitas. Prilej bun de a marca aniversarea printr-o serie de evenimente. Mărturisesc că pentru mine a fost o surpriză extrem de plăcută să descopăr magazinul Takumi. Nu-l știam. Am fost impresionată de diversitatea de produse pe care le găsești acolo. De la cărți, kimonouri, kokeshi, maneki-neko, cuțite japoneze, vaze, ceramică Kutani, seturi de ceremonia ceaiului, bețe culinare, figurine, articole vestimentare, încălțăminte, evantaie, bețe parfumate, plușuri, genți, stilouri, norenuri, măști de kabuki până la păpuși Daruma și multe altele. Habar n-ai cum trece timpul într-un astfel de „univers”. Merită să-l vizitați!

Duminică, 9 aprilie, am ajuns în magazinul Takumi (Librăria Humanitas de pe strada Lipscani) pentru că Sensei Cristian Laiber a susținut atelierul „Armuri de samurai și tehnici de luptă”. Vă dați seama că n-aveam cum să ratez un astfel de eveniment. Sigur că la antrenamentele de sabie și de ninjutsu de la Raiden Dojo, Sensei ne vorbește adesea despre armurile samurailor, evident că am văzut astfel de armuri pe net, în filme, în poze, în vitrine… Apoi mi-am lăsat imaginația să zburde și mi-am făcut eu o impresie despre cum era în vremea respectivă… Dar n-am avut niciodată șansa să văd un om îmbrăcat într-o armură de samurai. Până azi! Ei bine, vă pot spune că experiența trăită astăzi a fost de-a dreptul uimitoare.

Ați auzit cu toții spunându-se adesea că „artele marțiale sunt un mod de viață”. De multe ori, avem impresia că asta înseamnă ceva abstract, că e despre principii, idei și… cam atât. Dar e cât se poate de practic și de aplicabil în viața de zi cu zi. Am înțeles acest lucru și mai bine astăzi când am văzut ce înseamnă să porți o armură de samurai. Am înțeles de ce era atât de important pentru japonezi să știe să își folosească corpul în mod eficient, să se poată mișca cu minim de efort având o armură pe ei. În plus, când vezi un om în armură, mișcările subtile pe care le învățăm la sabie încep să prindă contur, să aibă mai mult sens.

M-am bucurat să văd că a existat un interes deosebit pentru acest eveniment. Potrivit organizatorilor au fost peste 100 de persoane. Entuziasmul copiilor prezenți la Takumi a fost de-a dreptul molipsitor: au fost impresionați de exemplificările practice (în special de sabie și de naginata), au adresat întrebări și au avut comentarii. Nu s-au lăsat mai prejos nici adulții, care au fost la fel de curioși precum cei mici.

Nu voi uita niciodată experiența trăită astăzi, iar acesta este meritul lui Sensei Cristian Laiber. Pasiunea pe care o pune în ceea ce face, faptul că explică pe înțelesul tuturor (fie că sunt sau nu practicanți de arte marțiale), că răspunde cu amabilitate și răbdare întrebărilor (fie că vin de la un copil de 5 ani sau de la un practicant avansat) – toate sunt o sursă de inspirație pentru oricine.

Vă las mai jos înregistrarea evenimentului (merită să urmăriți filmarea cap-coadă) precum și o galerie foto. Enjoy!

Video:

Galerie foto de Bianca și Iulia:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here