JURIUL NOSTRU DIN UMBRĂ LA EUROVISION 2016

0
177

eurovision 2016 come togetherAm apelat la mai mulți oameni care urmăresc fenomenul Eurovision și, spre bucuriea noastră, aproape toți au răspuns pozitiv la invitația noastră. Excepțiile sunt puține și nu le nominalizăm. N-am cerut note, ci păreri după audierea tuturor pieselor, așa că aveți parte de opiniile necenzurate a 9 oameni avizați.
Rezultatul sondajului nostru (CINE VREI SĂ NE REPREZINTE LA EUROVISION) îl găsiți aici:
http://andreipartos.ro/cine-vrei-sa-ne-reprezinte-la-eurovision-2016-rezultat/
 
 

FLAVIUS BUZILĂ, solist, compozitor, lider al trupei Hara:

Flavius Buzilă
Flavius Buzilă

FLORENA – Behind the shadows Piesa care mi-a atras atentia cel mai mult.Bine produsa,”fresh”,are forta si surprinde. Florena canta foarte bine,are personalitate,poate putin prea mult LOrde&co ca si timbru,dar in contextul asta e ok. Conteaza enorm live-ul,are nevoie de o prezenta la fel de puternica.Una din candidate la titlu.
Gasca de acasa – Tu esti povestea Nu e o piesa rea,dar putin prea “cautata” .Sound si orchestratie clasice,fara elemente noi sau surprinzatoare.
Jukebox – Come on everybody Un Zdob si Zdub reloaded dar lipsit de autenticitatea moldovenilor.Jocul de cuvinte romano-englez, “fita” pe care se bazeaza toata piesa, functioneaza doar la publicul vorbitor de romana. Baietii sunt buni la live, posibil sa incaseze puncte de la public.
Vanotek – I’m coming home Moderna,linii “fresh”, timbru vocal placut, totul “in tendinte”. Refrenul ramane in minte, poate si datoita analogiei cu “Mama, I’m coming home” a lui Ozzy Osbourne. Are nevoie de un show surprinzator. In functie de live o alta candidata la titlu.
Irina Popa – Lasa-ma, eu te las Din categoria “classic”,o piesa pop cuminte,fara elemente surprinzatoare.
Dream Walkers – Let it shine Voci bune pe o piesa mult prea incarcata de sabloane: “Love is all you need”, “make a wish”, “dreams come true”,lucru dealtfel valabil pentru majoritatea pieselor…”executia” va impresiona in live dar din punct de vedere al creatiei muzica/versuri nu spune nimic nou.
Ovidiu Anton – Moment of Silence Atitudine rock inchegata,intrerpretare buna,poate prea mult Manowar/Bruce Dickinson. La fel,nu gasesc noul, surpriza. Poate va fi in live, Ovidiu are deja experienta si are o atitudine pozitiva.
Andra Olteanu – Nai,nai Ideea cu “nai,nai” la refren asociata cu instrumentul “nai” nu e rea dar mi se pare subtirel exploatata, se simte ca s-a dorit sa se faca neaparat ceva “commercial”, care sa “prinda”, dupa modelul pieselor Greciei de exemplu. Imi lipseste autenticul.
Mihai Bajinaru – Never too late O alta piesa in categoria “classic”, cu parfum de Marc Anthony. Linii si versuri previzibile.
MIHAI – Paradisio Nu stiu daca mai are sens sa o comentez. Din pacate o copie nereusita a lui Tornero… Artificiile vocale exagerate, linia piesei fortata pentru ca Mihai sa arate “ce voce are”… Va fi, cu siguranta, sustinut de fanii lui!
XANDRA – Superhuman Piesa construita dupa ceea ce se crede ca e “reteta” Eurovision… Linii foarte asemenatoare cu piesele anilor 2000 la Eurovision, se pierde in multime dupa parerea mea. Ramane de vazut la live.
Doru & Irina – The Voice Voci bune dar sabloane la maxim: “Open your arms”, “Let love find the way”, “believe in yourself”, “leave the past behind”, “leave the fears” si preocupare excesiva de a impresiona prin voce..…
 
 
 

MIKE GODOROJA, solist, compozitor, producător, realizator de emisiuni radio şi televiziune de profil blues, jazz şi rock:

