De cine se ascund anonimii din muzica românească?

0
381

Articol de Iulia Radu
…Rupe-te de trecut, ia-ți un nume lipsit de personalitate și ai toate șansele să rămâi una dintre fețele din mulțime. Mereu am considerat că numele unei trupe sau al unui artist este o carte de vizită. Este primul contact (sau al doilea, după cel vizual) pe care-l are publicul cu artistul. Mi-a plăcut mereu să citesc despre modul în care trupele mari și-au ales numele. Uneori din joacă, alteori inspirația a venit din cărțile citite, cert este că alegerea numelui le-a dat multe bătăi de cap artiștilor. Unii au mers până acolo încât și-au stilizat numele, făcându-l mai ușor de recunoscut și dându-i o mai mare importanță, greutate. La o privire rapidă prin peisajul muzical mioritic, am ajuns la concluzia că artiștii noștri (în special cei din noul val) nu au astfel de „probleme”. E plină industria muzicală românească de nume ușchite, fără biografii, fără identitate. Sunt tineri care apar ca ciupercile după ploaie, au numeroase colaborări (featuring-uri) cu nume mari, ale căror videoclipuri au sute de mii, sau chiar milioane de vizualizări, îi auzim zilnic la radio în heavy-rotation…. Industria (manageri, PR-i, case discuri) nu consideră că e necesar să posteze pe Internet câteva vorbe despre acești artiști. Curios este și faptul că nici publicul nu întreabă. Dacă tot sunt atât de populari în mediul online, chiar nu vrea nimeni să știe nimic despre ei?!
Am văzut-o astăzi (6 septembrie) pe Antena 1, pe Mi. Venise să își prezinte noul single (de unde deduc că a mai avut cel puțin unul care între timp a devenit vechi). Mi era tratată ca o mare vedetă, ca și când toți telespectatorii ar fi trebuit să știe cine este și ce face această domnișoară. Drept urmare, gazdele emisiunii „Prietenii de la 11”, n-au considerat necesar să ne plictisească cu detalii despre invitată (nume, vârstă, ceva din biografie – lucruri decente). Tot astăzi le-am mai văzut (pe Antena 1 și ProTV) pe Amme și Francisca. Nici despre ele nu am aflat nimic. Bine măcar că moderatorii emisiunilor (Vorbește lumea și Neața cu Răzvan și Dani) păreau să știe cine sunt. Săptămâna trecută, l-am văzut la emisiunea lui Cătălin Măruță pe Lino, care „cânta” cu Alex Velea. Nici Lino n-a avut nevoie de o prezentare, semn că și pe el îl știe până și groparul dintr-un sat uitat de munte. A avut totuși grijă să ne recomande conturile lui de pe rețelele de socializare. Presupunând (prin absurd) că vreun telespectator a fost atât de impresionat de prezența unor astfel de artiști pe micul ecran încât și-ar dori să știe mai multe despre ei, prea multe n-ar afla.
Dacă arunci o scurtă privire peste știrile primite de la case de discuri (care anunță lansarea unei piese), sau dacă te uiți pe conturile de youtube ale caselor de discuri, sau pur și simplu asculți radio și auzi DJ-ul înșirând nume de artiști care au fost difuzați, poți avea impresia că industria muzicală românească „duduie”, vorba unui clasic în viață. Apar mereu nume noi. Păcat că așa cum apar, la fel de repede și dispar. Ne sunt fluturate prin fața ochilor și urechilor nume precum: Amme, Amna, Adina, Andi, Ackym, Aniri, Amira, Abbi, Uddi, Adda, Ally, Mira, Francisca, Jo, Mi, Lino Golden, Mellina, Shift, Ruby, Jon Băiat Bun, Yabee, Cosy, Nosfe, Diezz, Triplu Sec, Irisha, Brianna, Costi, Doc, Dara, June, Eli, XOXO, Lissa, Giulia, Julia, Cortes, Dima, Emma, Theo Rose, Antidot, Sonny Flame, Milan, Bianca, Corina, Xonia, Ligia, Ștefan, Selfie, Daiana, Zhao, Ceva, Rita, Neylini, Gio, Dominique, Kate, Maga, Mario Morreti, Mario Fresh, Monoir, Doddy… Asta pentru a enumera doar câțiva.
Desigur, prima întrebare care-mi vine în minte este: cum dracu își aleg ăștia numele de scenă? Există vreo regulă, sau pur și simplu pun literele alfabetului (cel mai probabil nu pe toate) într-un borcan, aleg 4 sau 5 și ce iese aia rămâne? Că, presupun, că nu și-au ales numele din cărțile citite… De ce numele mic? Ce poate fi mai banal de atât?! Cât de lipsit de creativitate și personalitate să fii? Dacă o solistă își spune „Bianca” sau „Adina”, să înțeleg că nu mai e loc de o altă „Bianca”/„Adina” în peisajul muzical autohton?! Își înregistrează numele la OSIM?!
O altă întrebare care nu-mi dă pace este: de unde boala asta cu numele de scenă? Dacă tot nu ești în stare să găsești un nume inteligent, care să exprime ceva (orice!) în care crezi, de ce să nu-ți folosești numele din buletin? Presupun că nu-i o rușine… În plus, așa ai identitate, nu devii un „simplu Ion”… Sau toată masa asta de artiști anonimi e o modalitate de a fenta Fiscul?
