Articol de Walter Dionisie, publicat pe pagina de Facebook
Dragi prieteni, muzica usoara romaneasca a aparut in anii ’50 – ’60, din nevoia regimului comunist-stalinist de a manipula si in acest fel ceea ce ramasese din populatia tarii, dupa ce elita intelectuala, intelectualii si majoritatea oamenilor de cultura si arta fusesera exterminate.
Pentru taranii si muncitorii(care, evident, nu aveau nici o vina), timp de 50 de ani, compozitorii au „semnat” pactul cu Radio Romania, singurul post de radio din tara, singurul loc, alaturi de TVR unde puteai sa te faci auzit, dar nu oricum.
Trebuia sa treci de cenzura, sa lingi blide si sa te caciulesti unor imbecili de directori, redactori si realizatori(angajati pe criterii politice si turnatori la securitate) sa dai spagi si sa platesti festine pentru ei si familiile lor.
Uneori, cei care scriau muzica erau si redactori muzicali sau realizatori, cum ar fi Serban Georgescu si multi altii.
Ei centrau, ei dadeau cu capul, intr-o piata lipsita de concurenta si atent pazita de cei care cantau numai muzica valoroasa, evident nu autohtona, prin restaurante, baruri si terase.
Ei bine, muzica usoara romaneasca, un amestec debil de sansoneta franceza, muzica italiana si multa, multa, muzica ruseasca de propaganda, a murit imediat dupa evenimentele din ’89, cand adevarata muzica valoroasa se asculta la liber pe toate posturile de radio aparute in urma liberalizarii.
Da, dar…compozitorii?Da, dar…cei care cantau „minunatele” creatii?
Da, dar…publicul indobitocit 50 de ani, pentru care nu exista alta muzica decat cea ascultata de ei timp de generatii?
Ei bine, cum era de asteptat, cativa ani buni, au disparut, cum era si normal.
Dupa care, au inventat acest festival, in care intreaga toxicitate muzicala a acelor ani negri pentru cultura noastra nationala, este transmisa…copiilor!
Trist dar adevarat.
Aceste „produse” infectate nu se pot auzi DECAT acolo si in alte festivaluri in care apar in organizare sau in juriu cei numiti mai sus.
NU MAI CANTA NIMENI ASA CEVA, NICAIERI.
Sunt si compozitori si interpreti foarte buni, care au facut pasul spre muzica pop internationala si asta se simte in lucrarile lor, dar majoritatea lor s-au agatat de gatul copiilor si al parintilor, inventand festival dupa festival, deoarece, intre timp, a devenit o afacere super rentabila.
De miliarde.
Zeci de mii de euro de la consiliile judetene si primariile locale, alte zeci din taxe de preselectie si pregatire particulara, toate astea pentru un spectacol in care sala este gratis, cazarile sponsorizate si decorul facut din niste cearceafuri, in cel mai bun caz.
Au ajuns atat de departe, incat nu mai au nici un fel de respect fata de platitori, cei care intretin cu banii lor aceste esafodaje.
Cum era de asteptat, unde este un os de ros, au aparut si „cateii”(lupi in nici un caz) tineri, care ling blidele seniorilor, care scriu tot „muzica usoara romaneasca”, repet, pe care NU O ASCULTA NIMENI, decat publicul acestor festivaluri, compus din parintii copiilor aflati in „competitie”.
Acorda premiile intr-un mod discretionar, nu exista nici un fel de transparenta, EXACT CA IN PERIOADA LOR, COMUNISTA, IN CARE EI ISI FACEAU DE CAP, CU ACEEASI INFATUARE.
Dau lectii de patriotism, incearca sa ne bage pe gat acelasi rahat si aceleasi naravuri.
Daca le ceri, absolut indreptatit, sa vezi NOTELE JURIULUI, nu ca sa faci contestatie ci doar sa vezi PE CE AI DAT BANII, ti se raspunde ca sunt confidentiale si sa-i lasi in pace, altfel aduc politia…
Unde s-a mai pomenit vreo competitie (ei asa zic: nu va suparati, dar este o competitie, un concurs) in care sa nu se afiseze imediat REZULTATELE?
UNDE?
Juriile lor, compuse din „vedete” si „specialisti” au urmatoarele criterii de jurizare:
1. – Mi s-a facut pielea de gaina.
2 .- Mi s-a ridicat parul pe mine.
3. – Ba, sunteti nebuni?
4. – Asa cevaaaa….
5. – Mamaaaaaaaa….!
Dragilor, acesta este cadrul general, voi reveni cu aspecte punctuale, nume si situatii, din anii ’50 pana in 2015!
Deocamdata, acestei specii muzicale sa-i fie tarana precum si numele…usoara!
- DACĂ LE-AȚI RATAT. NOTIȚELE MELE - septembrie 25, 2024
- M-AM NĂSCUT ACCIDENTAL (9.09.2024) - septembrie 9, 2024
- GÂNDURI ADUNATE DE PE FB - septembrie 5, 2024