INTERVIU EXCLUSIV | JOE LYNN TURNER: „Muzica nu trebuie să fie gratuită. Avem nevoie de legi noi!”

0
189

 Interviu realizat de Iulia Radu
Interviul a fost realizat joi, 17 septembrie, prin telefon și a fost difuzat la „Psihologul muzical” (Radio România Actualități) în ediția din 19 septembrie. Ascultătorii au reacționat prompt și am primit numeroase mesaje entuziaste! Mulțumim tuturor pentru feedback-ul excelent! Înregistrarea integrală a emisiunii va apărea pe site săptămâna viitoare.
Deși inițial interviul ar fi trebuit să fie făcut face-to-face, până la urmă artistul a ales varianta telefonică. Ca de obicei, am avut emoții. Mă stresează ideea de a intra în studio, în plus urma să stau de vorbă cu unul dintre cei mai apreciați vocaliști rock.  L-am sunat pe Joe Lynn Turner în jurul orei 20.15. Aveam inima în gât! Însă tonul vocii lui JLT, atitudinea așezată și relaxată, m-au calmat imediat. N-am nici cea mai vagă ideea când a „zburat” timpul. Când am ieșit din studio, am întrebat-o pe colega de la pupitru cât am vorbit cu el. „25 de minute”, a zis ea. Am crezut că glumește! Aveam impresia că m-am încadrat în 10 – 15 minute. Este clar că în seara aceasta s-au aliniat planetele!
Vă recomand și site-ul oficial al artistului: http://www.joelynnturner.com/
Ce a ieșit, ascultați și citiți mai jos! Mulțumesc, Joe Lynn Turner!

Audio:


Reporter: Bună ziua, dle Joe Lynn Turner!
Joe Lynn Turner: Bună ziua! Cu cine stau de vorbă?
Reporter: Mă numesc Iulia, sunt de la Radio România.
Joe Lynn Turner: Bună, Iulia de la Radio România (râde)
Reporter: Bine ați revenit în România!
Joe Lynn Turner: Mulțumesc foarte mult! Mă bucur că sunt aici!
Reporter: Trebuie să vă spun că oamenii abia așteaptă concertul de mâine (n.r. – concertul a avut loc vineri, 18 septembrie 2015 la Hard Rock Cafe din București). Am avut un feedback foarte bun după ce am anunțat concertul.
Joe Lynn Turner: Fantastic! Mă bucur să aud acest lucru! Și noi suntem nerăbdători să urcăm pe scenă. Ar trebui să vin în România mai des. Este o piață foarte bună și mi-a lipsit mult acest loc. Îmi place de fiecare dată când vin aici!

