Concluzii după preselecția Eurovision 2018

0
59

 

sursă foto: TVR
sursă foto: TVR

Articol de Iulia Radu
În primul rând, îi felicităm pe câștigători. Trupa The Humans merita din plin să meargă la Lisabona. Le dorim succes și sperăm într-o clasare cât mai bună. Trupa arată bine, piesa sună modern, solista are experiență pe scenă, dacă vor găsi o cale de a pune în valoare piesa și din punct de vedere vizual, avem șanse să fim în Top 10.
Despre ediția din acest an a preselecției Eurovision, sunt multe de spus. Așa că am grupat mai jos concluziile după cele 6 duminici dedicate acestui concurs.
1. TVR-ul redefinește cuvintele din DEX.
a) Numai la Televiziunea publică „semifinala” are 5 părți. Din păcate, nicio minte luminată din TVR nu a fost în stare să găsească un echivalent pentru aceste 5 seri de concurs. S-au agățat fără nicio noimă de „semifinală”. De 5 ori.
b) „original” în Dicționarul Ediție Specială a TVR înseamnă că poți cita liniștit din opera unui alt creator. Specialiștii angajați de TVR pentru a juriza acest concurs au spus că este ok ca un minut din 3 cât are un cântec, să fie citat dintr-o operă celebră. Dacă drepturile terților nu sunt afectate, atunci cel care „împrumută” este original. Nu știu la ce școală au fost organizatorii și jurații, dar eu țin minte că primeam nota 1 indiferent dacă puneam sau nu între ghilimele citatul luat de la colegul de bancă, indiferent dacă mai puneam un cuvânt sau o virgulă de la mine.
2. Transparența este zero în TVR.
a) După nicio „semifinală” nu au fost afișat tabelul cu notele/punctele juraților. Nici după finală nu a fost afișat pe ecran, la final, tabelul cu voturile publicului. În timpul programului au fost citite punctele până la locul 5, apoi a fost anunțat câștigătorul. Abia la conferința de presă am aflat cine a fost pe 2, pe 3 și pe 4. O lipsă de respect și față de concurenți.
b) Vom afla și noi cât a costat organizarea celor 5 semifinale și cea a finalei și de unde au venit banii? Fiind vorba despre Televiziunea publică este normal să știm aceste lucruri, mai ales că citim aproape în fiecare zi despre problemele financiare cu care se confruntă televiziunea. Care este bugetul alocat pentru promovarea piesei care ne reprezintă la Lisabona? Toate acestea ar fi trebuit să fie prevăzute deja în schema organizării preselecțiilor. Și ar trebui să fie publice.
3. În TVR nu mai există moderatori.
Este o constatare pe cât de tristă, pe atât de adevărată. TVR nu are în momentul de față niciun moderator propriu apt să prezinte un show de o asemenea anvergură. Altfel, nu-mi explic de ce au simțit nevoia să apeleze la un moderator care între timp a devenit „vedeta” unui post de televiziune privat. Argumentul că a reprezentat România la Eurovision nu stă în picioare (au mai fost și alții) și nici nu-l face mai charismatic sau mai îndrăgit. În plus, duminică dimineața (25 februarie), Diana Dumitrescu muncea de zor la Ferma Vedetelor (ProTV), iar seara prezenta Eurovisionul.
4. TVR-ul l-a aruncat în derizoriu pe Ciprian Porumbescu
Cu binecuvântarea juriului, evident. A înțeles cineva de ce era absolut necesar ca Tiri să fie în finală? A înțeles cineva de ce a ales organizatorul să încalce cu bunăștiință regulamentul EBU care spune clar că piesele trebuie să fie originale, deci nu pot fi coveruri și nu pot conține citate (dacă TVR deține o variantă actualizată de la EBU din care a dispărut această regulă, atunci să o publice)? Prin faptul că a ținut cu dinții de Balada lui Ciprian Porumbescu, TVR a demonstrat că nu dă doi bani pe un simbol al culturii românești. L-au băgat în finală și l-au lăsat să „moară” cu 320 de voturi, pe locul 12. Bietul Porumbescu! Deduc că să-ți bați joc de valorile naționale este absolut firesc în România. Cu alte cuvinte, dacă au trecut 135 de ani de la moartea creatorului, dacă legea nu-i mai protejează opera, atunci este în regulă să o folosim cum ne taie capul. La naiba cu respectul! La naiba cu bunul simț!
5. Compozitorii, muzicienii români sunt complet rupți de ceea ce se întâmplă în showbizul autohton
Îi numeri pe degete pe cei care au reacționat la comunicatul dat de TVR prin care un cântec care conține un citat este declarat original. Uniunea Compozitorilor tace mâlc, ba mai mult decât atât girează opinia reprezentanților TVR prin vicepreședintele UCMR-ADA, Viorel Gavrilă, membru al juriului, care tace complice în momentul în care Ilinca, Cezar și Loredana laudă în direct citatul din Porumbescu. Sigur că orice muzician este liber să prelucreze cântecele altora, este liber să folosească legal fragmente din alte opere în cântecele lor, este liber să facă coveruri, dar asta nu înseamnă că a făcut o creație originală, ci o prelucrare, o orchestrație diferită, o îmbinare de genuri muzicale, un cover, un tribut, etc. Chiar dacă nu mai este la modă, e bine să vorbim despre principii. Eurovision este un concurs cu reguli foarte clare, cel puțin concursul internațional, pentru că al nostru nici măcar nu are prevăzută în regulament o astfel de situație, ceea ce mă face să mă întreb cum au judecat contestația organizatorii și juriul. Tocmai de aceea tăcerea muzicienilor creatori este apăsătoare și îngrijorătoare. Stau și mă întreb de ce ne dăm noi de ceasul morții că piesa cutare seamănă cu alta, când TVR-ul și juriul de profesioniști bagă în finală un cântec care conține un citat?!
6. Românilor nu le pasă de Eurovision
De doi ani de zile, Iuliana Marciuc vorbește despre strategia de creștere a interesului românilor față de Eurovision. Anul trecut, prețul unui apel/sms era de 0,40 eurocenți, se putea vota o singură dată aceeași piesă și am avut în finală în total 31.694 de voturi. În acest an, prețul unui apel/sms a fost de 0,40 eurocenți, s-a putut vota o singură dată aceeași piesă și am avut 18.407 voturi. Merge bine, nu? În ritmul acesta, anul viitor vor vota strict rudele concurenților. Dă cineva explicații pentru această scădere dramatică a numărului de voturi care indică cât de implicat este publicul în acest show? Asta în condițiile în care au existat 5 show-uri care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să crească interesul pentru Eurovision.
7. Televotingul ridică semne de întrebare
Eurovision televotingCând publicul mai avea 17 minute pentru a vota, TVR a afișat un clasament intermediar, potrivit căruia Alexia & Matei aveau 2139 de voturi, formația The Humans aveau 1609, Feli avea 1438, iar trupa Jukebox avea 1086. La finalul celor 60 de minute alocate televotului, situația s-a schimbat dramatic:
Locul 1 – The HUMANS („Goodbye”) – 3277 de voturi 
Locul 2 – Alexia & Matei („Walking On Water”) – 3114 voturi
Locul 3 – Feli („Bună De Iubit”) – 2862 de voturi
Locul 4 – Jukebox feat Bella Santiago („Auzi Cum Bate”) – 1728 de voturi
Așadar, în ultimele 17 minute s-au întâmplat următoarele:
The Humans au primit mai multe apeluri/sms-uri decât în cele 43 de minute, adică: 1668.
Alexia & Matei au mai fost votați de 975 de ori.
Feli a primit în sfertul academic aproape tot atâtea voturi cât strânsese în celelalte trei sferturi de oră: 1424.
Jukebox a cam terminat „benzina” așa că au mai reușit să strângă doar 642 de apeluri.
Poate explica cineva?
 
