David Bowie și ipocrizia în mass-media din România

Articol de Iulia Radu

0
1042

David Bowie și ipocrizia în mass-media din România
Totul a început astăzi de dimineață (n.r. – 11 ianuarie), la ora 9.11, când m-a sunat Andrei. „A murit David Bowie”, zice el. M-am uitat lung la ceașca de cafea, din care n-apucasem să beau nici măcar o gură, și am încercat să procesez informația. „Avea cancer”, a adaugat Andrei. N-am găsit un comentariu mai inteligent decât să spun: „Cum să moară David Bowie?!” Părea ireal. Habar n-aveam că e bolnav. Aveam impresia că e nemuritor, că va fi mereu cu noi. Au urmat vreo 10 minute de confuzie totală. Deși citeam știrile postate pe site-urile unor reviste importante de muzică, pur și simplu nu-mi venea să cred că e adevărat! Tot simțeam nevoia de confirmări…

La ProTV ajungi doar cu picioarele înainte…

Am fost trezită la realitate brusc în momentul în care din difuzorul televizorului am auzit piesa Space Oddity. Eram pe Pro TV! Așadar, era adevărat! David Bowie chiar a murit! Până la urmă, un astfel de artist ajunge la ProTV doar cu picioarele înainte!

Mărturisesc că de azi de dimineață o țin tot într-o mirare! Mai întâi s-a umplut Facebook-ul de articole despre Bowie. M-am bucurat să constat că trăiam (deși nu știam) într-o „mare” de fani David Bowie. Brusc nu mă mai simțeam singură! Azi, toți știau despre artistul-vizionar, toți îl plângeau, toți îl lăudau, toți ascultaseră albumul „Blackstar” lansat pe 8 ianuarie (chiar în ziua în care împlinise 69 de ani) și ajunseseră la concluzia că e genial.

Wow! E drept că până azi, dacă postam piese cu David Bowie primeam vreo 5-6 like-uri și acelea de la prieteni apropiați. La fel de adevărat este că atunci când am publicat materiale traduse din presa britanică despre acest artist special, nu s-au „obosit” prea mulți să le citească. Nici când Andrei Partoș a propus pentru „Top 5 Psihologul muzicalpeste 45 de titluri din repertoriul lui David Bowie, oamenii nu s-au „înghesuit” să voteze!

Propunerea pentru acest top venise de la un ascultător al emisiunii, care semnează mesajele simplu: „Bowie-fan” (e un admirator pe bune, nu unul „fabricat”). Participarea la vot a fost slabă, dar ne așteptam!

Un geniu al rock-ului și pop-ului britanic

Fără să am pretenția că sunt un fan David Bowie (îmi plac câteva piese din repertoriul lui, în plus l-am descoperit prin ricoșeu după ce am început să citesc mai mult despre viața și cariera lui Marc Bolan), moartea lui m-a întristat. Dar m-a și înfuriat pentru că accept din ce în ce mai greu dovezile de ipocrizie servite tot mai des de mass-media bolnavă din România.

Oameni care n-au făcut nimic pentru a prezenta publicului creația lui David Bowie, au devenit peste noapte fini cunoscători ai muzicii lui. Toți au vorbit în prima propoziție a articolului, despre „un geniu al rock-ului și pop-ului britanic”, dar apoi s-au concentrat pe detaliile picante din viața lui. Și uite așa ajungi să crezi că devii legendă prin orgii, consum de droguri, sexualitate ambiguă, etc. Despre MUZICĂ?! Mai nimic! Doar câteva detalii despre primele hituri, traduse de pe Wikipedia.

Din păcate, plătim un preț mare pentru faptul că nu avem o presă muzicală adevărată: devenim ignoranți, autosuficienți. Avem impresia că știm tot, deși habar n-avem de nimic! Înghițim orice prostie cu multă ușurință, tocmai pentru că lipsa de informație face din noi niște marionete! Dar nu-i nimic! Poate că în sezonul viitor de la X-Factor sau Vocea României, vreun mentor sau vreun antrenor va da unui concurent o piesă din repertoriul lui David Bowie și uite așa, în sfârșit, „cameleonicul” artist va fi descoperit de „prostime”.

Uite, cu Lou Reed aproape a funcționat! După ce au auzit la Vocea României o piesă de-a lui, vreo 10 români au vorbit despre Lou Reed pe Twitter. E și asta o victorie! Sau poate vine Andrei Gheorghe călare pe un cal alb și „salvează” onoarea lui David Bowie, așa cum a salvat muzica românească în anii 90!