Mike Godoroja
Mike Godoroja

FLORENA – BEHIND THE SHADOWS Foarte buna vocea, o compozitie care are strofele mai bune ca refrenul…orchestratie foarte frumoasa si actuala.
GASCA DE ACASA – TU ESTI POVESTEA O piesa pe gustul meu . Nu cred ca este potrivita pentru Eurovision pentru ca este prea sofisticata… cred ca piesele lente au sanse mai putine.
JUKEBOX – COME ON EVERYBODY Ideea este foarte buna si bine produs cantecul. Este in stilul Zdob si Zdup si mie nu imi spune nimic nou dar s-ar putea ca juriul concursului sa o primeasca drept ceva original.
VANOTEK – I AM COMING HOME Nu stiu sa ma pronunt la acest gen.
IRINA POPA – LASA-MA, EU TE LAS Irina cred ca are cea mai buna voce feminina. Este o piesa de pop frumoasa, previzibila in constructia ei. Versurile le consider retusabile sau chiar de inlocuit cu unele mai substantiale.
DREAM WALKERS – LET IT SHINE Remarcabila constructia vocilor, element care este atractiv la public dar si la juriul multinational. O piesa in stil pop standard anii 80 produsa foarte bine. Textul este frumos si romantic.
OVIDIU ANTON – MOMENT OF SILENCE Foarte, foarte buna interpretarea intr-o piesa de factura opera-rock-simfonic, o compozitie ce ar putea sensibiliza publicul daca ar beneficia si de o sceno-video-grafie provocatoare si dramatica. Textul, cu un mesaj pe intelesul intregii Europe.
ANDRA OLTEANU – NAI, NAI Din nou, nu stiu sa ma pronunt la acest gen.
MIHAI BAJINARU – NEVER TOO LATE O noua piesa in maniera standard pop 80 si din nou aplauze pentru cat de bine a fost produsa. Nici vocea, nici textul, nici compozitia, nici orchestratia nu suprind cu ceva anume, nu atrag atentia in mod special. Europa FM are deja o noua piesa pentru play-list-ul sau la fel de previzibil.
MIHAI – PARADISIO Ma declar incompetent la acest gen.
XANDRA – SUPERHUMAN Aceasta piesa de tip opera-pop simfonic sta alaturi de cea a lui Ovidiu Anton dar este mult mai putin expresiva. Bine vocea si productia.
DORU TODORUT – THE VOICE O noua piesa de tip opera-pop-dance simfonic la acelasi nivel cu Xandra. O compozitie mai atractiva decat Superhuman dar interpretarea vocala mai buna a Xandrei (sau, ma rog, cum o cheama pe solista vocala).
Iata cateva concluzii personale:
1. Am ascultat toate piesele integral.
2. Nu ma declar tocamai potrivit pentru a recomanda piesa care sa ne reprezinte la Eurovision, dar pot spune din experienta mea de producator la IRIS, Felicia Filip si Laura Stoica ca oricare ar fi piesa selectata in final, aceea trebuie sa aiba ceva special pentru a invinge reticenta fata de Romania ca tara din esalonul secund de lobby fata de juriul intenational.
3. Constat cu bucurie ca piesele sunt foarte bine produse iar vocile sunt de foarte buna calitate.
4. Compozitional exista un sablon, probabil o moda.. aproape toate piesele incep ca o balada cu pian si voce tanguietoare.
5. De asemenea este o orientare spre stilul si sound-ul anilor 80 ceea ce, banuiesc, este un efect al Europa FM, Romania Actualitati, Magic FM… probabil
Eu as recomanda : OVIDIU ANTON – MOMENT OF SILENCE
 
 
 

BERTI BARBERA, solist, compozitor, actor și prezentator de emisiuni de televiziune:

Berti Barbera la Radio Romania
Berti Barbera la Radio Romania

Jale mare la Eurovision! Partea buna e ca s-au bagat bani mai multi in productii, majoritatea kitsch :))) Cu banii aia plateam niste cursuri de orchestratie, sa nu mai aud cacofonii si stereotipuri depasite macar la Eurovision, unde nu mai tin minte cand a castigat o balada iar piesele romanesti sunt in majoritate lente, lalaieli. Majoritatea fetelor vor sa sune in maniera Adele/Sia/Amy Whinehouse, care de fapt au preluat discret maniera Billie Holiday. Voci slabe, un wannabe generalizat: `hai badita come with me/ hai badita come with me”. La baieti e jale. unul frate, vreau macar UNUL cu un dram de cojones iar daca s-au gasit bani de videoclipuri si studiouri, ceea ce, repet, e foarte bine, clasa nu o poti cumpara, de aia lipseste cu totul. Nai Nai :))))))) Jale! Anul asta, chiar NIMIC!
 
 
 
 

SIMONA CATRINA, jurnalistă:

