Eurovision 2018: TVR-ul încurajează lipsa de originalitate

1
157

puzzle muzica ciprian porumbescu balada eurovisionArticol de Iulia Radu
Încet dar sigur, plagiatul, citatele, pe scurt lipsa de originalitate ne intră în sânge, proces la care contribuie din plin și TVR-ul. După cum probabil ați aflat, participarea lui Tiri la Eurovision a „agitat” apele concursului. Mai mulți concurenți au depus contestații după ce Tiri s-a calificat în finala națională cu piesa „Deșert de sentimente” care conține un fragment (mai exact un minut din trei) din piesa „Baladă” de Ciprian Porumbescu. Despre asta am scris deja și puteți citi aici (click!).
Iată ce a scris Liviu Sorescu, solistul grupului Lion’s Roar, în contestație:

Buna ziua
Subsemnatul Liviu Sorescu, participant cu formatia Lion’s Roar in cadrul semifinalei Selectiei Nationale Eurovision Turda 2018, doresc sa supun atentiei comisiei SRTv urmatoarele: Piesa artistului „Tiri”, „Desert de sentimente”, calificata in etapa finala a Selectiei Nationale Eurovision Romania 2018 contine fragmente preluate din piesa „Balada” de Ciprian Porumbescu.
Articolul 2.7 din Regulamentul Eurovision prevede ca o conditie obligatorie si eliminatorie ca piesele prezentate in concurs sa fie originale. Aceasta intelegem ca inseamna ca piesele inscrise in concurs sa nu contina deloc nici o parte muzicala apartinand altor opere muzicale. Consider asadar ca in conformitate cu Regulamentul Eurovision pct. 2.7 a fost incalcata conditia de originalitate a piesei artistului „Tiri”, „Desert de sentimente” si in temeiul acestui articol din Regulament, doresc sa depun o contestatie privind decizia de calificare a lui Tiri in etapa finala, precum si a participarii lui Tiri in concurs.
Cluj Napoca 12 februarie 2018

 
tvr raspuns eurovision aRăspunsul primit de la TVR este cu adevărat halucinant. Citiți și vă minunați:

1. Durata legală a drepturilor patrimoniale de autor ale lui Ciprian Porumbescu a expirat, iar opera muzicală „Baladă” se află în domeniul public. Pe cale de consecință, includerea unei teme din opera marelui compozitor român în opera muzical „Deșert de sentimente” nu afectează în niciun fel drepturile deținute e terți, nu afectează originalitatea acestei opere muzicale care are un alt stil, altă orchestrație, fiind total diferită de opera muzicală „Baladă”, fiind însoțită și de text și având o pondere redusă în durata totală a operei lui Tiri.
2. Întrucât legislația dreptului de autor, respectiv art 8 lit a) din Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe protejează inclusiv operele derivate, constând în aranjamente muzicale sau orice transformare care reprezintă o muncă intelectuală de creație, considerăm că este îndeplinită condiția de originalitate prevăzută de art 2.7. din Regulamentul privind Selecția Națională – Eurovision 2018.
Față de cele de mai sus, considerăm că reclamația dumneavoastră nu este întemeiată iar piesa îndeplinește condițiile de originalitate și nu afectează în niciun fel drepturile asupra operei lui Ciprian Porumbescu, aceasta fiind în domeniul public.

 
Ce s-a spus în timpul concursului, după ce a cântat Tiri:

Cezar Ouatu: O baladă de dragoste adusă aici de Tiri. L-am reascultat puțin și pe Ciprian Porumbescu, de ce nu? Felicitări, Tiri!
Ilinca Băcilă (membră a juriului): A fost foarte plăcut să aud puțin din Balada lui Ciprian Porumbescu, aici în salină. Felicitări!
Tiri: O idee.
În camera verde, Loredana îl întâmpină pe artist după cum urmează:
Loredana: Tiri, Balada lui Ciprian Porumbescu a răsunat în Salina Turda. Știu că e compoziție proprie piesa, cum ai ales această combinație?
Tiri: Eu zic că a răsunat Deșert de sentimente cu tentă de Balada pentru vioară și orchestră a lui Ciprian Porumbescu. Am ținut să aduc o tentă așa de cultură, să zic, într-o piesă pop pentru că toată lumea zice: „cultura pop este așa… hm… azi e mâine nu e” și…
Loredana: Și… sigur, te gândești că dacă ajungi la Lisabona să audă și portughezii puțin din…
Tiri: Să audă și portughezii cum sună muzica noastră cultă.

 
Așadar, să recapitulăm:
1. Tiri a interpretat în cadrul semifinalei din Salina Turda piesa „Desert de sentimente” (compoziție proprie).
2. Cezar Ouatu, prezentatorul evenimentului, conservatorist, solist cu experiență, l-a auzit și pe Cirprian Porumbescu în piesă. Și l-a felicitat pe Tiri. (?!?)
3. Ilinca, membră a juriului, s-a bucurat la rândul ei să audă Balada lui Porumbescu. Și l-a felicitat pe Tiri. (?!?)
4. Loredana (prezentatoarea TVR din camera verde) s-a gândit că, probabil, Balada lui Cirprian Porumbescu a fost folosită în piesă ca să se bucure și urechile portughezilor de ceva muzică bună.
4. Tiri susține că s-a auzit doar „o idee” din Porumbescu. El a vrut să aducă puțină cultură la Eurovision (un gest nobil, de ce să nu recunoaștem?), să dea puțină greutate muzicii pop și… nu în ultimul rând să audă și portughezii cum sună muzica noastră cultă.
5. Câțiva concurenți au depus contestații considerând că piesa lui Tiri nu este originală.
6. TVR-ul a răspuns și a zis că este originală și a decis că Tiri rămâne în concurs. Pe scurt, l-a felicitat din nou. (?!?)
 

