Dragoş Pătraru, către tinerii de la Electric Castle: Urăsc profitul, ne distruge empatia, ne distruge ca oameni

Articol preluat din Adevărul

0
290

În cadrul Electric Castle Talks, Dragoş Pătraru a vorbit despre educaţie, despre starea presei, despre exodul tinerilor din România şi a explicat de ce nu se implică în politică, îndemnându-i însă pe tineri să o facă dacă simt că pot lupta cu sistemul şi pot produce o schimbare.

• Lucrăm de un an la proiectul Şcoala Naţiei. Sunt foarte mulţi oameni care nu-şi permit educaţia, chiar dacă Abramburica (trimitere ironică la ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu – n.r.) apare zilnic la televizor şi ne povesteşte cât de bun e sistemul educaţional din România. Nu e! Primele cursuri de la Şcoala Naţiei vor apărea în această toamnă, sunt cursuri gratuite pentru toţi cei care vor să se dezvolte în anumite domenii şi vor fi ţinute de oameni foarte importanţi din respectivele domenii.

• Dacă urmăriţi doar presa nu reuşiţi să vă faceţi o idee OK despre lume. Pentru mine o preocupare de zi cu zi este legată de ce mai vor oamenii de la jurnalism, de la presă, pentru că, din păcate, oamenii vor doar să li se confirme propriile opinii. Din acest motiv suntem noi, cei de la Starea Naţiei, pe de-o parte foarte iubiţi, dar şi foarte înjuraţi, pentru că nu le spunem oamenilor doar ce vor să audă. Trebuie permanent să ne contestăm opiniile, punându-ne întotdeauna întrebări, având discuţii cu oameni care sunt mai buni decât noi în anumite domenii şi încercând mereu să spargem bula în care încearcă să ne bage reţelele sociale. Cred că trebuie să ne punem întrebările care contează, întrebările potrivite. Din păcate, în ultimii 30 de ani ne-am pus doar întrebările greşite, am obţinut răspunsuri tâmpite şi din acest motiv nu reuşim să spargem acest cerc vicios.

• Oamenii din marketing şi publicitate au distrus lumea şi continuă să o facă. La TV ţi se spune să bei doi litri de apă pe zi, dar nu ţi se spune că salamul ăla nenorocit, dacă-l consumi zilnic, îţi nenoroceşte copilul. Urăsc profitul, aş vrea ca profitul să moară şi toţi oamenii care se ghidează după profit să aibă un loc special al lor, să-i ducem într-un loc şi să-şi rupă singuri capetele. Cred că profitul distruge empatia, ne distruge ca oameni. Lumea asta din ce în ce mai inegală, foarte puţini au foarte mult şi cei mulţi au foarte puţin, asta ne face să fim răi şi tâmpiţi. Suntem atât de răi încât renunţăm la noi. Cred într-o lume cu mult mai puţine inegalităţi.

• De fiecare dată zic că cine vrea să plece din România, trebuie să plece, pentru că eu nu cred în graniţe deloc. Cred că e cea mai imbecilă invenţie a celor care vor să ne împartă. Nu-mi place naţionalismul deşănţat, imbecil, idiot. Suntem oameni toţi, terminaţi cu tâmpeniile astea de pe urma cărora atâţia oameni câştigă alegeri. Cine vrea să plece, să o facă. Inclusiv pe copiii mei îi cresc în acest stil, în ultimii ani am reuşit să strâng ceva bănuţi pentru a-i susţine dacă vor să plece. Dacă vrei să pleci, du-te, urmează-ţi visul, caută-ţi fericirea. Cu ceva muncă şi cu foarte multă bătaie de cap reuşeşti să faci ceea ce îţi doreşti, inclusiv în România.

• Oamenii care nu intră în politică sunt sănătoşi (râde). Eu cred că ăsta e drumul meu, cred că fac un lucru important. Pentru mine fericirea este atunci când mă simt util, iar ceea ce fac în acest moment îmi dă sentimentul de utilitate. Nu mă atrage politica. Eu nu cred că trebuie să ajungi în presă, să ai un anumit discurs, să-ţi faci o platformă şi apoi să te foloseşti de oameni şi să intri în politică. Puterea, în general, te schimbă, chiar dacă vii acolo cu cele mai bune sentimente. Ar trebui să intre oameni noi în politică, dar oameni cărora le-ar face plăcere să fie acolo şi care vor să lupte cu adevărat pentru a schimba lucrurile. Eu nu cred că aş putea face lucruri la fel de bine precum le fac acum din poziţia pe care o am. Dar eu îi încurajez pe tineri să intre în politică. Eu sunt un om de stânga, dar cred că e nevoie de oameni tineri în politică, chiar dacă ar însemna să mergem într-o zonă de dreapta cu care eu nu sunt neapărat de acord, pentru că ar mări inegalităţile. Îi sfătuiesc pe tineri să intre în politică.

Puteți citi mai multe aici: https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/dragos-patraru-tinerii-electric-castle-urasc-profitul-distruge-empatia-distruge-oameni-sfatuiesc-intrati-politica-1_5d307ea6892c0bb0c6951461/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here