CNA a fost îngăduitor cu televiziunile (și) în cazul Caracal. 6 somații, nicio amendă

Articol preluat de pe PaginaDeMedia.ro

0
66

După ce au propus sancțiuni de la maximum 200.000 de lei, la somații pentru derapajele de pe TV în scandalul Caracal, CNA arată ca o instituție care suferă de multiplă personalitate.

Au fost 28 de propuneri de sancționare pentru 10 posturi de televiziune. Au fost sancționate șase. Cu câte o somație fiecare.

Opt membri au fost prezenți în ședința CNA și s-au făcut în jur de trei – patru propuneri de sancționare pentru fiecare televiziune. De la somații, la amenda maximă, 200.000 de lei.

Au trecut, cu greu, câteva somații, pentru o parte dintre posturi: Antena 1, Antena 3, B1 TV, Prima TV, TVR, TVR Craiova.

Votul va fi reluat într-o ședință viitoare pentru Digi24, Realitatea TV, Kanal D și Romania TV, televiziuni la care au fost făcute propuneri, însă nu s-a întrunit numărul de voturi, șase, pentru a fi aprobate.

Membrii s-au împărțit între cei care au considerat că trebuie să dea un semnal ferm și să sancționeze televiziunile pentru derapaje în cazul Caracal și cealaltă parte care consideră că numai grație televiziunilor instituțiile s-au pus în mișcare, prin urmare, instituția ar trebui să fie îngăduitoare.

Cum arată propunerile făcute de membri (amintim că e nevoie de cel puțin șase voturi pentru ca o propunere să treacă):

  • Antena 3 – 200.000, somație, 25.000. A trecut somația.
  • B1 TV – 200.000, somatie, 25.000. A trecut somația
  • Digi24 – 200.000, somatie, 25.000. Votul va fi reluat cu propunerile care au avut cele mai multe voturi, somație și 25.000 de lei.
  • Realitatea TV – 200.000 de lei, 20.000 de lei, 25.000 de lei, somatie. Votul va fi reluat cu propunerile de somație și 20.000 de lei.
  • Romania TV – 200.000 de lei, 60.000 de lei, 40.000 de lei, 10.000 de lei. Votul va fi reluat cu propunerile 60.000 de lei și 10.000 de lei.
  • Kanal D – 100.000 de lei, somatie. Votul va fi reluat în ședința următoare.
  • Prima TV – 100.000 de lei, somatie, 5.000 de lei. A trecut somația.
  • Antena 1 – 100.000 de lei, somatie, 5.000 de lei. A trecut somația.
  • Pro TV – 5.000 de lei. Nicio sancțiune.
  • TVR 1 si TVR Craiova – câte o somatie. Au trecut somațiile.

Ce au comentat membrii pe marginea subiectului, în continuare:

Tufeanu, membru CNA, a propus amenzi maxime: „Mă deranjează foarte tare că (televiziunile – n.r.) au năvălit pe familie în acel moment”

Gabriel Tufeanu a venit cu propunerile cele mai mari de sancționare, dar care au atras un singur vot. Doar al lui. Membrul CNA a propuns amenzi de 200.000 de lei și 100.000 de lei tuturor posturilor care au avut imagini cu familia îndurerată a Luizei Melencu.

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

„Sunt dezamăgit și v-am spus și în ședința trecută, pe mine mă deranjează foarte tare că (televiziunile – n.r.) au năvălit pe familie în acel moment, când au aflat că fetele au fost omorâte și modul în care au fost omorâte. Faptul că au discutat ulterior cu familiile, că au dezbatut cazul, că au făcut presiuni asupra autorităților, nu mă deranjează, nu are de ce, dar sunt foarte dezamăgit de năvala asupra familiei.

Prin urmare, eu aș fi propus maximum oricărui post care a procedat în acest mod. Adică 10 minute întreruperea emisiei. Dar, nu pot să fac această propunere, că nu se poate.

Prin urmare, art 17, alineat 2, mi se pare mie apogeul încălcărilor în această speță Caracal. Fac propunerea strict pe acest articol, pentru că mie asta mi se pare cel mai grav. Au fost două categorii, cei care au dat din „belșug”, și cei care au dat mai puțin. 200.000 de lei pentru cei care au avut din belșug și 100.000 pentru cei care au dat mai puțin.”

Dorina Rusu, membru CNA: „Sunt televiziuni care, în ultimii ani, s-au transformat într-un fel de gropari, că trăiesc din morțile oamenilor”

Dorina Rusu, membru CNA, care a făcut parte din propunerile de sancționare de astăzi, a tinut cont în special de difuzarea imaginilor cu familia îndurerată, dar și alăturarea scandalului de un scandal mai vechi de la Deveselu, de trafic de persoane:

„Vreau să spun la modul general. Cred că primele două zile, în general vorbind, rolul televiziunilor a fost foarte important în faptul că s-a demarat acțiunea, că s-a vorbit despre niște lucruri.

Cred că după cele două zile derapajele televiziunilor au fost mai mari, pentru că fiecare a început să și facă scenarii și jocuri, și politice și de toate felurile. Au transformat fiecare zi de emisie, de dimineața până seara, în știrile de la ora cinci. 

Vreau să vorbesc în special despre imaginile cu familia Luizei, mai ales, despre felul în care a fost tratat acest subiect, care mie mi se pare că arată și felul de a vedea jurnalismul și felul de a vedea lumea.

Cei care au dat o dată, cel mult de două ori, se poate înțelege că a fost o greșeală, că a fost un derapaj, dar a fost să zicem în niște limite care pot fi înțelese, însă când dai din nou și din nou imagini cu familia plângând, cu familia îndurerată, asta e deja o lipsă totală de bun simț, de empatie, de omenie, să faci orice ca să aduci audiență.

Sunt televiziuni care, în ultimii ani, s-au transformat într-un fel de gropari, că trăiesc din morțile oamenilor.

Nu mai vorbesc despre momentul cu Luis Lazarus, care și-a bătut joc de omul acela la Romania TV. Ce făcea Luis Lazarus cu omul respectiv, de unde știa el că a fost într-un fel sau altul implicat într-o crimă?

Eu am făcut autosesizare și pe cazul Deveselu, pentru că mi se par unul dintre cele mai grave lucruri care s-au întâmplat pentru că sunt oameni de la diverse televiziuni sau organe de presă care profită de aceste evenimente tragice pentru a lansa acuzații nu numai nefondate, nedemonstrate, dar mi se pare că au un substrat politic foarte clar. Mi se pare o dovadă de iresponsabilitate.

Nu poți să te arunci în tot felul de speculații și de afirmații și aberații, în momentul în care nu știi nimic despre lucrul acela. Mi se pare că să vorbești în acest fel despre Deveselu, despre o instituție și niște oameni cu care noi avem un parteneriat strategic, mi se pare foarte grav.

În această emisiune, (de la Realitatea TV – n.r.) nu s-au făcut niciun fel de demonstrații cu privire la aceste fapte. Mi se pare că cei care fac afirmații de tipul acesta fac jocurile Rusiei.”

Dorina Rusu a propus amendă de 60.000 de lei la Romania TV, 20.000 la Realitatea TV și somații pentru Digi24, B1 TV, Antena 3, Prima TV, Antena 1 și Kanal D. La Pro TV, a cosiderat că nu sunt încălcări.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.paginademedia.ro/2019/08/cna-sanctiuni-televiziuni-cazul-caracal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here