Simona Catrina
Simona Catrina

FLORENA – BEHIND THE SHADOWS

Va placea oamenilor de muzica, dar ii va deruta pe frumosii profani ai marilor orase. Suna foarte bine, fraza muzicala e dantelata discret. Nu e genul de melodie pe care sa o poti fredona din amintiri, cand stai la semafor. In concluzie, e buna, dar nu neaparat pentru Eurovision. As vedea-o mai degraba la Sanremo sau la MTV Awards. Va conta mult mis-en-scene-ul, desigur.
GASCA DE ACASA – TU ESTI POVESTEA
Voi spune, cu un cinism asumat, ca aceasta piesa e moartea pasiunii la Eurovision, ca sa folosesc o substanta colocviala. Daca isi imagineaza cineva ca Europa va incremeni de extaz ascultand asa ceva, va avea o dureroasa deziluzie. Dupa modesta mea parere, e o piesa anemica, cel putin in atare context.
JUKEBOX – COME ON EVERYBODY
Piesa miroase pregnant a un fel de Goran Bregovic mai mic, ceva ce Europa a mancat de mult. Singurul farmec – sau gaselnita, cum i-ar spune ziaristii – e melanjul lingvistic, un carcalete de romana si engleza. Dar pentru publicul european, asta e un efect facil si plictisitor. Nu e ideea noastra. Linia melodica e cam uscata, abia in partea a doua iti vine sa dansezi, mai mult din politete.
VANOTEK feat. THE CODE & GEORGIAN
Melodie cu gust medieval, care se pierde atunci cand intervine percutia. Incepe ca un descantec irlandez, apoi se razgandeste. Totusi, suna acrosant, capteaza atentia. Ar avea sanse, cu o punere in scena pe masura ideii muzicale. E genul de piesa care poate fi soundtrack intr-un film cu Russell Crowe, unde el ar fi un politist renegat, care timp de 90 de minute vrea sa-si resusciteze reputatia. Antrenant context, nimic de zis, doar ca va concura cu inca 7-8 melodii asemanatoare in finala europeana, daca intuiesc eu corect.
IRINA POPA – LASA-MA, EU TE LAS
Poftim? E o piesa pe care o poate canta cu succes o studenta parasita de iubitul ei. In fata unui pahar (sau a unei sticle) de tequilla, lamentatia muzicala are alt haz. Nu este, nici pe departe, o piesa care va face vreun val mai acatarii. Am banuiala trista ca, in timp ce fata va canta in fata Europei, cei din sala vor da o fuga la bar, sa-si mai ia un whiskey (brandul sponsorilor, evident).
DREAM WALKERS – LET IT SHINE
Aminteste de Biondo, duetul suedez care a ratat calificarea in finala europeana, dupa ce a concurat in finala romaneasca, pentru a ne reprezenta, intr-o formula inedita. Grupurile masculine, cu timbru romantico-promitator, au lansat un curent atat de drag unora. Piesa nu prea stie ce vrea, compozitorul s-a lasat dus de val, de la o fraza muzicala la alta. Nimic nou, totul e previzibil, desi suna bine.
OVIDIU ANTON – MOMENT OF SILENCE
O piesa care ar putea castiga finala europeana. Imi asum aceasta parere, subiectiva sau nu. Este ceea ce asteapta acest continent, ceva intre romantism si duritatea trairilor. Are ceva solemn, dar nu in sensul ostentativ. Totusi, soarta acestei melodii va depinde, intr-o masura poate nedrept de mare, de punerea in scena. Daca va avea grandoarea si creativitatea de care are nevoie, va fi un succes.
ANDRA OLTEANU – NAI NAI
Ma asteptam la Grecia sa aduca asemenea piesa, nu la Romania. E drept, Grecia are succes, dar sa nu ignoram perceptia geopolitica, de care nu vom scapa mult si bine, e ca o sentinta pe viata. Melodia nu are stofa de castigatoare europeana, are in schimb matase de om care pierde cu fruntea sus. Muzical, mi se pare o creatie mediocra, doar un show vizual inedit ne poate salva onoarea.
MIHAI BAJINARU – NEVER TOO LATE
O piesa frumusica, dar care, din pacate, pare plagiat, fara sa fie (sper). Incepe promitator, dar se inmoaie nejustificat, pe parcurs. Pacat de vocea solistului, putea fi investita intr-un proiect mai bun, la nivel de compozitie. Una peste alta, multa lume va conchide ca e o piesa plictisitoare. In finala europeana, e nevoie de ceva care sa te smulga din amorteala. Nu e cazul acestei piese. Si nu trebuie sa fii muzician ca sa stii asta.
MIHAI – PARADISIO
Voce flexibila, se contorsioneaza ademenitor, dar sa nu uitam ca Eurovision e un festival de creatie. Melodia e penibil de comerciala, e genul de piesa care se aude in cluburi, catre dimineata, cand lumea e suficient de anesteziata cu cocktail-uri. Totusi, de la Europa te poti astepta la orice. E o piesa care poate castiga finala europeana sau care poate iesi glorios pe ultimul loc, cu aceeasi dezinvoltura.
XANDRA – SUPERHUMAN
Oare de ce preferam sa lalaim ceva alambicat, inutil complicat, cand exista atatea formule exuberante? Remarc la concurentii (compozitorii, de fapt) romani ca nu tintesc sa castige finala europeana, ci sa se califice pe “un onorant loc” cutare. Solista are ambitus, dar, iarasi, aici suntem la un festival de creatie. Melodia e lesinata. Rasolita, ca sa ma exprim ca la mine, in Drumul Taberei.
DORU TODORUT feat. IRINA BAIANT
Mult succes ii dorim pe la Festivalul Mamaia, ca la Eurovision nu se prea intrevad sanse. Doua voci risipite pe te miri ce. Ce fel de melodie e asta, in care nu gasesti nimic nou, nimic surprinzator, nimic tulburator, nimic antrenant, nimic ispititor? Da, la un moment dat, refrenul pare sa carpeasca restul intentiilor. Dar linia melodica e saraca. Trilurile sunt perimate. Sfarsitul e abrupt si te lasa oarecum frustrat, ca dupa o noapte de dragoste incheiata mediocru.
 
 
 
 

DJ KUKY (este pseudonimul ales pentru acest material):

