INDECENȚA SUPREMĂ, COMPARAȚII CARE NU SE FAC! PENTRU IUBITORII DE FOTBAL

0
210

INDECENȚA SUPREMĂ, COMPARAȚII CARE NU SE FAC! PENTRU IUBITORII DE FOTBALS-au încins băieții, mânați de Edward Iordănescu. ”Haideți, să lăsăm criticile, să ne susțineți!” Adică ce să facem? Nu mai fac trimitere la ce au spus Gică Popescu (ce bine le-a zis, minus adresarea cu Bă băiete!), Cornel Dinu sau Viorel Moldovan. Și mulți alții. Nu ne-am calificat de 7-8 ani. Așa e. Din vina cui? De ce ne ceartă pe noi niște jucători care n-au performanță și acum pentru că au dat o pasă, sau un gol, se simt eroi? Jucători care nici la cluburile lor din străinătate nu fac minuni și acolo presa noastră, noi ăștia răi de pe FB, nu-i criticăm. Nu-i vedem. Îi vede Iordănescu și-i selecționează. Cum să ceri presei, suporterilor să tacă, doar pentru că ai făcut 8 puncte din 4 jocuri? Cum să ceri așa ceva în general? Chiar dacă ai câștiga grupa. Treaba voastră, domnilor care jucați din patriotism, din drag de grup, e să aveți rezultate.

Obrăznicia lui Edward, urmată de Mihăilă, Moruțan, Manea (”să ne criticați când vom juca și noi la echipe ca ale lor!” Păi ce, noi n-am vrea? Îi oprește cineva? Dacă n-au calități pentru marile echipe, e vina criticilor? ) și ce știu eu care, e greu de digerat. Un antrenor băftos, care bagă 5 apărători și uită să le spună jucătorilor ce să facă într-o astfel de așezare. Ne puteau da 5-8 goluri fără probleme.

*Vreți să fiți lăudați pentru ratările lor, pentru bara lor, pentru lipsa de inspirație a antrenorului lor, care a scos titularii prea devreme? Da, îl lăudăm pe Horațiu din poartă. Îl lăudăm și pe Mihăilă pentru goluri, pe Moruțan pentru pase. Ce căuta săracul Burcă pe poziția de fundaș lateral? Nenea Edi, ne explici? Nenorocirea e că ne-am resemnat, că acceptăm că nu avem jucători valoroși, dar sperăm să se producă minuni ca aseară. Vedem cum va fi returul de la București. Cum vă imaginați voi că noi nu ne dorim victorii? Fie și „jucând mizerabil”, așa cum ați făcut-o cu Elveția peste 80 de minute. Dar nu ne cereți nouă nimic. N-aveți acest drept. Unii cheltuie bani mulți să vină după voi la meciuri, să ia bătaie, amenzi, umilințe,  alții vin la meciurile jucate acasă, alții stau la televizor (aleargă să afle pe ce canal tv se transmite, pentru că burlenii au decis să-și bată joc de noi, mutând naționala de pe un canal pe altul). Cum vine aia că n-aveți alții? Cam câte goluri ai dat la națională, Mihăilă?  Am avea dacă fotbalul românesc n-ar fi condus de niște șmecheri cu salarii fabuloase. Vom afla acum cât de bună e noua generație care joacă un European acasă. Un 0-3 umilitor cu Spania e un prim semn!

*Revin la ce se aude, ce se scrie. Într-o grupă cu Kosovo, Belarus, Andora, Israel, Elveția, noi suntem fericiți că nu suntem pe ultimul loc? Grupă mai ușoară nu există. Dacă locul secund vi se pare o mare performanță, lăsați-vă de sportul ăsta. Da, să se lase și Burleanu, Iordănescu & Co.

*”Aveți încredere în noi!” e un mesaj o.k. E corectă și observația cu cei care i-au criticat, stupid, că s-au bucurat la anularea de VAR a unui gol kosovar. Vprbiți cu cei de la GSP. Oricum nu jucătorii trebuie să dea astfel de replici. Există instituția purtătorului de cuvânt, a antrenorului, a impresarului, a federalilor.* Împăciutorii spun că Elveția e peste noi cu 5 clase (a zis Balint), că nu putem mai mult. Ilie Dumitrescu are gargara lui, cum că nu e bine să critice, să ne avem ca frații. Ciprian Marica zice că preferă rezultat, fără a ține cont de joc. Altul care aberează. La Kosovo era terenul rău. Adversarii ne-au dominat clar și acolo.

