DOCUMENT. Ce prevede noua stare de alertă

0
171

Executivul a adoptat Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă în ţara noastră. Ce modificări aduce aceasta faţă de documentul de vineri?

Luni, 18 mai, Cabinetul Orban a adoptat Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă în România, în baza Legii 55/2020, adoptată săptămâna trecută de către Parlamentul României. Guvernul a adus câteva modificări faţă de documentul prezentat vineri de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, numărul persoanelor care pot participa la evenimente private, în spații închise, este de 8, după ce vineri se anunţase că ar fi vorba despre 16 persoane. Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie în spaţiile publice închise, în transportul în comun și la locul de muncă. Românii vor putea ieşi din localitate doar cu declaraţia pe propria răspundere. Ei nu scapă nici de amenzi: persoanele care încalcă măsurile stabilite de Guvern riscă amenzi cuprinse între 500 şi 15.000 de lei.

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1 – (1) Începând cu data de 18.05.2020 se instituie starea de alertă pe întreg teritoriul țării pe o durată de 30 de zile.

(2) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri încetează aplicabilitatea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr.24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

(3) Actele emise în temeiul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr.24/2020 rămân aplicabile, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri, în ceea ce privește măsurile propuse, până la adoptarea actelor în temeiul Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Art. 2 – Măsurile de prevenire și control al infecțiilor, condițiile concrete de aplicare și destinatarii acestor măsuri, precum și instituțiile și autoritățile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă, sunt prevăzute în:

a) Anexa nr. 1 – „Măsuri pentru creșterea capacității de răspuns”;

b) Anexa nr. 2 – „Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților”;

c) Anexa nr. 3 – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc”.

Art. 3 – În aplicarea dispozițiilor art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2020, cu modificările și completările ulterioare, și ale Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dispune, în colaborare cu Ministerul Sănătății, prin ordin al comandantului acțiunii, măsurile necesare prevenirii și combaterii infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, în cadrul acțiunilor de răspuns la nivel național.

Art. 4 – Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în anexele nr. 1-3 este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Art. 5 – Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 6 – Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.capital.ro/document-ce-prevede-noua-stare-de-alerta-anuntul-facut-de-guvernul-orban.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here