dj player aComentariile mele se referă doar la următoarele 12 piese și atât. Nu mă refer la activitatea de zi cu zi a compozitorilor sau artiștilor interpreți.
Andra Olteanu – Nai Nai
Cred că îi place Inna… are ceva abilități interpretative, are nai, nai, are și în text “speranțè”, cu accent pe ultimul e…așa că, multă baftă.
Florena – Behind the shadows
Ceva atmosferă de Holograf – Banii vorbesc, Iris – Floare de iris și Sorpions – White Dove. Poate chiar din motivul ăsta îmi place. E ok!
Mihai Traistariu – Paradisio
O piesă bazată strict pe vocea interpretului, colorată cu elemente tehnice din anii `90, chiar și cu puțină inspirație din “The Fifth Element”, varianta Lucia di LammermoorIl dolce suono. De obicei ideea de “mai bine” e dușmanul ideii de “bine”. Cu Tornero a fost bine…
Dream Walkers – Let it shine
Probabil că s-a lucrat mult la piesa asta… A ieșit un cântec frumos, chiar dacă aduce la un moment dat puțin cu aerul pieselor lui Cornel Fugaru. S-ar putea să fie plictisitor pentru Eurovision.
Irina Popa – Letting go…Lasă-mă, eu te las
Un refren inspirat din succesele Deliei sau a altor 2000 de piese care se aud în fiecare secundă în lume. Vocea interpretei este inegalabilă… totuși, aș vrea să o aud și live. Poate că era mai bună varianta în limba engleză. Aș vedea piesa în primele 6 locuri, pe undeva… dacă iese și live ca pe înregistrare.
Jukebox – Come on everybody
Cred că piesa ar suna mai bine în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Mă bucur că au trecut de preselecție, dar cu ce preț? Câte piese bune au fost ucise și aruncate la gunoi ca să triumfe capodopera asta?
Mihai Băjinaru – Never too late
Piesa a fost făcută pentru un concurs, ceva… un festival… nu pentru Eurovision. Sau dacă da, atunci de data asta nu s-a potrivit. Mihai Băjinaru cântă bine, Andrei Tudor știe ce face acolo, dar a ieșit în final o producție festivalieră dedicată mai degrabă evenimentului de la Amara.
Vanotek feat. The Code & Georgian
Sunt curios cum vor acoperi părțile fără voci din orchestrație, care sunt prea lungi… În rest… o văd undeva sus de tot, poate cel mai sus.
Gaşca de acasă – Tu eşti povestea
O poveste pe care nu o va înțelege nimeni acolo la Eurovision… Noroc că nu pleacă… Devin tot mai curios să ascult piesele picate!
Ovidiu Anton – Moment of silence
Probabil cea mai bună piesă… are dramatism, are stare, are suflet… dar nu știu dacă are loc de celelalte 11.
Xandra – Superhuman
Piesa asta am mai auzit-o de mii de ori până acum. Voce grozavă, orchestrație mediocră! Succes!
Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ
Un duet… ok. Voci bune… ar fi trebuit ca și cântecul să fie pe măsura vocilor. Pe Todoruț măcar mă pot baza la prestația live. Probabil că și Irina Baianț e o profesionistă. S-ar putea să se claseze sus… dacă plac și celor din TVR, atunci… succes la Eurovision. Un loc 10 poate prindem și noi. Sau, cine știe?
Impresie generală?
O ediție cu piese slabe. Cred că problemele au plecat de la preselecție. În mod normal toate piesele picate ar trebui să fie mai slabe decât cele 12 care au trecut și mult mai slabe decât piesa Jukebox. Mi-e greu să cred asta. Știu că foarte mulți dintre cei ce au intrat în finala românească, nu aspiră la locul întâi, se bucură că sunt mediatizați o perioadă de timp la televizor și la radio. Oricum, succes tuturor!

 
 
 

Maria Magdalena Dănăilă, solistă, compozitoare:

Maria Magdalena Danailă
Maria Magdalena Danailă

Florena, „Behind the Shadows” – parfum de Rihanna, potenţial de hit de radio, nu poate ridica sala de la Eurovizion.
Gashka de acasă, „Tu eşti povestea”, prăjiturică la cafeaua de dimineaţă, structură foarte frumoasă – dar nu îţi dă curaj să o trimiţi la Eurovizion.
Jukebox, „Come on Everybody” – evident compusă pentru acest eveniment, o glumă muzicală care poate fi gustată doar de un român dar care i-ar lăsa indiferenţi pe cei ce nu înţeleg româneşte. Aş califica-o în finală doar pentru show, pentru că sunt fan Zdop şi Zdup şi are un ritm pur românesc.
Vanotek – se aliniază la stilul actual de muzică – nu simt că poate impresiona sala de la Eurovizion.
Irina Popa – o piesă foarte frumoasă cântată  impecabil – dar care nu se ridică la potenţialul Irinei Popa  de a reprezenta România la Eurovizion. Aş fi mulţumită dacă s-ar califica în finală.
Let it Shine – absolut minunată, o ador, mă relaxează şi îmi doresc să o pun pe repeat ca să o pot asculta toată ziua.  Binenţeles că o vreau în finală.
Ovidiu Anton, „Moment of Silence” ţuk-u-i nasu’ lui de rocker! :))) Bravo pentru integritate şi pentru că participă cu ce îi place, nu cu ce se face!  Îl vreau în finală – asta ca un moment de reculegere pentru rockerii din Colectiv  L-aş trimite la Eurovizion – nu ştiu câţi l-ar vota dar eu l-aş trimite din toată inima!!!
Andra Olteanu , Nai Nai – Începe bine … are un intro foarte bun – ce păcat că urmează un ritm care îmi provoacă cea mai curată formă de repulsie. Nici linia melodică nu e rea pentru o piesă de dans – cred că dacă ar fi urmat o reţetă Ruslana – un pop rock – cu un show de scenă atent lucrat – ar fi putut fi o piesă pe care s-o privesc cu încredere că ar putea atrage voturi la Eurovizion. Nu o vreau în finală dar probabil că va ajunge.
Mihai Băjinaru „Never too Late” – o piesă cu mesaj sensibil, niciodată nu e prea târziu – dar ceea ce simt când ascult piesa e că deja  totul e pierdut – e foarte apăsătoare şi pesimistă – ar trebui să îmi crească inima de zece ori dacă chiar nu e niciodată prea târziu – muzică şi mesaj – două linii fără sens comun, un pachet care nu mă convinge.
 Mihai şi Paradisio – o piesă care mă trimite în Caraibe direct, ritm bun pentru aerobicul de dimineaţă – nu e pe gustul meu dar îţi dă încredere că poate aduna voturi la Eurovizion. O calific şi pe aceasta în finală.
Xandra, Superhuman – voce bună, piesă modernă dar nimic din ea nu îmi transmite ideea de superhuman. din nou două linii paralele muzică, text… Nu văd un scop precis în această piesă.
The Voice – îmi place – cred că e foarte bună pentru Eurovizion, text sensibil cu deschidere optimistă – vocea fetei e remarcabilă şi dă o greutate excepţională piesei. Pentru Ovidiu Anton sunt subiectivă – am eu ceva personal pentru rock şi pentru piesa lui – dar categoric „The Voice” e cea mai bună piesă din concurs, nu poţi rămâne indiferent în faţa acestei compoziţii
Cu drag din Beijing şi salutări tuturor asultătorilor ,
Maria Magdalena Dănăilă
 
