CRONICĂ RELAXATĂ: TORI AMOS, FRIGUL, PLOAIA ȘI ARENELE ROMANE (19.06.2014)

0
485

Articol de Iulia Radu

 
Joi, 19 iunie, avea toate șansele să fie încă o zi cu vreme mohorâtă dintr-o săptămână „gri”, doar că, pe la prânz, lucrurile au luat o întorsătură fericită.  Emilia (căreia îi mulțumesc și pe această cale!) mi-a făcut cadou un bilet la concertul lui Tori Amos. E drept că îmi ieșise cu totul din minte acest eveniment, având în vedere că nu mai primim nicio informație de la Emagic (firma organizatoare), iar în ultima vreme nu mai văzusem nici afișe prin oraș. M-am mai liniștit când am aflat că și fetele, alături de care am fost la concert, și care își cumpăraseră biletele din timp, fuseseră la un pas să-și facă alte planuri pentru ziua de joi și asta pentru că… uitaseră data exactă a evenimentului… Dar, probabil, așa se întâmplă când faci o promovare eficientă.
 
 

Fotografie făcută la începutul concertului

Ținând cont de faptul că în ziua concertului Mediafax-ul a publicat un articol în care organizatorii anunțau că show-ul va începe „după ora 20.30”, ne-am gândit că ar fi bine să ajungem la fața locului „după ora 19.45”. Zis și făcut. La 20.00 pășeam pe poarta Arenelor Romane. M-a surprins numărul mic de spectatori, au fost în jur de 1.000 –  1.200 de oameni.
 
Prima oprire a fost la jetoane. Am și o veste bună: un jeton era 5 lei, ceea ce ne-a bucurat nespus de mult! Partea mai puțin plăcută a fost că am primit cea mai mică porție de popcorn, iar suportul de carton era foarte fragil. Dacă nu îl țineai de partea de jos riscai să pierzi toate floricelele. Noi am aflat asta după ce s-a împrăștiat pe jos o porție de popcorn. Asta e! Ghinion de neșansă, cum ar spune fostul meu profesor de limba și literatura engleză.
 
 
Concertul a început la ora 20.40. Tori Amos a urcat pe scenă și s-a așezat între pian și keyboards, de unde timp de aproape 2 ore ne-a plimbat prin muzica ei și ne-a făcut să uităm că e frig și că scaunul de fier aproape a paralizat circulația sângelui prin corp.
Personal, m-am bucurat să ascult “Crucify”, “Bouncing Off Clouds”, “Mary”, “Precious Things”, „Cloud On My Tongue” și „Concertina”. Mi-a plăcut foarte mult și „Here Comes The Rain Again”, mi-a plăcut chiar mai mult decât originalul cu Eurythmics. La bis a cântat patru piese, dar două dintre ele, “Trouble’s Lament” și „Cornflake Girl”, au fost cântate cu negativ, fapt care i-a contrariat pe unii dintre spectatori. „Păcat, mai bine le cânta pe toate doar cu pianul”, vociferau oamenii în spatele meu.
 
Tori Amos a postat pe pagina sa de Facebook setlistul concertului

Una peste alta, oamenii au plecat spre case cu zâmbetul (îngheţat) pe buze. Au văzut un concert inedit și au fost surprinși în mod plăcut de artista lor favorită. „Mi-a fost foarte frig, dar mi-a plăcut concertul. Nu mă așteptam să cânte doar la pian. A fost fain”, spunea o fată în drum spre ieșire.
În încheiere vă atașez setlistul serii, ca să știți ce ați ratat.
 
 
 
P.S. Câteva observaţii pentru Emagic (firma organizatoare)
1. Nu am primit nici măcar informaţii despre acest concert şi în consecinţă nu am solicitat nici acreditare. Am primit, în schimb, în februarie, lecţii de jurnalism de la marele organizator de evenimente Guido Janssens, soţul Laurei Coroianu. Şi asta pentru că ne-am permis să reacţionăm la o măgărie făcută de organizatori (citiţi aici!). Şi pentru că se pricep atât de bine la jurnalism, au uitat cum e cu organizarea deoarece între timp, marea firmă Emagic a anunlat ediţia din acest an a festivalului B’estfest. Lucru cel puţin ciudat având în vedere faptul că în trecut ne-au „bombardat” cu ştiri despre premiile primite în străinătate pentru acest eveniment. Aşadar, un festival atât de bine văzut şi de apreciat în străinătate şi-a pierdut peste noapte sponsorii şi nu a mai prezentat interes pentru publicul român şi străin. Asta da dovadă de management bun! Jos pălăria în faţa celor de la Emagic!
 
