Classic Rock Magazine: De ce rock-ul nu mai „produce” staruri?

2
67

Axl Rose, star rock Photo: Mick Hutson / Getty Images
Axl Rose, star rock
Photo: Mick Hutson / Getty Images

Editorial de Howard Johnson, publicat în Classic Rock Magazine (Marea Britanie)
Myles Kennedy, frontman-ul trupei Alter Bridge, a declarat într-un interviu recent pentru revista Classic Rock, că s-au dus zilele în care soliștii trupelor rock deveneau megastaruri. Myles Kennedy este de părere că astăzi, cei mici nu mai visează să devină staruri rock pentru că „oamenii vor muzică bună înainte de toate”. Cred că are dreptate doar pe jumătate. Oare chiar au dispărut soliștii rock cu personalitate și charismă din zona hard & heavy, pentru că brusc publicul a devenit mai preocupat de piese în loc de imagine și de show-ul de pe scenă?!
Comportamentul starurilor rock a devenit plat, plicticos după ce Kurt Cobain a „îngropat” carierele metaliștilor lansați în anii 80. Albumul „Nevermind” al trupei Nirvana (1991) a pus capăt ideii de narcisism în muzica rock. Brusc a fost negată dimensiunea fantezistă a rock-ului. În plus, „plutea” și multă heroină în jurul noilor rockeri. Privind în urmă, rock-ul nu a avut prea mult de câștigat din mișcarea grunge. Atunci a pierdut rock-ul latura amuzantă. Grunge-ul era o muzică monotonă, în timp ce rock-ul de tip vechi este plin de culoare și fantezie. Astăzi, ne plângem că rock-ul nu mai este distractiv, că nu mai avem un David Lee Roth capabil să te ridice din scaun, sau un Axl Rose care poate ține în mână peste 100.000 de persoane la un concert.
Desigur, grunge-ul a scris noile reguli în muzica rock, dar nu cred că acesta este motivul principal pentru care a cam dispărut dorința de a fi star rock astăzi. De fapt, ca să o spun pe aia dreaptă, rock-ul în sine a devenit un gen muzical minoritar. Întâi de toate, vânzarea de CD-uri a scăzut dramatic din anii de glorie până în prezent. Astăzi, heavy-metal-ul reprezintă în SUA doar 6% din vânzările anuale. Este o realitate. Sunt tot mai puțini oameni care susțin din punct de vedere financiar acest gen muzical. Rock-ul nu a reușit să își reînnoiască publicul. Cu toții ne întrebăm: unde este trupa de heavy-metal din noul val care va umple stadioane peste 5 ani? Unde este noua Metallica? Păi, cred că trebuie să ne obișnuim cu ideea că nu va mai exista vreo trupă heavy-metal care va egala succesul celor de la Metallica. Spun asta pentru că, pur și simplu, nu există suficient de mulți tineri pasionați de muzica heavy-metal.
Interesul pentru muzică este încă mare. Staruri, idoli încă există, dar aceștia vin mai mult din zona hip-hop, decât din heavy-metal. Fie că vă place sau nu, Kanye West este un star. Vorbește mult și tare, are opinii, are un ego supradimensionat, este un showman, este și puțin nebun – exact așa cum erau starurile „old school rock”. Albumul „Lemonade” al lui Beyonce s-a vândut în peste 1.2 milioane de copii în SUA și este ascultat 115 milioane de ori pe Tidal. Apetitul pentru muzică există în continuare. Dar nu pentru muzica rock.
Pur și simplu tinerii nu își mai caută modele în muzica rock, ba chiar am putea spune că nu își mai caută modele în muzică în general. Există foarte mult interes, din partea tinerilor, pentru jocurile postate pe Youtube, pentru bloggerii care discută despre modă. Să nu uităm că PewDiePie are 49 de milioane de subscriberi. Este evident încotro ne îndreptăm. Cei care se filmează în fața propriului computer și vorbesc despre jocuri video sunt astăzi „staruri rock”.
Sigur că există și astăzi tineri care ascultă heavy-metal, dar este greu de imaginat că numărul lor va crește atât de mult pentru a deveni semnificativ și pentru a conta. Ar trebui să ne îngrijorăm? Nu știu… Oricum, mare lucru nu putem face. Rock-ul devine o nișă tot mai mică și sebazează pe fani înintați în vârstă. Rockerilor americani le va fi greu să accepte acest adevăr pentru că în Statele Unite rock-ul a fost mult mai prezent în viețile oamenilor. Dar scena mainstream din Marea Britanie a fost mereu suspicioasă când a venit vorba despre rock, în realitate rock-ul a fost mereu de nișă în Regatul Unit. A fost o mișcare culturală a tinerilor, astăzi a devenit o mișcare culturală a adulților.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

2 COMENTARII

  1. Draga Admin,
    Am…61 de ani,…deh! „fanii inaintati in varsta”!!…licentiat,…cu nepotel! …O istorie a rockului am trait de la Led Zep, Black Sabath,…si multe alte numa grele ale heavy-metalului, al carui fan am ramas !! …pai cum sa mai ai vanzari cand, intri pe youtube si, ai aproape tot!…Mai putin, bucuria si emotia inegalabila a concertelor live ! Chiar daca, in ziua de azi rockul devine o nisa tot mai mica, EL,ROCKUL, ramane unic si inegalabil! De ce nu se mai apleaca azi multi cantareti spre acest gen !?…(SI) pentru ca rock-ul cere multa munca, efort, daruire, sacrificiu ! Nu este la indemâna tututor, celor dornici de a deschide gura si gata ! sa-si umple REPEDE buzunarele !!…Ar fi multe de spus !
    Cu drag ! Si Keep Rock In !!

  2. Like-urile si vizionarile pe YouTube se cumpara. Da, exista site-uri specializate pentru asa ceva. Si pretul pentru 1000 de like-uri, pe unul dintre site-uri era de 2 dolari. DOAR 2 DOLARI! Si toate astea ca sa ajunga la recommended si de acolo sa isi faca si mai multa publicitate.
    Normal ca nu mai exista muzica rock sau heavy metal cand se practica heavy rotation la radio. A aparut o piesa noua de la Kanye West? Cum sa n-o redifuzam de 10 000 de ori?? Doar e negru si se stie ca Black Lives Matter! Si are si o strategie de marketing super buna de pe urma careia avem de castigat! Si evreului/englezului/americanului/etc din industria muzicala ii plac banii si publicul prost, pregatit sa plateasca bani grei sa cumpere o prostie de piesa de pe iTunes sau alte servicii… Banii sunt mereu bineveniti! 🙂
    Nu va mai exista inca o trupa Metallica/Iron Maiden/etc si din vina fanilor. Daca apare o trupa cu sunet similar trupelor consacrate, apar fanii aia cu ochelari de cal si zic „Astia ii copiaza pe aia de la Metallica/Iron Maiden/etc” si nu le cumpara nimeni albumele, chiar daca poate sunt niste capodopere. Si daca ne referim la Romania… Pai… cui sa-i difuzeze muzica rock la radio? Aceluia care a crescut la cort si a mers la furat in loc sa mearga la scoala sa invete niste engleza?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here