Cristian Patrasconiu: Pâine și vin

Articol preluat din Revista 22

0
95

GastroArt este numele unui proiect (îmi vine să spun – chiar educațional, în sensul curat al termenului) care are și o declinare editorială. Aici, de câțiva ani deja, apar cărți care dau seama de o dimensiune mai puțin vizitată de actanții pieței editoriale de la noi – și anume, tematici (nu încape îndoială că savuroase) ce acoperă o zonă generoasă, pe care o putem plasa sub „umbrela” antropologiei culturale și, mai precis, a culturii gastronomice. Nu este un proiect singular la noi, să ne înțelegem (când spun aceasta, îmi vine imediat în minte excelenta serie „In vino veritas” de la Baroque Books and Arts), dar ce fac aici, la GastroArt, Cosmin Dragomir (dintr-o pasiunea nebunească, în sens pozitiv), cu echipa lui, este distinct și demn de a fi remarcat.

Foarte pe repede înainte menționez, ca „aperitiv”, câteva dintre titlurile deja publicate la GastroArt: „Rețete interbelice” (Constantin Bacalbașa), „Bucătăreasa națională” (J.C. Hințescu), „Bucătăria română – Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet 1865” (Christ Ionin), „Carte de bucate. 1849” (Maria Maurer). Așadar, nu o simplă serie de „bucătăreală” contemporană, ci un demers editorial cu viziune, recuperatoriu, cu miză istorică. Alături de titlurile mai sus-menționate (enumerarea mea a fost numai ilustrativă, nu exhaustivă), iată încă două: „Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului” (Varvara Buzilă) și „Connaisseur fără ifose. Tot ce ai vrea să știi despre vin. Și ceva în plus” (Cezar Ioan). Așadar, (despre) pâine și vin. Asupra acestor două cărți, mai jos, câte un popas textual.

Puteți să citiți articolul în întregime aici: https://revista22.ro/cultura/paine-si-vin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here