Ăștia de la Europa FM au auzit de David Bowie

Ca să vă faceți o impresie despre ce au scris jurnaliștii noștri… Seara (n.r. – 11 ianuarie), l-am „întrebat” pe Google ce s-a scris despre David Bowie în România. Văzusem deja știrea la televiziuni (atât la cele generaliste cât și la cele de știri), dar eram curioasă să văd ce s-a scris în mediul online.

Primul titlu care mă izbește puternic peste ochi este cel din Libertatea (?!? – da, ați citit bine, Bowie a ajuns subiect în această fițuică!): „De ce avea David Bowie un ochi albastru și unul gri”. Hai, că începutul e promițător, trebuie să recunoașteți!!

Al doilea șoc pe care l-am avut: ăștia de la Europa FM au auzit de David Bowie!! A venit și al treilea șoc: Europa FM își plictisește ascultătorii cu știri despre David Bowie! Deși nu i-au difuzat muzica pentru că nu intra în targetul lor, stabilit în urma unui focus-grup bine organizat (de unde deducem că ascultătorii lor ori habar n-au cine este, ori pur și simplu nu-l ascultă pe Bowie), astăzi și-au umplut site-ul cu știri despre acest artist-inovator.

Și dacă David Bowie a fost un cântec compus de Major Tom și Ziggy? Nu v-ați gândit la asta, nu-i așa? Nu-i nimic! Au făcut-o alții!

Jurnaliștii de la Click! (da, au scris și ei!) i-au numărat banii și le-a luat ceva timp pentru că articolul fusese postat online după ora 21.00: „David Bowie a lăsat o avere de 230 de milioane de dolari”.

În încercarea de a ne explica cine a fost David Bowie, Ștefan Rotaru de la Click își începe articolul astfel: „La două zile după ce a împlinit 69 de ani, cântăreţul, compozitorul și producătorul britanic a părăsit această lume şi a plecat la ceruri, să-i reîntâlnească pe colegii dipăruți înaintea sa din această lume, Freddie Mercury, Major Tom sau Ziggy”. De unde deducem ori că Freddie Mercury e un personaj de ficțiune, ori că „Major Tom” și „Ziggy” sunt personaje reale! Da’ chiar așa! Poate David Bowie a fost doar un cântec compus de Ziggy și Maiorul Tom! Uite, că la asta nu mă gândisem! Noroc cu presa românească!

Culmea este că și Mediafax a publicat un articol cu titlul: „BIOGRAFIE: David Bowie, cameleonul pop-rock-ului britanic, a plecat să îi reîntâlnească pe Major Tom și Ziggy”. (?!?!!!!)

Adevărul a publicat în ediția online un articol amplu cu titlul: „Povestea de viață a lui David Bowie: de ce și-a schimbat numele și cum organiza orgii alături de Mick Jagger”.

Ziarul Național titrează: „Legendarul David Bowie a plecat spre Steaua Neagră”. La un astfel de titlu, mi-a fost frică să mai deschid articolul!
Un alt titlu inedit l-am găsit pe site-ul acasa.ro: „David Bowie a murit după lansarea ultimului album”.

Mai este ceva de zis?! Un singur lucru: băieții de la Click trebuie să numere în continuare pentru că după decesul lui David Bowie, averea lui va crește considerabil prin difuzările de acum!

Cam ăsta-i nivelul presei din România…

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

  1. Nu se intampla numai pe la noi, au si altii habarnistii si ipocritii lor…
    Ieri, citeam ca „The Irish Times” publica un fel de Top 10 al muzicienilor care n-ar fi existat fara contributia lui David Bowie. Nu vreti sa stiti cate critici si sudalme si-a atras jurnalistul strain, fie pentru includerea in top a anumitor vedete pop-rock, fie pentru descrierea jenanta pe care le-a facut-o unora dintre cei mentionati!…
    La noi, dincolo de ipocrizie si starea de emotie exagerata, de moment, vecina cu isteria, mai intra in schema – in opinia mea – o lipsa de cultura cronica, dublata de marlanie. Astfel, se ajunge la un penibil cotidian, cu titluri „jurnalistice” care mai de care…
    Personal, am ascultat acest album „Blackstar” inca din seara zilei de 8 Ianuarie si am fost instant fermecat de soundul sau inovator, la granita cu jazz-ul si muzica progresiva. Este, fara indoiala, diferit de ce a compus anterior, inclusiv de „The Next Day” (2013), si consider, personal, ca este intr-adevar un produs cu adevarat stralucit pe scena muzicii contemporane. De fapt, cred ca este cea mai grozava chestie care s-a intamplat in pop-rock, de cel putin 15 ani incoace!! Si nu pot sa zic ca as fi vreun mare fan Bowie, doar ca imi plac hiturile sale si ca ii recunosc, pe deplin, contributia esentiala asupra muzicii pe care o ascultam de cateva decenii incoace.
    In incheiere, cu siguranta ca ati remarcat si voi (Iulia & Co.), facebook a fost realmente invadat de regrete si cuvinte frumoase despre DB, atat de la simple persoane cat si de la marii artisti. Mie unuia mi s-a parut chiar ca atatea condoleante nu s-au exprimat nici atunci cand ne-a parasit Michael Jackson, o mare personalitate muzicala si el! Sa fi fost David Bowie, oare, adevaratul Rege al Muzicii?! 🙂 Oricum ar fi, odihneasca-se in pace…

