Fața hidoasă a showbusiness-ului

6
114

VOCEA ROMANIEIArticol de Iulia Radu
Asta e, trebuia să se întâmple. A început un nou sezon „Vocea României”. Cum ne ocupăm de muzică, nu puteam să ne facem că nu știm, așa că vineri, 9 septembrie, am lăsat televizorul pe ProTV și ne-am lăsat duși de valul emoțiilor muzicale. Începutul a fost de-a dreptul (sau de-a stângul) șocant, tumultos, furtunos. Jurații au deschis show-ul cu o interpretare horror a piesei „A Kind Of Magic” din repertoriul Queen. Având în vedere că era vorba de Freddie Mercury, nu putem fi acuzați că aveam așteptări mari. Toate s-au „topit” într-o „cascadă” de țipete. O „cacofonie” muzicală greu de suportat. Jurații urlă. Moga se plimbă pe scenă cu genunchii flexați. Publicul urlă. Freddie se „scufundă” un metru în mormânt, iar urechile mele se rostogolesc zgomotos pe podea. Auzindu-i, nu pot să nu mă întreb de ce dracu ar vrea orice tânăr talentat să-și „antreneze” vocea în echipele lor?! Rușinos! Dacă tot sunt ediții înregistrate, puteau să cânte până le „ieșea” piesa decent.
Pavel „topică inversă” Bartoș este și el la „datorie”. A prezentat jurații și a lăsat-o pe Loredana la urmă. Ba mai mult decât atât, Lori, spre deosebire de domni, a beneficiat de o prezentare „săracă”, scurtă, lipsită de sare și piper. Înțeleg că showbusiness-ul a „tipărit” un nou cod al bunelor maniere.
Teodora Buciu (17 ani) a venit însoțită de tatăl ei, dar și de Mihai Mărgineanu (îi cunoașteți muzica, dar l-ați văzut și în serialul „Las Fierbinți” difuzat de ProTV). Fata a cântat „Purple Rain” și a întors, pe bună dreptate, toate scaunele. L-a ales pe Tudor Chirilă.
Miruna Ionescu (23 ani) e „mai băiețoasă, un copil rebel” care „a picat pe arest” (!?!), după cum singură s-a prezentat. Nu pot să nu remarc faptul că limba română e din ce în ce mai „agresată”, culmea la ore de maximă audiență. Și Miruna a avut un susținător cunoscut: DJ Wanda. Se pare că, mai nou este o modă. Povestea de viață a fetei este demnă de „Vocea României” așa că a mers mai departe în echipa lui Tudor Chirilă.
Corina Cuniuc (24 de ani) este din Chișinău, stabilită la Paris. A făcut școala de muzică a Larei Fabian. Este „blondă și foarte modestă… și luxoasă… de rasă”. În fața unei astfel de autocaracterizări, nu poți decât să te declari învins. Fata are voce bună, prezență scenică, dar atitudinea (de cele mai multe ori obraznică) strică tabloul. A întors toate scaunele, dar l-a ales pe Marius Moga.
Niciun antrenor nu s-a întors când o doamnă profesoară de canto a urcat pe scenă și a abordat piesa „E adevărat iubirea mea” (Mihaela Runceanu). Ea a cântat bine, dar Smiley i-a spus că aștepta ceva mai mult de la ea, „un personal touch”. Loredana vroia „un pic mai multă nebunie”. Stau și mă întreb dacă ăștia au ascultat piesa. Doamna stătea bine la „capitolul” voce, dar avea nevoie de un antrenor. N-a găsit niciunul capabil să o învețe să pună puțină „nebunie” în interpretare… Trist!
La Rucsandra Iliescu (fosta solistă a trupei Blaxy Girls) s-a întors doar Loredana. Am aflat că Lori este și un mare fan al acestei trupe (e drept că nu părea că a recunoscut-o după ce s-a întors, ba chiar era surprinsă când a auzit din ce trupă făcuse parte).
