Momente penibile cu influenceri din perioada COVID-19 care arată că internetul poate fi uneori toxic

Articol de Răzvan Băltărețu publicat pe site-ul HotNews

0
179

În anii ‘90 era acest slogan: „ați prostit poporul cu televizorul”, ceea ce implică existența unui om, a unei minți comune, care a decis să prostească poporul și-a folosit televiziunea din dotare ca s-o facă. Bine, retroactiv, vedem că românii nu aveau nevoie de prea multă șarlatanie ca să creadă în tot felul de teorii. Asta a fost evident în 2020, când pe internet lucrurile stau puțin altfel. Poate de aceea și vedem diverse păreri despre cum ar trebui cenzurat, ceea ce n-ar fi deloc o idee bună.

Pe măsură ce-am văzut subiecte despre TikTok și cum ar fi interzisă rețeaua socială în Statele Unite ale Americii, am avut o epifanie la prima mână: poate că oamenii care urăsc internetul, cu tot ce reprezintă el, îl urăsc, pentru că le arată cum sunt oamenii cu adevărat. Și nu sunt deloc unii în care ai avea încredere să-i lași să aprindă aragazul sau să încuie ușa.

Ce-am adunat în lista de mai jos nu sunt doar vedete apărute și crescut pe internet. Mai sunt și câteva care au apărut în offline – în muzică, televiziune – și acum își cultivă o altă personalitate și online. După ce-am trecut de starea de urgență, am fi putut crede că fluviul de păreri mai pierde din avânt. Ce ne-am înșelat cu toții, nu?

Cheloo a ieșit la pescuit de naivi și-a făcut-o așa cum s-a remarcat în toată cariera: extrem și prin cuvinte mari. Sigur, poți citi mesajul lui și-n altă cheie: n-are încredere în stat, statului nu-i pasă. Dar deja facem analiză pe text și nu-și are rostul, că bacalaureatul a trecut deja.

(…)

Dintre toți cei pe care i-am căutat și găsit că ar fi luat-o pe arătură cu tot ce se întâmplă în 2020, Dorian Popa e într-o ligă aparte. Pe 12 martie a publicat un video în care vrea să explice că situația e gravă, dar putem trece peste ea. Citește sfaturile de la Ministerul Sănătății și ai crede că videoul va fi chiar util publicului său.

Doar că apoi începe o lungă listă de conspirații despre ce-i, de fapt, cu acest virus. El nu contestă că există, ci doar spune că-s „interese mari la mijloc”. Aceleași „interese” care-l preocupă pe unchiul gălăgios și degrabă alcoolic pe care îl avem cu toții în familie. Doar că Popa n-o face la o masă cu câteva persoane, ci a făcut-o pe YouTube către un public de câteva zeci de mii de oameni. A șters clipul când a văzut că a dat-o aiurea. În memoria internetului a rămas, așa cum e cazul cu această analiză a lui Marian Ionescu.

(…)

Connect-R a fost un alt nume care a vrut să nu uităm că și cântăreții au păreri. Pe 11 martie a încercat un fel de meditație budistă fără rezultat. N-a zis direct dacă virusul e făcătură, dacă pandemia e pe drept declarată sau nu, ci a încercat să fie ca un profet neînțeles care traduce mersul lucrurilor din realitate printr-o platitudine de tipul: „fii tu schimbarea pe care o vrei în lume”, doar că mizând pe mult mai multe cuvinte goale și fără vreun sens real. Dar a strâns ceva fani care să fie de acord cu ideile lui.

(…)

Ce facem cu internetul de aici înainte?

Sincer, nu facem nimic cu el. Eu nu cred că e stricat și nici nu ar trebui cenzurat. Vedem foarte bine cum se descurcă diverse țări când vine vorba de a curăța în vreun fel sau altul. China pur și simplu practică cenzura, SUA vrea un pic din puterea asta, iar alte țări încearcă să construiască o lege de un fel sau alt fel, că poate mai stăvilește din răspândirea informațiilor false.

Pe tot acest fond rămâne o problemă imens: Google, Facebook nu au niciun interes să disturbe internetul așa cum e el acum. Un audit al Facebook a arătat că nu e interesat de libertate de exprimare sau adevăr, ci de direcția din care vin banii, câți sunt și să nu se oprească.

Google și alte companii din sfera Big Tech n-au nicio problemă să ia bani pe reclame despre anti-vaccinare. La o adică, singurele momente în care se opresc și încearcă să mimeze o schimbare e când lumea făcea prea multă gălăgie. Dar, în 2020, lumea a fost ocupată cu o pandemie. Și încă e.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-24167636-influenceri-internet-criza-covid-19.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here