 
 

ADI MANOLOVICI, chitarist, compozitor, profesor de chitară:

Adi Manolovici
Adi Manolovici

Florena – Behind the shadows O productie cu sound modern, cam lenta pentru un concurs Eurovision dar cu o voce placuta si studiata, imi seamana cu stilul Lorde. Nu stiu ce sanse ar avea Romania daca ar trimite aceasta piesa dar cred ca nu ne-am face de ras. Mai este un factor pe care nu il stim, cum canta duduia in live…. O piesa care va fi finalista in Romania
Gaşca de acasă – Tu eşti povestea Exact ce spuneam mai devreme, piesa lenta, fara sansa mai ales ca este in limba romana, iar refrenul nu are hook. Singurul atu este ca este o piesa modala, spre jazz. Din pacate nu se vrea asa ceva. Daca trimitem aceasta piesa riscam sa nu ne calificam in finala.
Jukebox – Come on everybody O piesa cu iz folcloric, spre genul Zdob si zdup, combinatie intre romana si engleza pe care orice roman va zambi la ascultarea ei, insa nu stiu cat vor intelege suedezii si celelalte natii, aceasta gluma muzicala. O piesa haioasa pentru romanii din dispora, eventual. O piesa posibil finalista.
Vanotek feat. the Code & Georgian – I’m coming home O trupa care a beneficiat de o promovare destul de intensa pe canalele media, este posibil ca tinerii sa voteze aceasta piesa. O productie moderna cu un sound deosebit, o posibila finalista.
Irina Popa – Lasă-mă, eu te las O piesa lenta cu versuri in romana, refrenul are hook dar orchestratia lasa de dorit, iar sound-ul deasemeni. O piesa moale fara nici o sansa in concurs.
Dream Walkers – Let it shine O piesa lenta, romantica, imi aminteste de o trupa suedeza care a participat in Romania acum vreo zece ani, cu trei baieti, nu-mi mai amintesc numele dar stiu ca la noi au ocupat locul doi dar cred ca meritau locul unu. Cat despre aceasta piesa, cu un mic solo de chitara, voci destul de frumoase, spre opera. Un plus, versuri in engleza. O piesa posibil finalista.
Ovidiu Anton – Moment of silence O piesa interesanta, probabil Ovidiu s-a gandit la stilul scandinav, mai de lupta, numai ca acest gen este preferat in Norvegia si Finlanda, mai putin in Suedia. Oricum, piesa cu chitare si un mic solo, stil opera-rock, Weber, Nightwish, Manowar si o voce puternica de solist autentic. Refren cu hook, o posibila finalista care nu ne-ar face de ras in Suedia, dimpotriva !
Andra Olteanu – Nai Nai Sound de Makarena, si voce de dizeoza, versuri in romana, nici o treaba cu concursul. Chiar nu inteleg cum s-a calificat aceasta piesa in concurs….Nu mai scriu nimic despre aceasta piesa, nu o inteleg, sorry.
Mihai Băjinaru – Never too late Piesa lenta, romantica, cei drept cu versuri in engleza. Imi aminteste de anii ’90, Richard Marx, Timmy T, Stevie B, etc. cu parte modulata, oldies. Nu stiu ce sansa ar avea aceasta piesa in contextul actual…
M I H A I – Paradisio Aceasta piesa nu se ridica la valoarea piesei Tornero, desi broderiile vocale nu lipsesc. Nu-mi place deloc orchestratia, cu sound de marimba, brass techno, etc., pare ieftina, facuta pe o clapa depasita din punct de vedere al sunetului. O piesa care se va califica in finala.
Xandra – Superhuman O voce buna dar o orchestratie comuna, anii ’90, parca i-am reascultat pe 3SudEst, compozitia nu este rea, are hook, iar nota inalta de la 2.54, nu prea cred ca o va lua-o in concurs….
Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ Piesa in engleza dar lenta cam prea mult la inceput, dar cu o voce super de soprana. Aceeasi problema, orchestratia comuna dar piesa cu hook.
Rezumat. Nici o piesa nu „m-a dat pe spate”, anul asta a fost cam slab. Cred ca piesele cu sanse sa se dueleze sunt urmatoarele: Florena – Behind the shadows Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ Ovidiu Anton – Moment of silence M I H A I – Paradisio Vanotek feat. the Code & Georgian – I’m coming home Jukebox – Come on everybody.
Jocurile de culise nu le cunosc prin urmare, oricare din cele de mai sus este posibil sa se califice si sa plece la Stockolm.
 