Ramona Nerra (o știți din trupa Alizee, unde a cântat alături de Nicoleta Luciu) l-a ales pe Smiley, după ce acesta s-a așezat în genunchi pentru a o întreba dacă vrea să fie în echipa lui.
Ana Maria Cîrnu, o puștoaică de 17 ani, a ales să interpreteze piesa „Vama Veche”, acompaniindu-se la chitară acustică. Fata a dat o notă personală piesei, a transmis emoție (mai mult decât o face Tudor Chirilă!), cu toate astea nu a întors niciun scaun. Jurații au căzut din nou în penibil când au deschis gura pentru comentarii. Deși cu jumătate de oră înainte îi reproșau unei concurente că nu au simțit acel „personal touch”, că „era nevoie de mai multă nebunie”, deși Tudor declarase cu puțin timp înainte: „cred că asta și caut anul acesta, să am voci care să spună lucruri”, brusc toate strigăturile acestea au fost date uitării. Loredana a grăit fără să mai conecteze limba la creier: „Mi-a plăcut timbrul tău. Regret că nu l-am determinat pe Tudor Chirilă să se întoarcă pentru că eram sigură că pe el îl vrei (…) Ai un potențial foarte mare”. Ce poate fi mai penibil de atât?! Să-ți ceri scuze pentru că nu l-ai convins pe cel de lângă tine să se întoarcă, deși ție chiar ți-a plăcut ce ai auzit. Și Tudor Chirilă a plonjat în penibil: „Mie mi s-ar fi părut un act de suprem narcisism să mă întorc. (…) Are viitor. A transmis emoție. Ar fi trebuit să mă întorc”. Să ne înțelegem, poate să nu-ți placă o voce, să nu-ți transmită nimic, să nu-ți placă timbrul cuiva. Dar nu poți să trimiți pe cineva acasă pe motiv că n-ai reușit să-l convingi pe altul să se întoarcă, sau pentru că brusc ai devenit un modest și jumătate și te jenezi să te întorci la propria piesă. E mult mai corect să recunoști cinstit: fie că nu-ți place vocea/interpretarea, fie că ai fost prost. În astfel de cazuri, nu există variantă de mijloc. But… as we know, the world is full of crashing bores. Iar în showbiz-ul mioritic, obtuzitatea, monotonia sunt la ordinea zilei. Nu cumva să deviem de la trendul impus de trust.
Ediția s-a încheiat cu Adrian Corlaciu (din Sibiu) care a interpretat „Born To Be Wild”. Alt interpret cu experiență. Adrian l-a ales pe Tudor Chirilă.
Îi compătimesc sincer pe cei care-și pun speranțele în astfel de show-uri TV. Să nu ne ascundem după deget. Aici nu-i vorba despre MUZICĂ. E un show TV, prost regizat (așa zisele certuri dintre antrenori sunt de-a dreptul hilare), care îți oferă o oarecare expunere în presă. Câștigătorii din sezoanele trecute au rămas într-un semi-anonimat dureros. Câte albume au lansat câștigătorii?! Câte concerte au pe an?! Ce a făcut „industria muzicală românească” pentru ei?! NIMIC. Atât Tudor Chirilă cât și Smiley au tot făcut trimiteri la Tiberiu Albu în timpul emisiunii, un tânăr foarte talentat, de altfel. Ați mai auzit ceva de el? Nu era normal ca o casă de discuri și un producător să investească în el? Nu era normal să confirme până acum? Să-l vedem în concerte, să își creeze un repertoriu propriu… Sunt întrebări retorice, nu vă obosiți să răspundeți.
 