Reporter: Sperăm să vă vedem mai des la noi! Spuneți-mi, vă rog, ce vă amintiți despre prima dvs vizită în România?
Joe Lynn Turner: Wow… prima mea vizită… Cred că a fost cu… Rainbow… a fost de mult dar… îmi amintesc orașul… am cântat într-o arenă mare care semăna cu un Colosseum… Cred că au trecut vreo 20 -30 de ani. Îmi amintesc că m-am simțit foarte bine. Apoi îmi amintesc și de celelalte vizite în România cu trupa mea, îmi amintesc de grătarul la care am fost cu Loredana. De fiecare dată când am venit în România m-am simțit bine. Am doar amintiri frumoase din România și… mereu m-am întrebat de ce nu vin mai des aici…
Reporter: Mai țineți legătura cu Loredana?
Joe Lynn Turner: Da, de fapt chiar o voi suna mâine (18 septembrie). În noaptea asta se odihnește și ea pentru că are un concert, dar o voi suna mâine doar ca să o salut. Nu mă aștept să vină la concert, dacă va putea să ajungă mă bucur, dacă nu, nu e nicio problemă. Este o prietenă foarte bună.
Reporter: Aș vrea să facem un salt în timp… Este adevărat că ați început să cântați la acordeon la o vârstă fragedă?
Joe Lynn Turner: Da, aveam 6 sau 7 ani. Părinții mei mi-au cumpărat un mini-acordeon italian, marca Galanti. Deși era mic, era de o calitate foarte bună. Am cântat la el câțiva ani, dar apoi a apărut chitara în viața mea, The Beatles erau foarte populari iar acordeonul nu este un instrument sexy (râde). Așa că…
Reporter: Deci nu mai cântați nici măcar ocazional la acordeon?
Joe Lynn Turner: Nu… dar cânt uneori la pian, tocmai pentru că știu să cânt la acordeon. Oricum astăzi este un instrument cool. Am văzut multe trupe de rock modern care folosesc acordeonul. Mi se pare o idee foarte „cool”.
Reporter: Și cum ați devenit solist?
Joe Lynn Turner: Iulia… a fost un accident faptul că am ajuns solist. Cântam la chitară într-o trupă și făceam și backing vocals, iar solistul nostru cred că băuse prea mult și i s-a făcut rău așa că a trebuit să terminăm acel concert și m-am dus eu la microfon. Am început să cânt și toată lumea s-a strâns în fața scenei. Și m-am gândit că e de bine și chiar a fost. Așa am devenit chitarist și solist vocal al trupei. Atunci m-a văzut și Ritchie Blackmore cântând vocal și la chitară. Când m-a sunat mi-a zis: „Uite, nu o să cânți la chitară pentru că asta fac eu, dar tu vei cânta cu vocea”. Așa că a trebuit să învăț să fiu solist vocal. Știi tu… de exemplu trebuia să știu ce să fac cu mâinile…
Joe Lynn Turner ritchie blackmoreReporter: Dar cum ați reacționat la telefonul lui Blackmore?
Joe Lynn Turner: Nu mi-a venit să cred. Am crezut că e un prieten de-al meu care îmi joacă o farsă. La vremea respectivă treceam printr-o perioadă grea. Trupa se destrămase, găseam greu concerte în New York… Tocmai de aceea m-am gândit că acel telefon era o glumă. I-am spus: „Ok… cine ești de fapt?” El mi-a spus că este chiar Ritchie Blackmore. L-am întrebat ce vrea să fac. Nu pot să spun că eram șocat, pur și simplu nu credeam că e real. Mi-a spus să iau trenul, mi-a spus că mă va aștepta managerul lui. Am acceptat, mi-am asumat riscul și am făcut ce mi-a zis. Abia când am ajuns în fața lui Blackmore am fost șocat.
Reporter: Ce părere aveți despre primul solist al trupei Rainbow?
Joe Lynn Turner: Ronnie?
Reporter: Da.
Joe Lynn Turner: Îmi place foarte mult de Ronnie James Dio. Este unul dintre vocaliștii mei preferați din toate timpurile. Nu era doar un mare solist, ci și un gentleman. Era o persoană foarte bună și l-am admirat mereu. Îi simt lipsa lui Ronnie, chiar vom cânta în concert o piesă în memoria lui. Va rămâne mereu în inima mea și vreau să îi păstrez muzica vie.
Reporter: Și care a fost reacția publicului când ați cântat prima dată cu Rainbow?
Joe Lynn Turner: Ei… știi cum este… Publicul la început te urăște, apoi te disprețuiește, apoi se împacă cu gândul și apoi te îndrăgește (râde). Așa se întâmplă mereu cu publicul. De obicei, oamenii mă plac imediat. iar cu Rainbow au văzut că este un sound nou, un „feeling” nou și m-au acceptat rapid, m-au plăcut. Dar nucleu dur al fanilor Rainbow, cei care iubeau trupa cu Ronnie James Dio, mă urăsc și astăzi (râde).

