Fotbalul românesc și modernitatea. De ce nu se mai duce lumea la fotbal în România

Articol preluat de pe HotNews.ro

0
24

Cand Rednic explica, acum doua saptamani, lipsa spectatorilor la meciul lui Dinamo prin interesul acestora pentru un nou episod din Game of Thrones nu facea decat sa se inscrie pe lista celor care, in spatiul public, indica punctual nenumaratelor cauze ale lipsei de interes (si performanta) ale fotbalului romanesc.

Spre deosebire de alții, aprecierea Domniei sale ascunde insa o intuitie mai profunda asupra proceselor din spatele acestui fenomen: fotbalul.

Din ce perspective il putem privi?

Oliver Seitz de la Johan Cruyff Institute ne propune umatoarea grila de interpretare: “exista 4 dimensiuni ale unui club de fotbal: performanta, afacerea (business), socialul si politicul”( 1) . Fara a-l urmari intru totul haideti sa postulam: Fotbalul este, in primul rand, un business!

(…)

Majoritatea analistilor economici se pun de accord cu privire la industriile viitorului, cu cea mai mare potential de crestere si deci de profitabilitate: energie regenerabila, realitate virtuala (e-commerce, social media si conexe – ex: ciber-security), biotehnologia, Inteligenta artificiala si “leisure industry”. Leisure Industry este industria care furnizeaza modalitati de petrecere a timpului liber: turismul, spectacolul de orice fel, sportul. Ei bine, din aceasta ultima perspectiva, fotbalul este un business cu potential ridicat.

Romania: pentru aceeasi perioada date publice lipsesc cu desavarsire. Din sursa secundara( 3) in 2014 suma veniturilor realizate in Liga I se ridica la 66 milioane Euro iar in 2017, conform raport UEFA, la 71 milioane Euro. Adica, in 4 ani o crestere de 7.5%. Tendinta?

Puteți citi articolul în întregime aici:

https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-23217534-fotbalul-romanesc-modernitatea-nu-mai-duce-lumea-fotbal-romania.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here