CINISM, EMPATIE? CINE STABILEȘTE DOZELE DECENȚEI?

0
378

CINISM, EMPATIE? CINE STABILEȘTE DOZELE DECENȚEI?Am văzut toți, sau aproape toți, momentele dramatice de pe terenul din Danemarca. Christian Eriksen s-a prăbușit, și-a pierdut cunoștiința. Primul a reacționat căpitanul echipei, apoi a venit medicul echipei, apoi specialiștii acreditați, apoi targa. L-au resuscitat pe teren timp de 15-16 minute, apoi l-au scos pe targa cu roți din stadion și l-au dus la spital, de unde veștile au fost bune. Fotografiile publicate peste tot arată că deja la ieșirea din teren Eriksen era conștient. Să fie sănătos îi doresc și eu! Să ne înțelegem, eu am m-am holbat la televizor ca să vizionez meciul Danemarca- Finlanda, nu un act medical prelungit, transmis în direct.

Cinismul televiziunilor

De aici încolo avalanșa comentariilor a fost de nestăpânit. Unii îi certau pe alții care-și permiteau să comenteze, fiind neavizați, fiind la rândul lor nepregătiți în domeniul medical (DigiSport a excelat azi dimineața). Faptul că s-au transmis atâtea minute total neinteresante pentru un telespectator, arată cinismul televiziunilor. Sau numai ProTV? Au exploatat maximal momentul dramatic. Altă dată, la o întrerupere de peste 2-3 minute se băga publicitate, se dădea legătura în studio. Adesea ratai faze de joc pentru că uitau să dea legătura. Așa era normal și acum.

Cetățenii Europei n-au scăpat încă de deprimantele efecte audio-vizuale Covid 19, așa că nu aveau cum să nu amplifice starea de tensiune. Oamenii au speculat pe rețelele de socializare (nu sociale cum spun prea mulți cretini de la emisiuni de știri tv), dar era dreptul lor. Nu poate veni un neica nimeni (probabil ziarist, zic asta pentru că  nu se scrie numele invitaților) să le dea peste nas, fie și dacă era invitat de Viorel Grigoroiu. Da, am citit de toate.

I-am auzit pe Pițurcă, apoi pe Marica ,pe dr. Pompiliu Popescu (măcar omul era în domeniu) comentând avizat, căutând explicații la ProTV. Marica a semnalat un aspect real. Pe vremuri o echipă juca 9 partide și ajungea în finala CCE, în timp ce azi sunt 17 partide. Se joacă din două în două, sau din 3 în 3 zile. Nu toată lumea s-a adaptat perfect noului ritm de efort.

Am citit pe FB de toate: oboseală, suprasolicitare, doping, stres, malformație cardiacă nedepistată la numeroasele examene medicale (Eriksen joacă la campioana Italiei), ba chiar și efectele Covid-19. Fiecare persoană reacționează diferit la efort, la problemele zilnice, la emoțiile unei comeptiții.

Opinii adunate de pe Facebook

Faptul că a existat empatie, faptul că publicul de pe stadion a amuțit, că jucătorii danezi au fost și au rămas șocați, faptul că noi,cei de acasă am trăit cu emoție acele minute, nu arată decât că încă suntem oameni și nu roboți. Dacă la virusulogie s-a priceput toată lumea, de ce nu s-ar pricepe și la cardiologie? Televiziunile au exploatat o disponibilitate umană: emoția, empatia.

Iată ce a scris un om de televiziune pe pagina lui de FB. Este vorba de Dan Negru:
Fotografia asta in care jucătorii danezi fac zid in jurul lui Eriksen pentru ca televiziunile să nu prindă imagini cu el agonizând e icon pentru ce e media azi, fie online, fie tv.
Când blonda Kinsey Wolanski a intrat aproape goală pe teren in finala Champions League , camerele tv n-au filmat-o.
Era in 2019.
Ieri, aceleași camere tv au stat minute in șir pe soția lui Eriksen plângănd panicată.
Puțin exagerat acel ”minute în șir”, dar au filmat-o. Aș remarca și gesturile civilizate, decente ale adversarilor, jucătorii finlandezi. Iată ce scrie Florin Negruțiu.
E în poza asta o lecție de învățat pentru noi toți: despre presă, despre fotbal, despre umanitate. Există televiziuni care se bagă cu camera în sicriu ca să smulgă audiență şi există asta: o transmisiune empatică, decentă, fără prim planuri dramatice cu Christian Eriksen sau cu medicii care încercau să-l resusciteze. Există suporteri care urează de moarte şi muie adversarilor şi există asta: spectatori finlandezi care şi-au cedat steagul ca să protejeze imaginea fotbalistului danez scos de pe teren. Aplauze pentru cei care aplaudă în fundal.

Banii contează, dar oamenii…?

Mi se pare sugestiv comentariul antrenorului echipei Danemarcei,  Kasper Hjulmand,privind revenirea echipei pe teren, decizia UEFA fiind influențată, se spune, chiar și de Eriksen de la spital. Să nu uităm că a existat public plătitor în tribune, care a a așteptat, răbdat atâtea ore.

“A fost o seară foarte grea, în care ni s-a reamintit tuturor ce este important în viaţă – să avem relaţii semnificative, oameni care să ne fie apropiaţi, familia şi prietenii. Avem un grup de jucători pentru care nu am destule cuvinte de laudă. Nu se poate să fiu mai mândru de aceşti oameni care au avut grijă atât de bine unii de ceilalţi. El este unul dintre prietenii mei dragi. Aveam două opţiuni: să jucăm astăzi sau mâine la ora 12:00, iar toată lumea a convenit să jucăm astăzi. Nu poţi juca un meci cu astfel de sentimente. Am încercat să câştigăm. A fost incredibil cum au reuşit jucătorii să revină pe teren şi să joace repriza a doua. Sincer, erau jucători terminaţi total. Terminaţi emoţional şi epuizaţi emoţional”. 

Poate că UEFA și FIFA, federațiile naționale ar trebui să regândească sistemul competițional, pentru ca astfel de situații să nu apară tot mai des. Banii contează, dar oamenii…?

P.S. Rămân la părerea că o mașinuță se deplasa mai rapid decât medicii care au traversat terenul! Am aflat că protocolul prevede că medicii pot intra fără acordul arbitrului dacă e vorba de un stop cardiac.

PS2 Da, se poate să faci stop cardiac pe bicicletă, în parc, la plimbare și nu e nimeni lângă tine să te salveze. Concluzia unui moderator TV este că Eriksen a avut noroc că era pe teren!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here