Am vrut să aflu cine sunt acești artiști, așa că l-am întrebat pe atotștiutorul Google. Inițial, am aflat că Amme este un râu din Estonia. Cum nu semăna cu fata pe care o văzusem la TV, am continuat să caut. Uite așa, am ajuns la pagina oficială de Facebook (nu cumva să apară din senin o altă Amme, sau să-și ceară drepturile râul estonian) de unde am aflat următoarele: AMME este una dintre cele mai spectaculoase artiste din Romania. Show-urile ei incendiare sunt sustinute si de cel mai nou hit al ei: „I never knew you” dar si de hit-ul „Muchacho”. Asta-i tot. Nu tu nume, nu tu dată de naștere, nu tu biografie. Nimic. Toată povestea lui Amme se reduce la aceste trei propoziții. Iar publicul TREBUIE să ia de bun ce scrie acolo, nu-i așa?
Primul lucru pe care l-am găsit când am căutat pe Google numele „Francisca” a fost: „The francisca (or francesca) is a throwing axe used as a weapon during the Early Middle Ages by the Franks”. Al doilea a fost pagina de facebook a artistei, de unde n-am aflat nimic. La secțiunea „About” este trecut numele și numărul de telefon al persoanei de contact pentru concerte. Până la urmă, asta e tot ce contează într-o lume atât de materialistă, nu?
Și Daiana are pagină oficială de Facebook. Nici ea nu spune mare lucru despre sine acolo. Aflăm doar că „O vara nebuna, Prizonier in suflet, Call me si Cine te-a lasat sunt hiturile cu care Daiana si-a obisnuit sustinatorii in ultimii 2 ani. Artista nu vrea sa isi dezamageasca fanii si petrece ore intregi in studio pentru a lucra la noile single-uri”. Să-i fie de bine!
Amira, Shift, Cosy și Ackym sunt zgârciți când vine vorba despre informații despre propria carieră. Adică nu oferă nicio informație, în afară de datele de contact pentru concerte.
Despre „Andi” nu a auzit nici marele Google. Tot ce am găsit este: „ANDi is the first genetically modified rhesus monkey who was born at Oregon Health Sciences University (OHSU) on October 2, 2000”. Nici despre Mi nu știa nimic. Deși eu am văzut-o la TV și părea reală. Sau mi s-a părut?!
Înțeleg că marea realizare a lui Lino Golden este faptul că-i „fiul adoptiv” al lui Alex Velea. În rest, aflăm că-l cheamă Radu Cârstea. Și… atât.
Pentru unii, cum ar fi Mellina, secțiunea „Biografie” de pe pagina de facebook (oficială, cum altfel?!) este un prilej de a enumera piesele compuse pentru ea și pentru alții plus câteva colaborări și premii. La fel a făcut și Nosfe („a well-known hip-hop artist and video producer from Romania” potrivit paginii sale de Facebook) care, însă, a ales să scrie în limba engleză.
Despre Yabee am aflat doar că este „senzația verii 2017”. Și… ca orice senzație, n-are nume, n-are trecut și, probabil, nici viitor. Dar noi trebuie să-i credem pe cuvânt. C-așa știu PR-ii noștri să promoveze un artist aflat la început de drum.
Ruby este un limbaj de programare generic, reflexiv, dinamic și orientat pe obiecte”, dar eu știu mai bine decât Google-ul… Așa că am mai căutat și am dat peste pagina oficială de Facebook a artistei, dar, din păcate, informațiile lipsesc de acolo. Aflu, însă că „Ruby este una dintre cele mai carismatice si spectaculoase artiste din Romania”. Ok. Fie cum spuneți voi!
Triplu Sec are pagină (oficială, ați ghicit) de Facebook. De acolo am aflat că este vorba de o trupă care, din nefericire, își prezintă membrii doar după numele mic. Și evident, nu oferă alte detalii biografice.
Rețin și câteva exemple bune: Amna (Cristina Andreea Mușat), Sonny Flame (Mihai Răzvan Preda), Xonia (Loredana Sachelaru), Monoir (Cristian Nicolae Tarcea) care au pagini de Wikipedia; Ally (Alina Dogaru), Theo Rose (Theodora Diaconu) – despre care găsești câteva rânduri pe Google; Uddi (Dragos Udila), Mira (Maria Mirabela Cismaru), Jo (Ioana Anuța), Jon Băiat Bun, Diezz (Robert Mateescu), Doddy (Polk Dumitru Claudiu) și Abbi (Bianca Ioniță) care au înțeles rolul informativ al unei pagini de Facebook. Desigur, e loc de mai bine, dar măcar e un început.
Sunt doar câteva exemple care arată cum înțeleg PR-ii și managerii să-și promoveze artiștii. În era Internetului, lipsa de informație este de neiertat. Dar și asta spune multe despre modul în care a gândit managerul/artistul cariera. Spune multe și despre așa-zisa noastră industrie muzicală, și despre inteligența, cultura artiștilor noștri, dar și despre superficialitatea publicului care este gata să înghită orice „gălușcă” i se servește în emisiunile TV de maximă audiență. Îmi amintesc că în anii 90, artiștii (pop-dance) își alegeau nume mai inteligente, care îi reprezentau într-un fel. Ce s-a întâmplat între timp?

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here