*Lăcătuș afirmă că a invoca atitudinea e aiurea. Așa trebuie să fie pentru oricare jucător la națională. Are dreptate. *Din păcate Radu „colosal” Naum nu e capabil să lase pe nimeni să se exprime. O întrebare de-a lui durează cam 3 minute. Cel puțin!* De ce să-l auzim pe G. Orgăraru? Atacurile lui la Costi Mocanu și Emil Grădinescu sunt nesimțite. Sunt din anii comunismului. R. Naum îi va suna și pe colegii din presă? N-a făcut-o. Emil era în aeroport la Zurich. Fotbaliștii, foștii, pot certa comentatorii, jurnaliștii, dar aceștia nu-și pot face meseria, decât cu acordul celor de la CSA? Cretinoidul acela nu știa ce-i aia o figură de stil, cum să-i ceri să înțeleagă?

*Gică Popescu a spus excelent că s-a săturat de diplomație, că a jucat destul în echipa națională pentru a avea o părere. Eu zic că nu e nevoie să joci nicăieri pentru a avea o părere, dar greutatea opiniei lui contează! Iar el l-a taxat pe Iordănescu pentru felul în care a conceput tactic jocul echipei. Adică la obiect. *A venit Șumudică și cu ipocrizia cunoscută l-a certat pe Popescu. Ăsta nu e o om dacă nu generează un scandal în jurul său.

*Ionuț Badea (Dgs1) punctează foarte elegant că nu jucătorii trebuie să se lamenteze de comentariile altora. Ei să joace. A făcut și o analiză a fazelor, una argumentată și destul de precisă.

