Articol de Iulia Radu
Aflu de la televizor că Biserica vrea să ne aducă pe calea cea bună. Cu forța, cum altfel?! Din nou rock-ul este arătat cu degetul. De data aceasta este vorba despre trupa suedeză Dark Funeral care va urca, în această seară (18 august), pe scena festivalului Bucovina Rock Castle din Suceava. Preoții suceveni, în frunte cu Justinian Remus Cojocar, preşedintele Asociaţiei „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, au cerut, printr-un memoriu INTERZICEREA recitalului trupei suedeze. Motivul? Evident, sunt sataniști. „Nu avem nevoie de această trupă satanistă la festival. (…) membrii formaţiei ard cruci şi pentagrame, ţin în mâini cranii şi capete de porci, beau sânge de animal. Ţinuta lor este înspăimântătoare şi respingătoare”, scrie în memoriul trimis de preotul Justinian Remus Cojocar.
Fără să vreau, mi-am amintit de videoclipul Madonnei, Like A Prayer, unde ardeau câteva crunci deodată. Biserica a reacționat și atunci și a criticat dur videoclipul divei pop. Se întâmpla în 1989. Adică acum 27 de ani. Văd că noi (ca popor) facem ce facem și pur și simplu nu vrem să trecem de 1989, refuzăm cu îndârjire să ne schimbăm mentalitatea! Mi se pare revoltător să aud aceleași strigături jenante în 2016! Să spui despre membrii unei trupe că au ținute „înspăimântătoare şi respingătoare” este de-a dreptul hilar! Asta ne mai trebuie, să se ocupe Biserica și de modă, că în rest le avem pe toate! Preotul Justinian Remus Cojocar pare un om tânăr (cel puțin așa reiese din fotografiile găsite pe net) așa că nu pot decât să mă bucur că nu a prins moda anilor 70-80 pentru că ar fi fost traumatizat de-a dreptul de ținutele de atunci!
Să ne înțelegem. Eu m-aș bucura dacă preoții ar fi cu adevărat îngrijorați de soarta enoriașilor. M-aș bucura să văd că Biserica se apropie de oameni. M-aș bucura să văd o schimbare în atitudinea preoților față de oamenii simpli. Dar… hai să privim realitatea în ochi: Biserica a devenit o afacere. Nu mai este de mult vorba despre iubire, iertare, credință. Nu, e vorba despre bani. Dacă preoții au impresia că se pot apropia de oameni prin interzicea unei trupe pe care ei o consideră satanistă, se înșală amarnic. Dacă interzici ceva, nu înseamnă că acel lucru nu mai există. Dimpotrivă! Dar, desigur preoții știu asta foarte bine. De altfel, cred că acțiunea preotului sucevean este doar o mișcare de marketing: „haideți să arătăm că ne pasă de prăpădiții ăștia păcătoși… păi, și cum facem? păi, hai să cerem să fie interzisă trupa X”. Acum, de ce să nu recunoaștem, orice analfabet poate cere interzicerea unei acțiuni care nu-i este pe plac. Chiar nu se întreabă nimeni de ce s-a îndepărtat Biserica de oameni?! Stau de 10 ani în București și în blocul în care locuiesc nu a venit nici măcar o dată un preot cu Botezul sau… pur și simplu, să-și cunoască enoriașii. Deși sunt o grămadă de biserici și bisericuțe printre blocuri, n-am văzut niciodată vreun preot preocupat de viața tinerilor pe care se presupune că-i „păstorește”… Nu știu dacă ați observat, dar ca să te duci la biserică ai nevoie de bani: lumânările (musai inscripționate BOR) costă, acatistele costă, înmormântarea costă, botezul costă, nunta costă. Ba mai mult decât atât, crenguțele de salcie ți le cumperi (deseori de la țiganii care stau în fața Bisericii), altfel, pleci acasă fără salcie sfințită (am pățit-o chiar eu la o biserică din centrul capitalei). Oare de ce nu reușesc preoții să creeze comunități în jurul bisericii? De ce nu reușesc să ajungă la OAMENI? N-am uitat nici de episodul „Colectiv”… Având în vedere toate cele enumerate mai sus, voi, dragi preoți, chiar vreți să vă luăm în serios?! Poate îmi spune și mie cineva: ipocrizia când o veți interzice în biserici? Dar foamea de bani? Sau nepăsarea?
În final, vă las info despre festivalul de la Suceava.
A şasea ediţie a festivalului Bucovina Rock Castle are loc în perioada 18-20 august, în şanţul de apărare a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Joi seară, pe scenă vor urca Gray Matters, Jinjer, Implant pentru Refuz, Negură Bunget şi Dark Funeral. Vineri sunt programaţi I’m the trip, Front, Coma, The Mono Jacks şi Alternosfera. Sâmbătă, în ultima zi a festivalului, vor evolua Nava Mamă, Blazzaj, EMIL, Antwerp Gipsy Ska Orkestra şi Viţa de Vie.
P.S. Între noi fie vorba, trupa Dark Funeral a mai cântat în România, la București, în cadrul Festivalului Metalhead Meeting din 2015. Atunci nu s-a revoltat niciun preot. Am dreptul să fiu suspicioasă și să cred că până la urmă este doar o acțiune de PR?!
- NOSTALGII BUNE ȘI RELE, FINAL DE AN ZBUCIUMAT - ianuarie 2, 2025
- Despre audiențele TV din noaptea de Revelion - ianuarie 2, 2025
- M-A IMPRESIONAT! 28.12.2024 - decembrie 28, 2024
Ca unii preoti emit comunicate din astea stangace, scrise pe genunchi, nu este o noutate. Totusi, sa recunoastem, trupele dark metal nordice se dau bine de tot in stamba cu obedienta fata de „chestii necurate”. Rockul, din pacate, la un anumit nivel, s-a cam imbibat de chestii din astea sinistre… Pentru ce oare sa canti, cu indarjire si cu insistenta, despre asa ceva, cand exista multe alte teme numai bune de abordat?!
Fiecare este liber sa cante ce vrea, dar nu este treaba Bisericii sa interzica pe nimeni. Preotii ar trebui sa se apropie de oameni. Despre asta este vorba, nu despre ce canta X sau Y.
A, foarte corect! Asa este, Biserica ar trebui, categoric, sa fie mai aproape de oameni. Cazul Colectiv a scos la iveala o defazare si o prapastie destul de adanca intre Biserica si oameni.
Apropo, a murit o cunoștință. Nu mai dăsuse pe la biserică de foarte multă vreme, așa că preotul pur și simplu nu a vrut să-l îngroape. Apoi s-a răzgândit. Il va îngropa doar dacă familia defunctului va PLĂTI SIMBRIA PE 10 ANI!!!
Restul e can-can.