Arenele Romane, Sector I, rândul 4

2. La Tori Amos am avut un bilet de 120 lei în sectorul I, rândul 4. Când l-am CUMPĂRAT nu am ştiut că are şi corturile incluse în privelişte. Puteţi vedea în fotografia alăturată. Noroc că erau locuri libere berechet (mult mai bune!) şi am putut să ne mutăm. Dar este revoltător să vinzi bilete la un asemenea preţ ştiind că vei optura vederea oamenilor din cauza corturilor. Înţeleg că Ciuc este sponsor, dar eu, cumpărător de bilet, ce vină am?!
 
3. Să pui un astfel de concert la Arenele Romane este din nou o dovadă de „bună organizare! Am discutat puţin despre acest lucru şi cu Alexandru Andrieş, înainte de emisiunea de vineri. Şi el a fost de aceiaşi părere: era concert de sală. N-aş fi pus acest show la Arenele Romane nici dacă afară erau +30 de grade Celsius, având în vedere că artista a cântat acompaniindu-se la pian. Sunt sigură că intimitatea unei săli ar fi amplificat emoția concertului. „Cineva mi-a spus în culise că nu ați mai avut așa o vreme în această perioadă a anului, de 20 de ani. Sunt absolut onorată să mă aflu alături de voi în seara aceasta”, a spus Tori Amos la începutul concertului. Dacă cei de la Emagic şi-au propus să testeze rezistenţa oamenilor la frig, atunci şi-au atins scopul: au rezistat toţi, n-a murit niciunul. Sincer, ar fi putut fi unul dintre cele mai bune concerte din 2014, dar locul ales nefericit l-a coborât mult. Păcat!
 
4. Au fost mulţi oameni care s-au arătat surprinşi de faptul că Tori Amos cântă singură pe scenă. Unii erau absolut convinşi că după 2 – 3 piese i se vor alătura colegii pe scenă. După cum am spus, noi nu am primit NICIO INFORMAŢIE despre concert, dar bănuiesc că alţii au primit. Dacă au primit, de ce publicul nu ştia că acesta va fi un concert în care artista apare pe scenă doar cu pianul?! Oamenii cumpăraseră bilete pentru nume, era clar că vroiau să o vadă pe Tori, cu trupă sau fără trupă. Dar asta nu înseamnă cu informaţia nu trebuia să ajungă corect la public! Prin toate căile de comunicare. Şi din câte ştiu, Emagic se laudă că are cel mai bun sistem de promovare a evenimentelor lor… Dar iată că au dat în bâlbâială fix când a fost vorba despre un concert cu public de nişă (exact evenimentele pe care se axaseră ei în ultima vreme).
 
5. Apropo de promovarea „eficientă”. În ediţia trecută a emisiunii, după ce Andrei a difuzat o piesă cu Tori Amos, am primit un mesaj de la o ascultătoare care ne întreba dacă mai ştim ceva despre concertul artistei în România. Iată ce ne-a scris:
Vă mulţumesc pentru Tori Amos! Am auzit că va veni în România, dar nu a mai zis nimeni când… Ştiţi ceva? Ionela, 27 de ani, Bucureşti
Trecuseră două zile de la concert…
 
6. Pentru unii spectatori a fost deranjantă şi lipsa unor ecrane. Şi-ar fi dorit să îi vadă faţa artistei. Cineva m-a rugat să folosesc zoom-ul aparatului foto pentru a putea să o vadă mai bine. „Îmi place să o şi văd când cântă, nu doar să o ascult, aşa puteam să pun CD-ul acasă”, mi-a spus fata respectivă.
7. Mulţumim Emagic pentru că ne-aţi oferit şansa să stăm în frig, să o ascultăm pe Tori Amos în timp ce vântul ne şuieră pe la urechi şi toate astea contra cost!

1 COMENTARIU

  1. Concertul a fost extraordinar.
    Cateva mici note: 1. da, promovarea evenimentului in sine a fost execrabila, dar orice amator de tori (nu mai zic de presa) stia ca e vorba de un concept ”minimalist”. daca nu stii la ce te duci, scuze. iar presa sa ma scuteasca de faza cu ”nu am primit informatii”, e chiar culmea.
    2. emagic nu controlează vremea, si intr-un fel lui tori ii statea bine in arenele romane. dupa cum stim, NEinformati de emagic, ci iubitori ai muzicii ei, e fascinata de arhetipuri/zeite/mituri etc. o zeita a pianului intr-un amfiteatru suna potrivit 🙂 (desi, admit, riscant – aer liber, vreme etc).
    3. jumatate din aceasta ”recenzie” nu este despre tori amos si nici despre concert 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here