
Foto: Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS/Profimedia Images
E ușor să profiți de niște oameni înspăimântați care au acceptat încălcări ale libertății. Politica internațională suferea de o afecțiune preexistentă atunci când a lovit Covid-19. Înainte de coronavirus, lumea politică sucomba deja în fața unui virus al conducătorilor autoritari, scrie FT, potrivit Rador. În 2018, China a abolit limitarea mandatului prezidențial, deschizând posibilitatea ca Xi Jinping să cârmuiască pe viață. Anul acesta, Rusia a anunțat că și ea plănuiește modificări constituționale care i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 – oferindu-i o perioadă de stat în funcție mai lungă ca a lui Stalin.
Chiar și democrațiile consacrate etalează simptome de sindromul conducătorului autoritar. Donald Trump a venit la putere în SUA în 2016, deplângând „carnagiul” american și proclamând „Numai eu îl pot repara”. El a anunțat recent că „autoritatea mea e totală” în ce privește gestionarea pandemiei. Jair Bolsonaro a fost învestit președinte al Braziliei în 2019, după ce-și exprimase admirația pentru junta militară care conducea Brazilia pe vremea tinereții lui. La Manila, Delhi și Riad e la modă un stil de conducere arogant, personal.
O clasă politică globală deja slăbită de virusul conducătorilor autoritari s-ar putea îmbolnăvi mult mai rău sub impactul unei crize sanitare reale. Pentru limitarea pandemiei, oameni înspăimântați de pe tot globul au acceptat încălcări extraordinare ale libertății lor personale, care le dictează dacă-și pot părăsi locuința sau dacă pot munci pentru a-și câștiga existența. Există de asemenea și precedente istorice alarmante în care guvernele s-au folosit de o urgență pentru a revendica puteri dictatoriale, care ulterior sunt lăsate în vigoare. Un caz clasic este folosirea de către Hitler a incendierii Reichstag-ului din 1933 pentru a obține puterea de a cârmui prin decrete.
Un exemplu clar de conducător autoritar care se folosește de coronavirus pentru a-și consolida controlul asupra puterii a apărut în Ungaria. Viktor Orban, care și-a petrecut ultimii câțiva ani subminând independența presei, justiției și universităților, a acționat rapid pentru a profita de pandemie. Premierul ungar a convins parlamentul, dominat de partidul său Fidesz, să-i confere puterea de a conduce prin decrete pe o perioadă indefinită. Distrasă de pandemie, UE a avut un răspuns anemic.
În acest weekend a avut loc și o rundă de arestări împotriva activiștilor pro-democrație din Hong Kong, acțiune ce pare a fi un efort al președintelui Xi de a stârpi această mișcare, sub acoperirea pandemiei. Un lucru care ar fi provocat proteste locale și indignare globală acum doar câteva luni a atras de data aceasta doar relativ puțină atenție.
În alte părți însă, conducătorii autoritari au adoptat o abordare diferită, pledând pentru menținerea vieții de zi cu zi și în defavoarea suspendării libertăților civice. Comportamentul lor pare mai degrabă prostesc decât sinistru. Președintele Alexander Lukașenko s-a asigurat că Belarus e unica țară din Europa în care încă mai are loc un campionat de fotbal.
În Brazilia, Bolsonaro a cerut redeschiderea magazinelor și și-a dat afară ministrul sănătății pentru că era prea sâcâitor cu distanțarea lui socială. Trump susținea inițial că virusul va dispărea ca prin „magie” și îi îndemna pe alegători să cumpere acțiuni. Putin a făcut un spectacol din ajutoarele pe care le-a trimis Italiei și New Yorkului, după care a admis, într-un final, că și Rusia se confruntă cu o criză gravă.
Puteți citi articolul în întregime aici: https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23895743-financial-times-cum-vor-exploata-conducatorii-autoritari-criza-coronavirusului.htm
Ultimele postari ale lui Iulia Radu (vezi toate)
- Victor Pițurcă l-a sunat pe Dan Udrea, după editorialul anti-Valentin Ceaușescu: „Ai scris urât, dar adevărul e altul. Vi-l explic eu…” - martie 20, 2025
- Ce a căutat Valentin Ceaușescu la Gala Sportului Românesc? Nostalgicii comunismului să ne scutească de o astfel de corvoadă! - martie 20, 2025
- TOP CEI MAI BUNI CHITARIȘTI STRĂINI. VOTEAZĂ CEL MULT 20! - martie 20, 2025
Conducatorii ,de-a lungul si de-a latul istoriei, nu au fost decat autoritari.Cu exceptii de moment.Specia umana e cum e.Si conducatorii ei reflecta momentul in care apar.Oamenii care ajung la putere in posturi cheie au o anumita agenda.Spoiala cu principii democratice e in general un carnaval necesar si atata.Democratia in sine e mai mult o himera si la cum s-au ”’dezvoltat” societatile in ultimele decenii, ce valori au devenit relevante, etc, autoritasimul devine un contrabalans , o complementaritate a carei reaparitie e de inteles.Dintr-o anumita perspectiva.