ISTORIE DE LA OAMENI CARE O CUNOSC

SERGI LOPEZ: „Fara bara lui Bodin” a devenit fraza suport pt actuala generatie a echipei nationale. Si Generatia de Aur a avut nevoie de noroc pt a rasari. Poate bara din meciul cu Elvetia sa fie momentul Cardiff pt echipa celuilalt Iordanescu. Ei bine…momentul de rascruce ales de presa este gresit. Generatia de Aur s-a nascut dintr-o ratare dureroasa, nu dintr-o calificare norocoasa.
Momentul de impletire a generatiei batranilor cu manjii tineri, Hagi, Lacatus, Sabau, Lupescu, Raducioiu a fost Coppa del Mondo 1990. Imediat dupa acest turneu final, noua generatie, ce va deveni de aur fara sa castige nici macar bronz, a fost lasata pe picioarele ei. Sa se descurce. Ce a iesit ? Ratarea calificarii la Euro 1992.
Dupa caderea comunismului s-a produs hemoragia de jucatori romani in vest. Hagi la Real Madrid si Popescu la PSV Eindhoven erau varful de lance. Dar Raducioiu la Verona, Lacatus la Fiorentina, Lupescu la Leverkusen, Sabau la Feyenoord ori Petrescu la Foggia tineau aproape. Cum naiba sa ratezi Euro cu asa colectie de fotbalisti livrati vestului ? Ei bine, s-a ratat.
Doua infrangeri, cu Scotia si Bulgaria, asa incepea campania. Cea mai dureroasa, ca avem noi rivalitatile astea zonale, ne batem pe castraveti murati, placinta dobrogeana, spatiul Schengen, a fost un 0-3 acasa cu bulgarii. Dar si mai rau, in meciul decisiv de la ei Hagi a ratat un penalty care a insemnat biletul de „adio Euro.” La final, de fapt, chiar dupa infrangerea de acasa cu Bulgaria, presa a rabufnit dand vina pe lipsa de inters a jucatorilor pt nationala, asta pt ca acum toata preocuparea lor era indreptata catre noua viata asigurata de marile echipe de club din vestul Europei.
Ratarea Euro 92, cu Hagi punand cruce sanselor noastre, asta putea fi momentul in care o intreaga generatie ce a acumulat patru turnee finale consecutive la care s-a calificat, plus doua sferturi de finala, putea sa nu apara.
Si a venit gloriosul 1994. Pe drept Cornel Dinu a acumulat frustrari pe care nu le-a depasit nici acum. El putea fi tatal Generatiei de Aur, dar i-a fost furata oportunitatea. La inceputul preliminariilor a fost numit selectioner si, atipic, adept al unui stil ofensiv, am vazut asta la finalul anilor 90 cand a castigat titlul cu Dinamo, un still all or nothing spectaculos, Romania avea 12 goluri marcate in primele doua meciuri, printre care si acel 5-1 cu Tara Galilor. Pana la meciul cu Cehoslovacia Dinu avea cinci victorii, un egal si o infrangere.
Meciul cu Cehoslovacia a fost straniu. Veteranul Silviu Lung revenit intre buturi fiindca Romania traversa o criza a portarilor, iar Dinu nu avea incredere in Tene. Kim Milton Nielssen arbitru. Despre el presa scria ca ar fi fost mituit de FRF, dar fiindca meciul cu ceho-slovacii a fost pierdut, desi Nielssen ne ajutase cum putuse, le si eliminase lor un jucator, nu i s-ar mai fi dat ce i se promisese. Nu stim daca asa au stat lucrurile, e mult folclor, dar stim ca Nielssen ne-a ars pe unde ne-a prins dupa. La Euro 2000 in meciul cu Germania, in barajul cu Slovenia pt CM 2002.
Meciul cu Cehoslovacia a fost un dezastru, 5-2 pt ei, Lung a iesit pe usa din dos de la nationala, Dinu a fost inlocuit cu Iordanescu. Au urmat trei victorii, cu Insulele Feroe, Belgia, Tara Galilor si hora istorica pe stadionul de la Cardiff. Cornel Dinu nedreptatit, dupa meciul cu cehoslovacii ar fi putut si el repune echipa pe linia de plutire, urma un adversar foarte, foarte slab, Feroe.
Cam atat. Uitam usor, mai ales Gica Popescu, ca si el, dupa ce a ratat Euro 92 a fost considerat neimplicat, chiar lipsit de patriotism. Acela, 1992, a fost momentul de rascruce al Generatiei de Aur. L-au depasit.
Sa compari actuala generatie cu aceea este o copilarie. Hagi si ceilalti au inceput cu o ratare si au continuat cu patru calificari. Stanciu si ai lui au inceput cu o ratare, 2018 si au continuat cu o ratare, 2020, apoi alta ratare, 2022.
ALEXANDRU PANTAZI :Răureanu arătând că meseria de idiot are viitor în România și că el e un demn reprezentant al acesteia.
Generația lui Hagi a dat 3 goluri Columbiei și 3 Argentinei, nefiind condusă vreodată. Oamenii ăia nu au fost nevoiți să revină în joc, pentru că erau mereu în avantaj. 2-0, 2-1 și final 3-1 cu trupa lui Asprilia și Valderama.
1-0,1-1. De la penalty-ul lui Batistuta s-a făcut 3-1 și final 3-2 cu pumele.
Curat noroc! Adevărate masacre. Tre să fii cel puțin diliu sau fanul lui Ninel pe viață ca să emiți așa enormități.
Parcursul Stelei în ’86 tot megabulan în mintea băiatului care întâmplător scrie la ziar. Curat noroc să domini Europa vreo 5 ani. Curat noroc să fii primul în Europa când în ligă participau doar campioanele.
Teza potrivit căreia marea șansă a fost excluderea englezilor e cea mai tâmpită și de ea se folosesc toți ăștia care vor să scuipe pe acea echipă a Stelei. Pentru că atunci era exclusă ECHIPA din Anglia, nu echipele. Pentru că participa doar campioana, nu primele 4 ca astăzi și pentru că nu erau străini fără număr. Erau doar britanici. Buni, dar era să-i scoată Dinamo din competiție cu puțini ani înainte. De ce nu ar fi făcut-o Steaua?
Cum să compari ce a fost în Elveția cu ce au realizat cei de mai sus? Cum să te gândești la așa comparație? Trebuie să fii ori prost, ori ticălos. Nu există cale de mijloc când scrii asemenea enormități.
Norocul nostru este că nu suntem toți cretini și analfabeți funcțional. Și putem să observăm când unul ca Remusică se vrea deștept dând dovadă de o prostie uluitoare.
Ghinionul este că colegul lui Filoti va dăinui în presă cel puțin la fel de mult ca alții care au făcut istorie în breasla sa, cum istorie au făcut și băieții de la Steaua ’86 sau Nationala lui Hagi și Popescu.
Ar putea fi o imagine cu text care spune „A ajutat-o până acum norocul cu care România s-a calificat la Mondialul din 1994 același noroc care ne-a făcut să ne bucurăm de victoriile cu Columbia și cu Argentina, după meciuri care au fost niște masacre asemănătoare acestuia de la Lucerna. Cupa Campionilor cum a fost câștigată în 1986? Cu noroc la tragerile la sorți, cu norocul de a-i avea pe englezi excluși din competiție, cu norocul lui Duckadam.”
S-a mai scris, s-a mai vorbit zilele acestea, dar tot umoral, tot fără echilibru, rațiune. A apărut și Stoichiță cu șerpuirile cracteristice. A fost abordat și specialistul becalian. E și greu să-i mai urmăresc pentru că-s multe canale. Acum vedem campionatul U21, unde se joacă fotbal bunicel. Nu noi. Și totuși, dacă batem Ucraina, ne putem salva de la rușinea totală.
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here