BETH HART LA SALA PALATULUI (21.07.2015)

0
122
Galerie foto de Luciana Gingărași (click aici!!!)

Articol de Iulia Radu
Ce Artistă! Și ce Public! Și ce Seară! Păi, mai sunt eu om să vă pot povesti un astfel de eveniment?! În cele două ore, am trăit atât de multe emoții cât să-mi ajungă o viață întreagă! De fapt, cu gândul sunt încă la Sala Palatului și retrăiesc concertul. Sincer, nici nu am crezut că există un artist precum Beth Hart! Eu am crezut că ceea ce citesc în presa internațională despre artiști care „ard” pe scenă, care „trăiesc” muzica atât de intens, sunt… povești, exagerări… Și apoi, a venit Beth Hart în România. Și de ieri (21 iulie), lumea mea se împarte în ”înainte și după Beth Hart”. Este greu de crezut că voi avea ocazia (prea curând) să mai văd live un astfel de artist! M-a impresionat din prima clipă.
Iulia Radu si Beth HartAm avut ocazia, prin amabilitatea organizatorilor VreauBilet, să o întâlnesc pe Beth înainte de concert, în culise. Amabilă, zâmbitoare, prietenoasă a oferit autografe tuturor jurnaliștilor prezenți, a stat de vorbă cu fiecare în parte preț de câteva minute. Și dacă era unul mai timid (așa cum am fost eu!), nu ezita nicio clipă să pună ea întrebările. „Ai vreo piesă preferată?”, m-a întrebat. Atât mi-a trebuit că am și început să îi turui despre Seesaw și despre piesa At The Bottom care ieșise pe primul loc în sondajul de pe site. Cu puțin timp înainte îi spusese și Andrei despre sondaj, dar și despre coverul Whole Lotta Love, o altă piesă care i-ar bucura pe oameni. M-a surprins reacția ei promptă, hotărâtă: „Trebuie să o repet”! Mărturisesc că am crezut că glumește, dar mi-a plăcut tonul ei sincer, am simțit că era preocupată de ceea ce își doresc oamenii să asculte live. A spus că vrea să vadă sondajul. Evident, nu-l aveam la mine. Nu am găsit un laptop și o imprimantă să îl pot copia. Așa că, mi-a venit ideea să îl transcriu în agendă, măcar primele 15-16 piese. Zis și făcut. Cât timp a dat ea interviuri, am copiat de zor. Am întrebat-o pe Livia dacă îi poate da hârtia. Amabilă, fata a zis că da! Și m-am pus pe scris! La un moment dat, am auzit vocea Liviei care-mi spunea să mă grăbesc cu hârtia. Era gata! Am rupt-o din agendă… și… dezastru! S-a rupt în 10.000 de colțuri! Aș fi scris din nou, dar nu mai era timp. I-am dat Liviei hârtia și m-am așezat pe un scaun ca să-mi mai treacă emoțiile. La scurt timp, Beth Hart a ieșit și s-a dus glonț la pianul din hol: „Trebuie să repet! Oamenii vor să asculte și At The Bottom”. Așadar, ea nu glumise deloc! Își schimba setlistul pentru a ține cont de PUBLIC. Fabulos! Asta chiar nu am mai văzut nicăieri! Am plecat din culise în timp ce Artista repeta, alături de ea, lângă pian, era soțul ei.

Beth Hart 5Am ratat recitalul lui Esther Niko, care a urcat pe scenă cu o întârziere de 30 de minute, spre nemulțumirea publicului. La 20.30, Mike Godoroja, amfitrionul serii, a introdus-o în scenă pe Beth Hart. A venit singură, fără trupă, iar cei 3.000 de spectatori au izbucnit în aplauze. O parte dintre ei s-au ridicat în picioare, gest care a impresionat-o pe Artistă. După ce a salutat publicul, Beth s-a referit la sondaj și a întrebat dacă vrem să înceapă cu Mama sau cu At The Bottom. A ales să înceapă cu piesa Mama, pe care a cântat-o acompaniindu-se la pian, și ne-a emoționat pe toți. Este incredibil cât de expresivă este interpretarea la pian: fluentă, grațioasă, cu nerv atunci când este cazul. Pianul și vocea sunt într-o armonie perfectă. Publicul este fascinat de ceea ce vede și aude, în nici 5 minute, aura Artistei a pus stăpânire pe toată lumea. Vă spuneam că publicul a fost minunat! A aplaudat și a trăit alături de Beth pe tot parcursul show-ului. Nu a existat niciun moment de plictiseală, de lâncezeală! Oamenii știau la ce au venit! De când îmi doream să fiu în mijlocul unei mulțimi care are o singură dorință: să se bucure de muzică, să vadă un ARTIST! N-au venit pentru hituri, n-au venit pentru fotografii, n-au exagerat cu selfiurile, nici cu filmările. Au venit pentru MUZICĂ. Vă vine să credeți sau nu, de data asta snobii au rămas acasă! Și ce bine au făcut!