 
 

DUMITRU LUPU, compozitor

Dumitru Lupu
Dumitru Lupu

Draga Andrei,
onorat de numirea mea intr-un juriu discret, am audiat cele 12 melodii din selectia finala Eurovision. Nu mi-a facut nicio placere.Sper sa nu te superi pe mine ca nu sunt interesat de aceasta competitie…
Muzica pieselor este morbida, imobila, cu un sound ce incearca sa imite ceva si nu iese, o muzica in general primitiva modala. Ca sa ma verific, le-am cerut parerea si studentilor cu care lucrez. Acestia mi-au spus ca nu asculta acest tip de muzica compusa special pentru  Eurovision. Muzica adevarata romaneasca este aceea scrisa cu sinceritate de toate generatiile de creatori fara a fi impinsi de la spate de rigorile unui concurs.
Cu prietenie,
Mitica Lupu

FLORENTIN MILCOF, pianist, solist, compozitor (a postat textul și pe pagina personală de Facebook – click aici)

Florentin Milcof
Florentin Milcof

A. Generalitati:
1. Muzica romaneasca suna din ce in ce mai bine. Ma gandesc la cum sunau si erau piesele de acum 10, 20 sau 30 de ani. Ma gandesc la cum arata in prezent videoclipurile si cum arata pur si simplu artistii, fata de acum 10, 20 sau 30 de ani. Ceea ce mi se pare interesant de spus, aici, este faptul ca muzica romaneasca, undeva la nivelul anilor 50-60-70 suna la nivelul oricarei productii similare din vestul Europei (pe vremea aceea Europa era un veritabil centru muzical, ceea ce acum nu prea se mai intampla), dupa care in anii 80, 90 muzica romaneasca a suferit foarte mult la capitolul calitate, mai in toate zonele ei, iar acum de vreo 10 ani lucrurile se imbunatateasc simtitor.
2. Pe de alta parte ramanem o piata mica. Neinteresanta pentru marii jucatori din industria muzicala internationala, iar asta ne marginalizeaza si evident ne inhiba dezvoltarea, iar pe de alta parte incurajeaza structurile mafiote, pirateria si lipsa unei diversificari a promovarii muzicale in zone mai variate, mai ales culturale. Ramane si se dezvolta statutul de emergenta si in zona muzicala. Marii artisti si-au pus deja Romania pe agendele lor de concert, iar asta este un lucru bun, cu toate ca uneori anumiti organizatori din Romania manifesta un soi de cosmopolitism exagerat eludand artisti romani si avantajand productiile venite din afara, evident pentru securizarea in primul rand a succesului si incasarilor proprii.
3. Observ, in general, o asezare fireasca a diverselor genuri muzicale, intr-un areal normal pentru fiecare, cu o mica deosebire, in zona de folclor sau de folclor reorchestrat modern, unde exista la aceasta ora, dupa parerea mea o abordare excesiva, dar care alimenteaza o cerere excesiva. Probabil ca si aceasta este o moda si ma astept, asa cum, de exemplu, manelele erau excesive la un moment dat, sau muzica dance, la alt moment dat, sa fie si aceasta zona dimensionata corect, cu timpul. Apoi, dintr-o alta perspectiva „moare” cd-ul, in schimb „explodeaza” internetul, download-ul si in general mijloacele de exprimare si comercializare on-line. E un soi de egalizare de drepturi, pentru ca pana la urma orice artist necunoscut care se considera talentat poate sa urce pe net propria muzica, iar fanii sa il aprecieze. Sunt cazuri care si-au facut drum astfel, in ultima vreme, ceea ce este interesant si foarte normal. In acest context casele de discuri si mai ales radiourile care isi pierd statutul de „market-jesus” ar trebui sa isi puna problema redimensionarii.
B. Eurovision:
1. Am ascultat piesele selectate pentru acest an. Ceea ce cred ca lipseste tuturor pieselor este poate eufemistic spus un soi de „orientare” spre sensurile actuale ale acestui concurs. In ultima vreme am observat un soi de directie sociala, un soi de vibratie catre teme actuale si va dau doua exemple: in primul rand vreau sa spun cate ceva despre Conchita Wurst. Persoana respectiva nu cred ca a iesit in fata cu o piesa deosebita, deasemenea nici capacitatea ei interpretativa nu era vreuna sa ne convinga ca am avea de-a face cu o voce de mare clasa. Din aceste puncte de vedere lucrurile erau asezate pe un fagas bun, dar nu iesit din comun. Ceea ce a atras atentia si a facut diferenta este tocmai incarcatura mesajului acestei prezente. Femeia cu barba, transsexual sau cum vreti sa ii spuneti a venit cu un mesaj in care, de fapt a atras atentia asupra unei comunitati si a problemelor ei. Asta cred ca a facut diferenta si asta cred ca a atras aproape de la sine castigarea concursului. Sigur ca a contat si contextul, in care nu era ceva demn de observat cu adevarat. Al doilea exemplu este piesa de anul trecut a celor de la Voltaj, unde iarasi a fost vorba de un mesaj, de o piesa care atragea atentia asupra unei comunitati, mai exact a milioanelor de romani plecati de acasa, in lume pentru a castiga bani mai multi, asta neinsemnand ca mie personal mi-a pacut piesa celor de la Voltaj. A fost si o campanie nationala legata de acest subiect cu aceasta piesa.