„La vremea respectivă, noi sărbătoream VIAȚA, dar astăzi cred că multe trupe sărbătoresc MOARTEA”

Woodstock 3
Reporter: Spuneți-mi vă rog, a fost Woodstock-ul important pentru generația dvs? Ați fost tentat să mergeți acolo?
Joe Lynn Turner: Am fost acolo! Sunt mândru să spun că am fost acolo. A fost un eveniment extraordinar. Nu pot să exprim în cuvinte pacea, dragostea și armonia în care au trăit jumătate de milion de oameni. Se asculta muzică, oamenii se simțeau bine, nu au fost bătăi, omoruri, nu s-a întâmplat nimic de genul acesta. Nu cred că astăzi, un astfel de eveniment este posibil. La Woodstock totul se rezuma la pace și dragoste, evoluam în ceva, a fost și o mișcare culturală. Desigur, astăzi, societatea în care trăim și guvernele distrug aceste lucruri. Scena muzicală s-a schimbat foarte mult. La vremea respectivă, noi sărbătoream VIAȚA, dar astăzi cred că multe trupe sărbătoresc MOARTEA. Înțelegi?
Reporter: Da.
Joe Lynn Turner: Eu nu cred că este un lucru sănătos. În mod clar nu este un lucru pozitiv. Nu știu ce se va întâmpla pentru că muzica are o influență mare asupra oamenilor, asupra vieților și sentimentelor lor. Când sărbătorești Moartea, nu mai ai loc de întors.
Reporter: Am citit ceva pe site-ul dvs și aș vrea să vă întreb care este legătura dvs cu trupa Kool & the Gang?
Joe Lynn Turner: (râde) Făceam parte din trupa Filet Of Soul, iar solistul vocal se numea James Taylor, nu era solistul folk. Era un solist de culoare care a devenit mai apoi solistul trupei Kool & The Gang. În trupa noastră mai era și Ricky Bell, saxofonist. După ce Filet Of Soul s-a destrămat cei doi au format Kool & The Gang. Iar eu m-am îndreptat spre rock’n’roll.
Reporter: Am înțeles. Iar cu trupa Fandango ați avut primul succes comercial?
Joe Lynn Turner: Cu Fandango am obținut primul contract cu o casă de discuri. Am lansat 4 albume și am susținut turnee în Statele Unite, Canada, Mexic și cam atât. Nu am ieșit pe plan internațional. A fost o trupă foarte bună, muzica noastră era ceva nou pentru vremea respectivă, dar din nefericire ne-a fost furat echipamentul la Chicago Fest, de fapt tot acolo le-a fost furat echipamentul și lui Billy Joel și trupei Jethro Tull. Este vorba de echipament în valoare de 100.000 de dolari (amplificatoare, chitare, baterie, tot). După episodul acesta nu ne-am mai revenit din punct de vedere financiar.
Reporter: Și ați susținut turnee și cu Allman Brothers?
Joe Lynn Turner: Da, și cu Allman Brothers… Muzica trupei Fandango semăna puțin cu cea a trupei Eagles, dar eram mai mult decât atât. Cred că trupa noastră era prea eclectică: puțin rock, puțin country, puțin din aia, din cealaltă, iar publicului i-a fost greu să ne înțeleagă la vremea respectivă. Dar ne-am despărțit din lipsă de bani și sprijin.
Reporter: Vă mai bucurați de turnee așa cum o făceați în trecut?
Joe Lynn Turner: Da, chiar mă bucur. Azi am avut o zi grea pentru că am venit de la Geneva, am dormit două ore, am parcurs un drum de 3 ore până la aeroport, am urcat în avion, apoi toată ziua am încercat să mă odihnesc… A fost greu. Dar în mod normal îmi place viața de turneu. Vezi locuri noi, te întâlnești cu fanii, așa că efortul îți este răsplătit. Pentru mine contează foarte mult fanii. Mulți artiști nu pun pe primul loc fanii, așa cum fac eu. Știu că fără fani nu ești nimic, dar mulți artiști nu privesc lucrurile la fel., se consideră importanți și au impresia că fanii trebuie să îi adore. Cred că fanii sunt mai importanți pentru că datorită lor ești unde ești. Ei vor să te vadă și să te asculte. Le sunt recunoscător și îi iubesc foarte mult! După 40 de ani încă sunt pe scenă și mă simt bine, iar ei vin la concerte. Veți vedea mâine seară că ne vom simți bine împreună. Nu poți rezista în fața unui schimb de energii între public și omul de pe scenă.