8. TVR-ul nu știe ce înseamnă „dopo festival” și nici „conferință de presă”
Era o vreme când te uitai la „dopo festival” cu mai multă plăcere decât la concursul în sine. Dialogurile erau spumoase, se discutau unele aspecte care țineau de organizare, jurizare, se spuneau lucrurilor pe nume, se certau, se împăcau. Jurnaliștii nu menajau pe nimeni când adresau întrebări. Se umpleau două gradene în studio cu jurați, concurenți și jurnaliști. Era un dialog „viu”. Ce se întâmplă acum este de gâgă. Mi-ar fi rușine, în locul Televiziunii Române, să numesc acel program „dopo festival” sau „conferință de presă”. Cum poți face conferință de presă fără jurnaliști?! Unde-i presa? Unde-s oamenii de radio? Unde sunt ziariștii (încă mai avem ziare tipărite), unde sunt cei care scriu pentru site-uri dedicate muzicii?! Se plânge prezentatorul, se plâng concurenții că piesele nu sunt difuzate la radio, dar nu sesizează niciunul că organizatorul nu a invitat niciun post de radio la conferință?!
 
9. Artiștii nu știu să-și promoveze creațiile
Deși regulamentul Eurovision spune clar că piesele pot fi difuzate din 1 septembrie, artiștii români le țin ascunse până în momentul preselecției. Toți compun pentru Eurovision, nu mai compune niciunul doar de dragul de a scrie o piesă. Nici măcar după ce are loc preselecția nu trimit piesele la diversele posturi de radio și unii nu le încarcă nici pe Youtube…  Toți au impresia că preselecția națională Eurovision îi va scoate din anonimat. Uită însă, că au fost ani în care TVR a fost depășit la audiențe și de Disney Channel când a difuzat și organizat selecția națională Eurovision. Poate cineva să-mi explice de ce preferă creatorii români să piardă 5 luni de promo pentru piesa lor (fie la radio, fie pe Internet) când este vorba despre Eurovision?
 
Articole pe aceeași temă:
IEUROVISION RUNDA A 6-A ȘI ULTIMA! (Articol de Andrei Partoș) http://andreipartos.ro/ieurovision-runda-a-6-a-si-ultima/
Aveți mai jos o analiză făcută de Florentin Milcof (cel care a și participat în acest an cu trupa Othello):
http://milcofisme.blogspot.ro/2018/02/eurovisionul-e-si-al-tau.html
Ca în fiecare an, Andrei Partoș a comentat pe Facebook preselecția. Mai jos găsiți comentariile din finală (sunt peste 300!):

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here