Ideea e ca trebuie sa fim atenti la realitati. Ca ne place sau nu, acest concurs este reactiv cu compasiunea, minoritatile si cu discriminarea, de orice fel, iar asta nu e tocmai negativ. Anul acesta nici un concurent nu are o marca reprezentativa in acest sens. Din acest motiv spuneam ca intrevad un succes cel putin notabil al reprezentantei Ucrainei (Jamala-1944)si intrevad deasemenea ceva rumori din partea Rusiei pe aceiasi tema.
2. Revin la tema comentariilor si mai ales a criticilor. sigur ca e nevoie de critica, doar ca atunci cand vorbim de critica constructiva avem inca mult de lucrat. Indeobste toata lumea, sau cei mai multi internauti, de exemplu, critica piesele, spunand ca sunt proaste, sau interpretii care ar canta prost, sau televiziunea suspectata de nu stiu ce matrapazlacuri si bineinteles ca de multe ori se trece de la comentarii acide la injurii, jigniri, in felul acesta cei aflati in conflict departandu-se de chestiune, ca sa zic asa. O alta parte, importanta, de public, efectiv ignora si concursul si piesele si prestatiile, pentru ca oricum, nu-i asa, sunt proaste, gresite si lipsite de interes. Nu prea am vazut in ultima vreme o atitudine echilibrata, critica, constructiva, in cunostinta de cauza si mai ales de buna credinta. E foarte usor sa injuri si sa iti „puta” tot. Deasemenea e foarte usor sa ignori si sa te declari superior acestui eveniment catalogandu-l din start ca indoielnic, doar pentru ca stii tu mai bine. Sau pentru ca pur si simplu nu iti place tie un gen sau altul, in general, cataloghezi, gresit dupa opinia mea, orice piesa chiar daca acea piesa s-ar putea bucura doar de respectul tau nu si de atasamentul tau. Sunt oameni care muncesc la si pentru acest eveniment. Ca nu le-a iesit ceva sau ca au gresit sau chiar au fost rau-intentionati. Foarte bine. Critica. Dar nu arata lipsa de respect, ironie exagerata sau chiar mitocanie pe alocuri. Orice munca trebuie respectata. Orice greseala trebuie amendata pentru ca ea sa fie corectata. Orice succes trebuie aplaudat chiar daca nu ii esti suporter. Cred ca la acest capitol mai avem mult de lucrat.
3. Am facut niste aprecieri cat mai lipsite de echivoc fata de fiecare piesa in parte. E parerea mea personala si nu am pretentia adevarului absolut. Pe de alta parte n-am fost niciodata in concordanta cu parerile publicului larg. Am constatat intotdeauna, apoape, faptul ca parerile publicului din Romania, in general, nu se potrivesc cu propriile-mi pareri fata de valoare in muzica, in general si la eurovision in particular. Pana la urma cine sunt eu sa judec munca si arta unor oameni. Nu fac altceva decat imi spun parerea, cu respect si cu toata expertiza de care sunt in stare. Niciodata n-am fost in slujba cuiva, in sensul ca niciodata nu am fost nevoit in schimbul unor avantaje diverse sa spun altceva decat gandesc. Poate si din cauza asta oameni ca mine nu au nici audienta si nici importanta in piata.
C. Aprecieri generale:
1. Nu exista „piesa potrivita ptr eurovision”
– scurta argumentare: ascultati diverse piese castigatoare. Nu exista o reteta.
2. Componenta subiectiva este esentiala. De aici si „volatilitatea” concursului in sine.
– Ne place sau nu ne place o piesa. Nu trebuie neaparat sa explicam de ce.
3. Mesajul este foarte important la acest tip de concurs, care s-a socializat, s-a politizat.
– estimez ca reprezentanta Ucrainei va fi bine primita
4. Apreciez faptul ca TVR a scos votul final al juriului. Daca ar mai face si o colaborare cu companiile de telefonie in sensul de monitorizare a cartelelor prepaid vandute in aceasta perioada ar fi fost si mai bine. Pe de alta parte nu inteleg de ce nu se prezinta niciodata toate piesele care s-au prezentat in preselectie, fie si macar intr-o forma prescurtata.
5. Apreciez faptul ca TVR a scos finala nationala din Bucuresti. In tara succesul e ceva mai sigur si cu siguranta mai mare. Nu trebuie uitat ca, pana la urma selectia nationala este, in sine, un spectacol. Inteleg insa, ca iarasi sunt probleme cu prezentatorii.
6. Eurovision nu e o competitie a Romaniei. E o competitie de creatie muzicala intre televiziunile publice din Europa. Sper sa nu se uite acest lucru. Patriotizarea excesiva nu cred ca este un lucru pozitiv. Acolo nu Romania concureaza. Concureaza o piesa si un artist.
7. Am sa scot din aprecierile mele subiecte contradictorii de la Eurovision: politizarea excesiva a concursului, lipsa de finalitate, importanta actului de interpretare si de imagine in dauna actului de creatie s.a.
8. Ne dorim sa avem o piesa buna la Eurovision, ne dorim sa castigam dar nu ne punem problema daca putem organiza un Eurovision in Romania la nivelul cerintelor. Doamne fereste sa castigam vreodata eurovisionul!
9. Nu am sa pun problema relevantei pieselor pentru o viitoare promovare in media romaneasca. Asta e un subiect clasat din punctul meu de vedere. Radiourile nu sunt nici pe departe preocupate sa promoveze vreo piesa de la eurovision.