 

Reporter: În urmă cu două luni am vorbit cu Glenn Hughes care a avut doar lucruri frumoase de spus despre dvs. Cum v-ați întâlnit?
Joe Lynn Turner: Îl iubesc pe fratele meu Glenn! Avem multe amintiri frumoase împreună, cu HTP și chiar și dinainte de proiectul nostru muzical. Ne-am întâlnit în Los Angeles pe la începutul anilor 80, cred. Și eu și Glenn locuiam în Hollywood. Ieșeam în oraș împreună și făceam toate nebuniile, ca de obicei. Asta pentru că eram tineri și nebuni. Am scris piese împreună, am intrat în belele împreună (râde) știi tu… chestii normale. Am fost mereu un fan al lui Glenn Hughes. Cred că are o voce extraordinară, este foarte talentat și am învățat foarte multe de la el. Este un tip extraordinar și după cum am spus este fratele meu. Aș face orice pentru Glenn și sper ca într-o zi să mai colaborăm.

Reporter: Anul trecut ați lansat un album Rated X. Îmi puteți spune mai multe despre acest proiect?
Joe Lynn Turner: Da, mi-a plăcut foarte mult! Cred că este un album bun, chiar dacă nu a avut cronici bune… Nu știu ce nu a mers, nu cred că am avut o promovare foarte bună. Cred că mulți oameni încă nu l-au auzit. Poate peste 5 ani îl vor descoperi și vor ajunge la concluzia că este un album bun, iar eu voi fi aici să spun: „Da, știu!”. Este foarte greu pentru oricine să promoveze ceva pentru că este foarte multă muzică. Dar este un disc foarte bun, lături de mine sunt Tony Franklin la bas și Carmine Appice la baterie și chitaristul Karl Cochran. Sunt staruri adevărate!
Reporter: Publicul va putea cumpăra acest album la concertul de mâine?
Joe Lynn Turner: Nu am nimic la vânzare, dar îl pot cumpăra de pe Internet, desigur: de la Frontiers Records, de pe Amazon. Rated X este un album bun. Urma să plecăm în turneu, dar promoterii, din cauza situației economice, au spus că îl știu pe Joe Lynn Turner, dar nu în formula cu Rated X, poate că ar fi bine să îl luăm în turneu cu numele Joe Lynn Turner, bla, bla, bla… Aceeași placă. Este foarte frustrant pentru că am vrut să lansez trupa Rated X, era un proiect bun care merita ascultat. Și merită și acum! Dacă poți face ceva pentru mine și poți povesti despre Rated X, m-aș bucura mult. Cred că dacă l-ai asculta ți-ar plăcea.
Reporter: L-am ascultat și îmi place.
Joe Lynn Turner: Mulțumesc! Este un album de rock clasic bun.

„Muzica nu trebuie să fie gratuită. Avem nevoie de legi noi!”