La cea de-a doua piesă, Can’t Let Go, i s-au alăturat pe scenă și colegii P.J. Barth (chitară), Jon Nichols (chitară), Bob Marinelli (bass) și Julian Rodriguez (baterist). Are o trupă extraordinară! M-a impresionat chitaristul P.J. Barth cu câteva solo-uri amețitoare! Și sunetul a fost bun!
Beth Hart 1La piesele mai lente, scena era scăldată în albastru, exploatând astfel la maximum emoția covârșitoare transmisă de solistă. Este un sentiment puternic ceea ce simți în timpul unui concert Beth Hart. Fiecare spectator trăiește momente unice, intense în timp ce Beth cântă despre părinții ei (cu bune și cu rele) sau despre iubitul ei soț, care a ajuns pe scenă de câteva ori pentru a aduce alte chitare, și astfel a fost prezentat publicului care l-a aplaudat cu aplomb.
Beth Hart poate crea o atmosferă de bucurie, distrație, precum și momente emoționante și triste. Poate părea că se distrează și se simte bine pentru ca mai apoi să aibă inima frântă și să treacă din nou prin angoasele vieții. Dar cel mai important lucru este că implică și publicul în poveștile ei. Spectatorii sunt „trași” în lumea ei și experimentează alături de ea toate aceste trăiri. Comunicarea cu publicul este reală, sinceră, caldă. Cu o naturalețe geu de descris în cuvinte, Beth și-a oprit colegii după doar câteva  versuri pentru că greșise un cuvânt: „Urăsc când se întâmplă să greșesc versurile. Scuzați-mă! O luăm de la capăt!”, a zis ea în aplauzele spectatorilor și a reluat piesa The Mood I’m In. Ne-a povestit că recent a trecut printr-o perioadă mai dificilă, marcată de o depresie: „mi-era teamă să vorbesc cu spectatorii când urcam pe scenă. Mă simțeam nefericită, dar un prieten mi-a spus să-mi repet că sunt fericită. Mi s-a părut o prostie! E ridicol să spui că ești fericit, dacă nu simți că așa este. I-am urmat totuși sfatul și vreo câteva zile plângeam și spuneam că-s fericită. Și uite că a funcționat. M-a ajutat și publicul belgian să ies din acea stare negativă”.
I-a dedicat piesa Better Man soțului ei, „cea mai răbdătoare și mai bună persoană din lume. Să știți că nu este ușor să trăiești alături de o persoană ca mine”.
La un moment dat, colegii ei s-au retras de pe scenă, iar Beth s-a așezat din nou la pian. „Am promis cuiva în backstage că voi cânta această piesă, dar să știți că o greșesc mereu. Sper să-mi iasă de data aceasta!” S-au auzit primele acorduri, dar Beth s-a oprit. „Nu cred că e tonalitatea bună”. În tot acest timp publicul o încuraja constant. Reacția spectatorilor la piesa At The Bottom a fost impresionantă, la final, oamenii s-au ridicat în picioare și au aplaudat cu bucurie. Iar mie nu-mi venea să cred că Beth Hart chiar a inclus-o în setlist! Și nu a fost singura schimbare în listă: a mai cântat Baddest Blues, Whole Lotta Love și I’d Rather Go Blind. Și asta doar pentru că știa că publicul s-ar bucura să le audă live!

Beth Hart 2De la soul la blues și la puțin rock, Beth Hart și-a dezvăluit în aproximativ două ore personalitatea cameleonică. După piesa Sinner’s Prayer, Beth Hart și-a luat rămas bun de la noi. Dar bisul a fost cerut cu insistență! Ca niciodată, oamenii nu s-au grăbit spre ieșire. Au stat acolo și au aplaudat momente în șir, i-au scandat numele, cerându-i să revină. Și a făcut-o cu emoție, bucurându-se ca un copil de dragostea și căldura primite din partea spectatorilor. Ne-a oferit nu mai puțin de 7 piese!! A început cu Tell Her You Belong To Me, o piesă despre relația cu tatăl ei. Ne-a mărturisit că l-a divinizat și că a suferit atunci când el a părăsit-o pe mama ei pentru o altă femeie. Piesa s-a născut greu tocmai pentru că se temea să vorbească despre sentimentele față de tatăl ei. Ne-a bucurat și cu Whole Lotta Love și I’d Rather Go Blind, printre altele, iar la final a promis că va reveni curând în România. Nu a părăsit scena până când nu a primit câteva buchete de flori și a oferit cu generozitate autografe! Sunt sigură că și ea s-a simțit bine la noi, se simte acest lucru și din mesajul postat pe Facebook după concert: „M-am simțit foarte bine la Sala Palatului din București, România. Abia aștept să revin! Vă mulțumesc foarte mult!