TVR redefinește cuvântul „original”

Citez din DEX:

ORIGINÁL, -Ă, originali, -e, adj. (Despre idei, teorii, opere etc.) Care este propriu unei persoane sau unui autor; neimitat după altcineva; personal, nou, inedit. ♦ (Despre artiști, scriitori, oameni de știință) Care creează ceva nou, personal, fără a folosi un model făcut de altul.

 
Răspunsul Televiziunii Române, însă, este grav. Practic, TVR-ul susține lipsa de originalitate, de creativitate. Este o palmă dată tuturor artiștilor, compozitorilor care în loc să împrumute de la alții, au scris cântece așa cum s-au priceput și după cum le-a permis talentul. Fluturându-ne, fără noimă, prin fața ochilor, legea drepturilor de autor (deși nimeni nu-l acuza pe Tiri că a plagiat sau că nu plătește drepturile urmașilor lui Porumbescu), TVR ne spune că ești original atâta vreme cât nu afectezi drepturile terților. Adică, dacă folosești un fragment dintr-o piesă care nu mai este protejată de legea dreptului de autor, sau dacă cumperi drepturile pentru un fragment dintr-o piesă protejată, atunci ești în regulă. Te poți numi compozitor original. Mai aflăm că dacă schimbi orchestrația și bagi și text, atunci n-ai de ce să îți faci griji, ești un original. Dacă tot trăim în epoca formatelor TV cumpărate și ajustate pentru fiecare țară în parte (că deh, nu mai există producători TV capabili să „inventeze” o emisiune), atunci să aplicăm același principiu și în muzică. Iei un fragment de colo, un alt fragment de dincolo, le asamblezi frumos, le adaptezi stilului tău și pozezi în artist original.
Regulile EBU sunt cât se poate de clare. Piesele trebuie să fie complet originale, coverurile și citatele din alte opere nu sunt admise în concurs. Dacă această regulă nu mai este valabilă și în 2018, atunci rugăm TVR-ul să publice regulile EBU actualizate privind cântecele care pot participa la Eurovision:

The entering song is also not allowed to be a cover version, and is not allowed to sample another artist’s work. All songs must be completely original in terms of songwriting and instrumentation, and may not have been released publicly before 1 September of the year preceding. If released publicly, it may only be released in the entrant country’s market until after the contest.

 
Mai scrie ceva în răspunsul dat de TVR: „având o pondere redusă în durata totală a operei lui Tiri”. Problema este că nicăieri în Regulament, TVR-ul NU spune ce înseamnă „pondere redusă”. Tiri a folosit trimiterea la Balada lui Porumbescu timp de un minut din 3. Dacă TVR-ul a putut să dea un verdict atât de clar, înseamnă că undeva au prevăzut o astfel de situație. Întreb din nou: câte secunde poate avea legal un fragment care conține o trimitere la o piesă celebră? Care sunt criteriile după care a judecat TVR-ul cazul de față? Înregulamentul concursului, nu le-am găsit.
 
În altă ordine de idei, citez din Regulamentul TVR:
Ciprian Porumbescu 12.7. Participanţii la concurs îşi asumă condiţia obligatorie şi eliminatorie ca piesa muzicală (muzică şi/sau text) să fie originală, să nu afecteze drepturi deţinute de terţi, să nu fi fost editată pe niciun suport audio sau video şi să nu fi fost difuzată pe niciun canal de radio, televiziune sau Internet sau adusă la cunoştinţa publicului în orice mod, integral sau secvenţial, până la data de 1 septembrie 2017. În cazul în care, în orice fază a concursului, vor fi depuse dovezi de către orice terţ cu privire la încălcarea de către o piesă a condiţiei obligatorii şi eliminatorii de mai sus, respectiva piesă va fi descalificată de către organizatori. Analizarea dovezilor (inclusiv acuzaţiilor de plagiat) se va face de către o comisie nominalizată de către SRTv, în calitate de organizator. Decizia finală aparţine exclusiv SRTv. Răspunderea pentru orice acuzaţii de plagiat aparţine exclusiv Autorului.
 
După o scurtă căutare pe Google, am aflat că:
Ciprian Porumbescu 2În 1963, Ion Voicu a inclus „Balada” lui Ciprian Porumbescu pe albumul propriu lansat la Electrecord.
În 1983, Electrecord a lansat în două versiuni vinilul „Balada Pentru Vioară Și Orchestră / Rapsodia Română Pentru Orchestră / Lucrări Pentru Pian Solo”. Ambele conțin celebra Baladă.
În 1995, Electrecord a scos pe piață în două versiuni CD-ul „Ciprian Porumbescu” în 1995. Pe ambele este inclusă și „Balada Pentru Vioară Și Orchestră”.
În 2007, editura Grafoart a inclus piesa lui Ciprian Porumbescu pe un CD care însoțea cartea „Balada”. Au reeditat-o în 2013.
În 2014, Răzvan și Andreea Stoica au lansat albumul „VIRTUOSITY AND PASSION” la editura Casa Radio, pe care au inclus și „Balada” lui Ciprian Porumbescu.
Ca un făcut, parcă în ciuda TVR-ului, toate aceste date sunt înainte de 1 septembrie 2017.
Poate cineva din TVR să se concentreze și să dea un răspuns clar, la obiect, fără să bată câmpii despre drepturile afectate sau nu ale terților?!
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu are o opinie în acest caz?
În afară de artiștii care au semnat contestația, ceilalți din concurs nu au nimic de spus? Nu sunt deranjați?

 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here