joe lynn turner 2 (600 x 337)
Reporter: Dar apropo de promovare, MTV-ul mai este la fel de important în promovarea muzicii?
Joe Lynn Turner: Cred că da. Cred că este un teritoriu nou. Întâmpinăm multe probleme în promovare. Să fim serioși, muzica nu trebuie să fie gratuită. Dacă te duci la un restaurant nu plătești consumația? De ce o faci? Pentru că oamenii aceia au pregătit mâncarea, au gătit-o, ți-au servit-o, iar la final, tu plătești. De ce să fie muzica gratuită? Tu poți să-mi spui că nu e gratuită. uite, de exemplu Spotify… Dar de fiecare dată când o piesă este ascultată, artistul primește doar 69 de cenți, nimeni nu mai cumpără CD-uri, toată lumea vrea să asculte o piesă, de regulă o piesă pop. Se schimbă scena muzicală. Pentru rockeri este important să asculte un album întreg, să cumpere CD-ul, să aibă obiectul în mână. Noi vrem să știm cine, ce cântă pe albumul respectiv, vrem întreg pachetul. Dar în noua eră muzicală, care este plină de rap, care în mare parte este o porcărie, lucrurile se schimbă. Nu vreau să zic că nu-mi place rap-ul, sunt și piese bune și în hip-hop găsești lucruri bune, dar asta nu înseamnă că muzica trebuie să fie gratuită. Pentru că și artiștii trebuie să trăiască din ceva, altfel cum ar putea să facă muzică în continuare?! Este foarte greu să îți câștigi existența astăzi din muzică. Poți face asta doar susținând concerte și dacă vinzi obiecte promoționale. Eu nu iau cu mine obiecte promoționale și CD-uri pentru că sunt prea grele, costurile sunt mari la îmbarcarea în avion, iar cheltuielile depășesc veniturile. Poți să faci asta doar dacă lucrezi cu o companie mai mare. Eu doar susțin turnee, mă simt bine și sunt satisfăcut din acest punct de vedere. Pe noul meu site vor exista produse promoționale, fanii vor putea cumpăra de acolo CD-uri, dar va mai dura puțin pentru că lucrăm la câteva proiecte foarte importante. Săptămâna aceasta avem o întâlnire în Bulgaria și veți avea surprize plăcute.
Reporter: Pe de altă parte cred că vinilul revine, au crescut vânzările…
Joe Lynn Turner: Crezi? Ai văzut asta?
Reporter: Așa am citit.
Joe Lynn Turner: Ai citit… Când o să mă uit în buzunar și o să văd ceva schimbări în bine, o să-ți dau de veste (râde)… Și eu pot să citesc multe, uneori presa exagerează. Eu m-aș bucura să revină CD-ul dar… În mod sigur nu vor dispărea de tot. Dar, Iulia, eu cred că avem nevoie de legi noi. De asta avem nevoie. Acum că există Internetul și avem ceea ce se numește „proprietate intelectuală” trebuie să găsim o cale să o protejăm. Dacă ai o idee, trebuie să o poți vinde.
Reporter: Faptul că ați avut atâtea proiecte de-a lungul anilor, înseamnă că sunteți un perfecționist?
Joe Lynn Turner: Întotdeauna caut perfecțiunea. Am învățat asta de la Ritchie Blackmore când am intrat în Rainbow. Motivul pentru care ne-am înțeles atât de bine, cred că a fost acela că atât eu cât și el căutam perfecțiunea. Și cred că am făcut împreună piese foarte bune. Piesele noastre au fost mult mai difuzate la radio, am avut mult mai multe concerte decât orice altă formulă a trupei Rainbow, cu tot respectul și cu toată dragostea pentru Ronnie sau Graham, dar noi am avut ceva magic. Am compus piese bune împreună.
Reporter: Spuneți-mi, vă rog, este un avantaj să fii Leu când lucrezi în showbusiness?
Joe Lynn Turner: Poate… Nu m-am gândit niciodată din perspectiva asta, Iulia. Dar este posibil. Știu mulți Lei în showbusinees, de exemplu, Mick Jagger și mulți alții. E un semn de foc special pentru că și Berbecul este tot semn de foc, dar personalitatea diferă. Sunt și mulți Berbeci în showbusiness. Cred că semnele de foc au ceva strălucitor în ele.
Reporter: Cine va urca mâine alături de tine pe scenă?
Joe Lynn Turner: Bună întrebare. Mâine vor fi alături de mine băieții din trupa suedeză, Dynazty. Ei au lansat 4 albume în Suedia, au un solist foarte bun. Eu i-am întâlnit, ei cunoșteau deja câteva piese Rainbow, și am cântat împreună într-o noapte. Și i-am întrebat dacă ar fi interesați să cânte cu mine atunci când nu au concerte cu solistul lor. Sigur că toată lumea are nevoie de lucrur, de bani, așa că au acceptat cu bucurie. Au spus că este o onoare și că se bucură să cânte cu mine. Așa că mâine seară vei fi uimită de această trupă extraordinară. Îți spun că trupa asta te va impresiona.
Reporter: Abia aștept!
Joe Lynn Turner: Toți sunt băieți tineri de 23 -24 de ani care știu piesele clasice și le cântă foarte bine. Vom cânta Malmsteen, Purple, Rainbow. Ei le știu pe toate. Așa că spune-le oamenilor să vină la concert!