setlist Beth Hart aMie nu-mi rămâne decât să mă bucur sincer că am avut șansa să văd și să trăiesc acest concert. De fapt, repet, eu sunt încă în sală bucurându-mă de muzică!
Vă las un link către primele impresii scrise de Andrei Partoș imediat după concert (în cazul în care nu ați citit deja):
http://andreipartos.ro/beth-hart-21-07/
Și un alt articol de pe blogul lui Andrei, despre prezentatorul serii, Mike Godoroja, căruia îi mulțumim!
http://andreipartos.ro/multumesc-mike/
Alăturat aveți și setlistul serii, așa cum a fost modificat înainte de concert!

Și câteva impresii adunate de pe Facebook:
Cristina Spulber  Un concert absolut memorabil! O traire la unison scena-public cum rar se mai poate prinde…O artista completa, dezinhibata, vie, profunda pana in globule. Seara magica daruita de o voce magica!
Mariana Bratosin  Am fost la concert, si a fost divin pentru mine ! O iubesc !
Luminita Gheorghe Eu și fiica mea îți mulțumim, beth, pentru cele două ore incredibile. Te iubim foarte mult! Dumnezeu să fie cu tine! 
Alina Toma Aș vrea să-mi găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie această seară. Ești extraordinară, Beth Hart! M-ai făcut să trăiesc și să respir alături de tine pe durata întregului show! Sper să incluzi România în viitorul turneu. 
Ramona Vasile E cel mai bun concert pe care l-am văzut. Nu ai vrea să te muți în România? Îți promit să vin la concertele tale în fiecare lună. Te iubesc, Beth! Ești incredibilă! O artistă completă!! 
Marcian Petrescu: este ora 0:30… NU POT SA MA DUC LA CULCARE ! Si nu din cauza caldurii, care ma ataca la ficati ! NU !!! din cauza unui concert cum nu cred ca o sa mai traiesc prea curand !
BETH HART pe scena Salii Palatului a fost ABSOLUT DE VIS !
SA FIE CLAR DE LA INCEPUT ! doamna asta nu a venit chitita sa dea lectii despre cum se canta cu vocea sau despre cum se canta, la modul general… Fara sa aiba nici cea mai mica intentie in sensul asta, TOT CONCERTUL A FOST O LECTIE DE PROFESIONALISM ARTISTIC, TRAIRE SINCERA LA COTE MAXIME si VOCE RUPTA DIN SUFLETUL PE CARE SI L-A PUS PE TAVA IN FATA PUBLICULUI ! Toate „cantacioasele” din Romania, dar si cantaretele cu state mai serioase, TREBUIAU SA VINA SA IA NOTITE CU CAIETUL PE GENUNCHI !
Am auzit o voce care a sunat in live uneori mai bine decat pe inregistrari ! si asta nu e putin lucru !
daca ar fi sa vorbesc in jargon de muzicanti de blues, expresia corecta este(si o scriu in engleza… cine intelege bine… cine nu… ghinion ! smile emoticon wink emoticon ) – THIS LADY HAS SOME SERIOUS BALLS ! IN HER VOICE, THAT IS … !!! wink emoticon smile emoticon
Nu va descriu concertul piesa cu piesa… pentru ca nu pot… pur si simplu ! Sunt un om dur de felul meu… dar doamna m-a facut mat dintr-o singura mutare… la prima piesa am dat o lacrima… Sa incepi concertul cu o piesa pian si voce… e clar ca Beth Hart venise sa-si puna sufletul pe tava.
Piesele cantate au acoperit in mod cat se poate de judicios cam toata cariera ei solo + albumele lansate alaturi de Joe Bonamassa… si ca sa fie lucrurile foarte clare… a fost la bis si WHOLE LOTTA LOVE… ca sa nu zica cineva ca nu s-a cantat si niste hard rock cinstit… iar Beth Hart a aratat ca se poate apropia fara nici un fel de problema de o piesa pe care nu multi vocalisti au curajul s-o atace, fara riscul extrem de mare de a se face de ras !
Trupa de acompaniament s-a dovedit o adevarata echipa foarte sudata, care a sustinut-o fara cusur pe Beth Hart. sunt subiectiv cand spun ca mi-a placut in mod deosebit chitaristul P.J. Barth, care a avut cateva solouri foarte bune…
In rest… ce sa spun… doamna a fost cand duioasa, cand dura, cand jucausa, cand melancolica… a trecut de la o stare la alta stimulata si de un public care a stiut sa nu stea cuminte pe scaune si care deja de pe la a doua piesa aplauda in picioare ! Din punctul meu de vedere nota 10 pentru public, care a fost format in principal din oameni care stiau clar la ce au venit !!! si asta este un lucru foarte bun ! BRAVO !!!
Organizatorii au riscat mult aducand o artista care este „aproape”(subliniez ! APROAPE !!!) necunoscuta marelui public din cauza ca muzica ei nu este deloc difuzata de catre marile radiouri comerciale din FM-ul romanesc. Doar cativa realizatori seriosi de emisiuni radio mai de „nisa”(de la anumite posturi de radio !!!) au difuzat in mod constant, dar fara excese, muzica ei. Nu-i amintesc pt. ca nu vreau sa omit pe cineva, dar se stiu ei foarte bine si merita tot respectul ! printre ei, cu voia dumneavoastra, se afla si subsemnatul… si ma mandresc cu asta !
Spuneam ca organizatorii au riscat mult, daca mai punem la socoteala si perioada anului in care ne aflam, caldura sufocanta, ziua de marti… DAR… IN OPINIA MEA AU CASTIGAT PARIUL PE CARE L-AU FACUT !
E posibil sa gresesc… dar dupa estimarea mea, au fost undeva la vreo 3000-3300 de oameni in public… ceea ce nu este deloc rau in conditiile amintite.
Concertul asta a dovedit ca BLUES-UL NU ESTE MORT, CA NU ESTE UN GEN CARE NU ADUCE PUBLIC ! DACA FACI O PROMOVARE CORECTA SI EFICIENTA… LUMEA VINE!
Sonorizarea a fost foarte buna. Eu nu am sesizat dezechilibre in mixaj… deci, se poate face si sunet bun
Dupa ce primire si atmosfera a avut… cu siguranta ca Beth Hart o sa revina. De altfel mi-a spus-o chiar ea la iesirea din Sala Palatului, unde, dupa concert, am stat si am asteptat-o, stand la o tigara si niste impresii alaturi de muzicienii din trupa ei. Si nu am motive sa n-o cred… pentru ca mi-am dat seama ca este o femeie fara ifose si extrem de directa inca de la sesiunea speciala de autografe la care am fost invitat, alaturi de alti colegi seriosi de breasla, inainte de concert.
Pentru asta tin sa multumesc foarte mult echipei de PR al organizatorilor de la VREAUBILET.ro , care au fost extrem de amabili si au avut o comunicare foarte buna cu presa.
Una peste alta… A FOST UN CONCERT DE EXCEPTIE ! Sper din tot sufletul ca VREAUBILET.ro sa reediteze asemenea evenimente si in viitorul apropiat.
Si cum obisnuiesc eu sa spun… CEI CARE NU ATI FOST LA CONCERT… HABAR NU AVETI CE ATI PIERDUT ! Data viitoare e bine sa nu ratati intalnirea cu BETH HART !
Noapte frumoasa. Acum pot sa dorm linistit…