  2. Hai, ba’ Iulia…!!! …’Ca parca Van Gogh s-a vandut cat era ‘la verticala’!
    Si n-ar fi singura exceptie, daca vorbim de artisti!… Asta e!… unii vand mai bine dupa ce pleaca. Iar presa, …presa si bloggerii fac si ei ce stiu sa faca… ceva zgomot si lovele… Who gives a s@!t about Bowie!… si btw… Who IS Bowie? 🙂

  3. Ai descoperit şi tu apa caldă. Nu vezi că aşa se întâmplă când vine vorba de decesul oricărui muzician mare? Ai văzut şi tu acum că românul n-are cultură muzicală. No shit, Captain! Televiziunile funcţionează pe sistemul cerere/ofertă. Dacă populaţia se împarte între manelişti şi ascultători de „muzică” de că*cat dată de radiourile comerciale, atunci la ce te-aştepţi?

    • E clar că nu ne cititi! Asta scriem de ani buni! Si o vom face in continuare! Vom taxa mereu ipocrizia din presa romaneasca! Va deranjeaza?
      Eu nu cred ca populatia se imparte intre manelisti si ascultatori de muzica de proasta calitate! Eu cred ca sunt multi oameni care asculta si muzica buna! Ii vad la concerte! Radiourile comerciale n-au decat sa difuzeze ce doresc! Nu despre asta era vorba ci despre faptul ca profita cu nerusinare dupa moartea unui artist (fie ca este vorba despre David Bowie fie ca este vorba despre Laura Stoica – pe care nu au difuzat-o niciodata!). Iar eu nu am de gand sa tac atunci cand vad asa ceva!

      • Normal că nu NUMAI între aceste două categorii. Dar ei sunt vasta majoritate, altfel posturile ar fi avut mai multă grijă şi de muzica bună. Din acelaşi motiv nu există nici presă de muzică profesionistă la noi. Cerere, cerere şi iar cerere! Aceasta e foarte, foarte mică!
        Ţi se pare că sunt mai mulţi decât sunt de fapt tocmai pentru că îi vezi la concerte şi alte adunări specifice pentru ei. Normal că adunaţi într-un loc par foarte mulţi. Dar nu sunt decât extrem de puţini pe tabloul de ansanblu.
        Eu criticam doar atitudinea din articol, de parcă aţi descoperit apa caldă. Poziţia luata faţă de artiştii proaspăt morţi e una recurentă în România, iar articolul pare doar revoltă spre un subiect deja mult prea rumegat. Până când românii nu vor fi ÎN GENERAL un popor mai educat (în ale muzicii şi nu numai), până când prostul-gust va mai dispărea din mentalul colectiv, până atunci nimic se nu se va schimba.
        Oamenii trebuie ajutaţi să se educe, să se autoeduce şi după să educe pe alţii. Dând în posturile TV nu faci nimic, e o revoltă inutilă. Presa românească, la fel ca şi clasa politică, e doar o oglindă a majorităţii.

        • De acord cu dvs! Poporul trebuie educat! Tocmai din acest motiv este important sa avem (si) presa muzicala competenta! Atunci cand o vom avea, putem spera si la „educatie”, pana atunci… Scriem despre ce vedem, despre lucrurile care ne afecteaza! Eu nu cred ca e zadarnic sa iti exprimi puntul de vedere! Ce ar trebui sa facem? Sa acceptam mitocania, ipocrizia jurnalistilor, a politicienilor, a vecinilor din bloc? Nu vreau! Tocmai pentru ca am acceptat aceste lucruri si nu ne-am revoltat, am ajuns unde suntem astazi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here