„Malmsteen este dificil doar pentru că deși ai lucrat cu el, el spune tuturor că nu ai făcut-o”

joe lynn turner malmsteen
Joe Lynn Turner și Yngwie Malmsteen

Reporter: Sunt sigură că vor veni! Spuneți-mi vă rog, a fost mai greu să lucrați cu Malmsteen decât cu Blackmore?
Joe Lynn Turner: Cred că da și îți spun de ce. Blackmore vrea perfecțiune și este disciplinat și asta nu e o problemă pentru că așa sunt și eu. Poate să fie ciudat și retras uneori, dar așa pot fi și eu, deci nici asta nu e o problemă. Malmsteen este dificil doar pentru că deși ai lucrat cu el, Yngwie spune tuturor că nu ai făcut-o. De exemplu, spune în continuare că nu am contribuit la piesele de pe Odyssey. Și toată lumea știe că acelea sunt versurile mele, că este stilul meu. el a compus muzica, eu am făcut textul. Și nu cred că poți să lucrezi cu oameni care nu te respectă. Este nevoie de respect reciproc, indiferent cu cine lucrezi. Dacă pierzi respectul pierzi tot.

„Am cei mai inteligenți fani din zona rock’n’roll”

 

Reporter: Un mesaj pentru ascultătorii noștri.
Joe Lynn Turner: După 40 de ani de carieră aș vrea să le spun că le mulțumesc pentru întreg sprijinul, pentru că mi-au ascultat și îmi ascultă în continuare muzica. Le sunt recunoscător. Fanii sunt motivul pentru care un artist este pe scenă. Nu invers. Mulți artiști se consideră prea importanți. Eu sunt de părere că fanii te pun acolo unde ești. Dacă ei te părăsesc, rămâi fără job. Așa că le mulțumesc din inimă pentru dragoste și sprijin în toți acești ani. Apropo, am făcut un sondaj și am aflat că fanii mei sunt unii dintre cei mai inteligenți din zona rock’n’roll. Este adevărat și sunt foarte mândru de acest lucru. Pentru că muzica mea este una inteligentă, este rock dar are spirit și inteligență. Prin acest sondaj am aflat că majoritatea fanilor mei sunt oameni educați, muncitori, diferiți de majoritatea fanilor de metal.
Reporter: Ce piesă ai vrea să difuzam după acest interviu?
Joe Lynn Turner: Aha… Wow… Ar fi multe… Care preferata ta?
Reporter: Eu vreau să știu ce v-ați dori dvs…
Joe Lynn Turner: Sigur că da..,. M-ai prins. Păi… I Can’t Let You Go, Streets Of Dreams, toate sunt foarte bune. chiar și I Surrender, este o piesă incredibilă. Nu știu… sunt multe, sunt copiii mei. Le iubesc pe toate. Dar dacă trebuie să aleg…
Reporter: O să le difuzăm pe toate.
Joe Lynn Turner: Perfect Iulia. M-ai salvat (râde).
Reporter: Mulțumesc mult! abia aștept concertul. Ne vedem mâine.
Joe Lynn Turner: Iulia îți mulțumesc pentru un interviu minunat și inteligent. Serios. Tocmai s-a dovedit ce am spus mai devreme. Ești o fată inteligentă. mulțumesc!
Reporter: Mulțumesc!
Joe Lynn Turner: Ne vedem mâine! Pa-pa!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here