Mai jos aveți momentul rușinos din deschiderea sezonului 6:

Vocea Romaniei – sezonul 6: Interpretare jurati pe vocearomaniei.protv.ro

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

6 COMENTARII

    • Bun, m-am linistit. A lansat doua single-uri si urmeaza un album. Ideea era alta, dar observ ca e greu de citit: cu ce l-a ajutat industria muzicala romaneasca? Era normal sa fie sprijinit de producatori si de case de discuri? DA! Despre asta era vorba! Nu pot sa cred ca e chiar atat de greu de inteles.

  1. Cacat de articol. Se vede ca esti pusa pe critica dupa prima litera. Punctual, voi preciza de ce am parerea asta.
    1. Introducerea Loredanei – chiar e cazul sa privim problema asta prin ochelari feministi? E un membru jurat ca oricare altul. Daca lui Smiley i se facea o prezentare mai scurta, sau daca era ultimul, pariu ca nu observai. 2. Intro – Nu pot sa spun ca apreciez pe niciunul dintre jurati, dar e absurd sa le negi skill-urile de antrenori sau experienta muzicala dupa modul in care le-a iesit o piesa care nu face parte din genul muzical al niciunui antrenor (nu, nici macar a lui Tudor)
    3. Mihaela Runceanu – da, a cantat bine, dar nu wow. Nu sunt de acord cu alegerile juratilor de fiecare data, dar sunt de acord cu faptul ca nu se cauta voci mediocre. Da, a cantat foarte corect, dar deloc wow. Nu as fi platit bilet sa o vad cantand.
    4. Ana Maria Cirnu – Foarte multe randuri dedicate criticarii antrenorilor ca nu s-au intors. De ce? Opinia lor a fost ca nu merita. Daca erai mai pregatita decat ei, stateai tu in scaunul ala. Obtuzitate, monotonie – din ce rezulta adjectivele astea ? ti s-a parut ca suna bine sau ca te fac sa pari inteligenta? Care dintre antrenori a fost obtuz? de unde monotonia?
    5. Tiberiu Albu – Da, ProTV e o dejectie, dar daca ajungi dai vina pe show ca Tiberiu Albu nu a fost sprijinit de producatori / casa de discuri e mai mult decat evident ca obiectivitatea ta lasa de dorit. Da, Tibi a castigat vocea romaniei, dar canta rock intr-o tara de adulti predominant manelisti si tineri care asculta mostly comerciala. Crezi ca se vrea Tiberiu Albu / Fameless pe radio? Esti naiva. Nu se va tine niciodata cont de parerea minoritatilor.
    Incearca scrii cand ai o parere semi obiectiva si pertinenta. Merci!

    • De la primul cuvant se vede ca n-ai inteles nimic. Dar… uite, nu vreau sa fiu acuzata (si) de discriminare, asa ca incerc sa raspund. 🙂
      1. N-am stiut ca esti „feminist” daca respecti o doamna sau daca urmezi Codul Bunelor Maniere. Din punctul meu de vedere rolul unui prezentator este sa puna intr-o lumina favorabila pe toti cei pe care-i aduce in fata unui public. Dar nu-i un capat de tara. Bunul simt e pe cale de disparitie, oricum.
      2. N-am negat niciun „skill”. Nici macar nu stiu ce-i ala :))). Dar… fiind vorba despre o editie inregistrata, puteau canta pana cand le iesea bine, sau isi puteau vedea lungul nasului si alegeau o piesa care li se potrivea si pe care o puteau canta fara probleme. Ar fi dat dovada de inteligenta (!!!).
      3.De gustibus non est disputandum. (gasesti expresia pe Google, daca nu se mai face latina in scoala)
      4. Nu i-am criticat pentru ca nu s-au intors, ci pentru modul in care si-au justificat decizia de a nu se intoarce. Nu mi-am propus sa stau in scaunul lor, dar am dreptul sa comentez ceea ce vad. Asta este frumusetea intr-o democratie!
      „Obtuzitatea, monotonia” nu sunt adjective. Sunt subiecte, dupa cum vezi (sau nu!) sunt articulate. Era vorba despre showbiz-ul romanesc, nu despre antrenori.
      5. Despre asta este vorba: ca Tiberiu, precum si ceilalti castigatori de talent-show-uri, meritau sa fie sprijiniti de industrie.
      Incearca sa raspunzi dupa ce inveti sa citesti. Si, daca imi permiti un sfat: reciteste inainte sa apesi butonul „trimite” si corecteaza textul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here