10. Sa nu uitam un lucru esential. Muzica, in general, nu e facuta pentru concursuri. Muzica inseamna emotie, viata si spirit. Pe de alta parte cred ca e important sa observam, in istorie, cum oameni foarte importanti din muzica nu si-au dat importanta si nu s-au luat neaparat in serios. Pana la urma insusi evenimentul cu pricina este un excelent motiv de distractie, de socializare, poate de largire a contactelor etc. Mi se pare ca dramatizam excesiv, de fiecare data, acest concurs care ar trebui sa fie un prilej de bucurie si implinire si nu unul de scandal, indignare si comentarii acide, doar ca sa iesim cumva in evidenta, daca sigur, simtim aceasta nevoie.
D. Despre cantece:
(nivel: *f.scazut;**scazut;***mediu;****bun;*****f.bun;*******exceptional)
1. FLORENA – BEHIND THE SHADOWS
– linie melodica – ***
– text – ***
– orchestratie – ***
– interpretare – ***
– impresie personala – ***
– general – ***
2. GASCA DE ACASA – TU ESTI POVESTEA
– linie melodica – **
– text – **
– orchestratie -**
– interpretare -**
– impresie personala -**
– general – **
3. JUKEBOX – COME ON EVERYBODY
– linie melodica – **
– text – ***
– orchestratie – ***
– interpretare – **
– impresie personala – **
-general – ***
4. VANOTEK feat. THE CODE & GEORGIAN – I’M COMING HOME
– linie melodica – **
– text – *
– orchestratie – ***
– interpretare – **
– impresie personala – **
– general – **
5. IRINA POPA – LASA-MA, EU TE LAS
– linie melodica – ***
– text – **
– orchestratie – **
– interpretare – ***
– impresie personala -***
– general – ***
6. DREAM WALKERS – LET SHINE
– linie melodica – ****
– text – ***
– orchestratie – ****
– interpretare – ****
– impresie personala -***
– general – ****
7. OVIDIU ANTON – MOMENT OF SILENCE
– linie melodica – ****
– text – ****
– orchestratie – *****
– interpretare – *****
– impresie personala – ****
– general – *****
8. ANDRA OLTEANU – NAI NAI
– linie melodica – ***
– text – **
– orchestratie – ***
– interpretare – **
– impresie personala – ***
– general – ***
9. MIHAI BAJINARU – NEVER TOO LATE
– linie melodica – ****
– text – ***
– orchestratie – ***
– interpretare – ****
– impresie personala – ***
– general – ***
10. MIHAI – PARADISIO
– linie melodica – **
– text – **
– orchestratie – **
– interpretare – ****
– impresie personala – **
– general – ***
11. XANDRA – SUPERHUMAN
– linie melodica – ****
– text – ***
– orchestratie – ****
– interpretare – ****
– impresie personala – ****
– general – ****
12. DORU TODORUT feat. IRINA BAIANT – THE VOICE
– linie melodica – ***
– text- ***
– orchestratie – ***
– interpretare – ***
– impresie generala – ***
– generala – ***
E. Punctaj personal:
1. VANOTEK feat. THE CODE & GEORGIAN – I’M COMING HOME – 1 punct
2. GASCA DE ACASA – TU ESTI POVESTEA – 2 puncte
3. DORU TODORUT feat. IRINA BAIANT – THE VOICE – 3 puncte
4. MIHAI – PARADISIO – 4 puncte
5. ANDRA OLTEANU – NAI NAI – 5 puncte
6. IRINA POPA – LASA-MA, EU TE LAS – 6 puncte
7. JUKEBOX – COME ON EVERYBODY – 7 puncte
8. MIHAI BAJINARU – NEVER TOO LATE – 8 puncte
9. FLORENA – BEHIND THE SHADOWS – 9 puncte
10. DREAM WALKERS – LET SHINE – 10 puncte
11. XANDRA – SUPERHUMAN – 11 puncte
12. OVIDIU ANTON – MOMENT OF SILENCE – 12 puncte
F. In loc de coda:
Pentru specialisti:
– Sunt piese care ridica interpretul si piese care il coboara.Sunt interpretari care urca piesa sau care o coboara.
– Ceea ce cred ca e important este ca pachetul general sa emotioneze. E ceea ce conteaza.
– Un cantec e doar…un cantec, nimic mai mult.
– Cantecele nu se fac pentru specialisti. Cantecele se fac pentru oameni si pentru istorie.
– Concursurile sunt false reprezentari. „Imagine” nu a aparut in nici un concurs.
– Datoria oricarui artist este sa-si transmita talentul, mai departe, oamenilor. Pentru asta i-a fost dat. Nu pentru a se impauna, sau a-si aroga drepturi speciale. Talentul e o „cruce”, nu un pandantiv.
– Va amintesc spusele unui scriitor: „Am invatat sa iau viata in serios dar niciodata pe mine insami”
Pentru public:
– A injura este usor. A respecta inseamna plus valoare. Respectati munca artistilor. Ei traiesc pentru a darui si mai putin pentru a primi sau cel putin asa trebuie sa fie.
– A place e subiectiv. A respecta e obiectiv.
– Nu ai nevoie sa fii specialist pentru a intelege ca „Bohemians rhapsody”este o capodopera.
– Alegeti cu sufletul. Muzica este arta care se refera cel mai putin la rational.
– E foarte posibil ca in ziua respectiva un artist sau altul sa aiba o zi proasta, iar performanta lui sa fie mai putin valoroasa. Pe de alta parte, e foarte posibil ca imaginea(costume, efecte etc.) prestatiei unui cantec sau altul sa ridice excesiv si poate nemeritat imaginea de ansamblu. Sunt aspecte care chiar fac diferenta? E o intrebare.
– Nu participati la „cooperative” de genul: voteaza-ma pe mine ca suntem vecini, sau te votez ca ne cunoastem, sau te votez pentru ca imi place cum arati. Si o intrebare.Cum ramane cu cartele prepaid?
-„Nu trageti in pianist” spune un banc. Va invit sa nu trageti in mine. E doar…parerea mea.
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here