Andrei Partos si Beth HartUN P.S. DE LA ANDREI, MERGE DACĂ VREI! 
Mai întâi trebuie să vă spun că Iulia a primit felicitări absolut meritate, inclusiv de la jurnalişti cu experienţă, motiv pentru care mă declar mândru! Are dreptate şi Dana Cristescu, atunci când remarcă implicarea noastră totală în promovare. Nu toţi organizatorii te lasă, te ajută, nu toţi au un plan pus la punct, o analiză a publicului ţintă. Şi totuşi, am un mic regret. N-am văzut în sală măcar 10 soliste de la noi. Singura pe care am şi salutat-o a fost Maria Radu! Dacă au fost altele, le rog să-mi ierte dioptriile!
L-am întâlnit pe Adrian Enache, dar şi dintre  artiştii pop-rock speram să vină mai mulţi. Sunt sigur că aveau invitaţii. Radu Cartianu ştiu că a fost, Mike Godoroja a prezentat, dar a venit cu frumoasa familie , Marcian Petrescu e din interior (i-a cântat şi cu muzicuţa în cabină), dar ceilalalţi? La Toto spuneam că am avut senzaţia că s-a adunat Sindicatul Artiştilor (e drept că erau cei dinspre rock, dar foarte numeroşi). Beth Hart merita tot atât, chiar dacă are doar 20 de ani de carieră.  
Faza cu playlist-ul schimbat la cerere va rămâne multă vreme unică! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here