Iohannis a promulgat legea mirosului care a stârnit nemulțumirea organizațiilor și companiilor din domeniile salubritate, deșeuri, zootehnie etc

Articol preluat de pe site-ul G4Media

0
198

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, „legea mirosului” ( care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediulu), care le va permite primăriilor să interzică activitățile care produc mirosuri neplăcute. Deși a fost aprig contestată de către Organizații reprezentative și companii din domeniile de salubrizare, deșeuri, tratare, depozitare, zootehnie, etc, legea este, oficial, în vigoare.

Federaţia Naţională Pro Agro, de exemplu, i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge „Legea mirosului”, atrăgând atenția că numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic va creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv.

Federația sublinia că măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislaţia la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea, şi nu forul european.

„În contextul în care, în data de 17 iunie, s-au adoptat în Camera Deputaţilor modificări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 – ‘Legea mirosului’ -, considerăm că se impun unele clarificări. Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizaţii de construcţie pentru construcţii civile în mediul urban, fără a se ţine cont de exploataţiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecţiei mediului, ne vom găsi în situaţia în care vor apărea un număr foarte mare de reclamaţii. Coroborând cu faptul că, la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente. Pentru aceste motive, solicităm preşedintelui României să nu promulge acest proiect normativ, fiind evident că în cazul în care modificările ar intra în vigoare numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv”, transmitea Federația în luna iunie, după ce legea a fost adoptată de Parlament.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.g4media.ro/iohannis-a-promulgat-legea-mirosului-care-a-starnit-nemultumirea-organizatiilor-si-companiilor-din-domeniile-salubritate-deseuri-zootehnie-etc.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here