EXCLUSIV | NIKOS VERTIS: „Am avut șansa de câteva ori să merg la Eurovision, dar nu am vrut să o fac” (3.11.2015)

0
1273

Nikos Vertis
NIKOS VERTIS LA „PSIHOLOG”!
Marți, 3 noiembrie 2015, Andrei Partoș a stat de vorbă telefonic cu artistul grec Nikos Vertis. Interviul a fost difuzat  pe 7 noiembrie, ediția 684  în cadrul emisiunii Psihologul muzical (Radio România Actualități).
Vă reamintim că Nikos Vertis va susține un concert la Sala Palatului din București, pe 26 mai 2017. Biletele costă 100, 150, 250 și 350 lei. Pot fi achiziționate de pe site-ul eventim.ro:
http://www.eventim.ro/ro/bilete/nikos-vertis-bucuresti-sala-palatului-947672/performance.html
Nu ratați acest eveniment!
Aveți mai jos traducerea interviului.
 
Andrei Partoș: Sunt Andrei de la Radio România. Mă bucur să te aud!
Nikos Vertis: Bună Andrei! Și eu mă bucur să te aud!
Andrei Partoș: Cum te simți astăzi?
Niko Vertis: Sunt bine! Am avut o zi încărcată, dar totul a mers bine. Nu au fost probleme.
Andrei Partoș: Am câteva întrebări…
Nikos Vertis: Te rog să-mi ierți limba engleză, nu este la fel de bună ca a ta, dar voi încerca să răspund întrebărilor…
Andrei Partoș: Ne înțelegem foarte bine. Îți amintești cum a fost prima întâlnire cu publicul din România?
Nikos Vertis: A fost impresionant pentru că nu mă așteptam să fiu în fața unui public atât de cald. Am avut o surpriză foarte mare. Sper ca de data asta să fie și mai bine!
Andrei Partoș: Sunt sigur că așa va fi.
Nikos Vertis: Sper să fie așa! Mi-am dorit să revin în România după acel concert (n.r. – de la Mamaia). Mi s-a îndeplinit acest vis șisper că lumea se va simți foarte bine la concert.
Andrei Partoș: Având în vedere că te-ai născut în Olanda, ai fost inflențat de muzica olandeză?
Nikos Vertis: Nu, nu cred. Sigur că ascult genuri muzicale diferite, iar acest lucru mă face să fiu deschis. Cu cât asculți o diversitate mai mare de genuri, cu atât ești mai „bogat”. Dar eu am fost influențat în special de muzica grecească pentru că de mic am început să învăț să cânt la bouzouki, un instrument grecesc. Ascult muzică grecească de mic. Dar ca artist, este important să nu te limitezi doar la un gen de muzică.
Andrei Partoș: Bouzouki este instrumentul tău preferat?
Nikos Vertis: Cred că cine iubește muzica o iubește oricum ar fi. Sigur că am crescut cu acest instrument în mâini. Când eram mic mi se părea un instrument uriaș, iar pe măsură ce creșteam, bouzouki devenea mai mic.
Andrei Partoș: Familia te-a încurajat să urmezi o carieră artistică?
Nikos Vertis: Toți din familia mea cântau, tatăl meu era artist. Nu pot să spun că ai mei m-au ajutat să devin artist, ci, mai degrabă, m-au ajutat să cunosc și să iubesc muzica. Nu și-au dorit neapărat să devin vedetă, dar au vrut ca muzica să fie prezentă în viața mea. Așa că acum sunt bucuroși pentru că că viața mea a devenit MUZICĂ.
Andrei Partoș: Te bucuri de mult succes!
Nikos Vertis: Mulțumesc lui Dumnezeu, da!
Andrei Partoș: Spune-mi, te rog, pentru cei care nu cunosc limba greacă, care este mesajul pieselor tale?
Nikos Vertis: Marea majoritate a pieselor mele vorbesc despre dragoste. Unele vorbesc și despre furia provocată de divorțuri sau despărțiri. Așa că pot spune că eu cânt despre dragoste în general.
Andrei Partoș: În concerte, preferi baladele sau piesele dansante?
Nikos Vertis: Atât eu cât și colegii mei de trupă, ne simțim bine atunci când cântăm balade, dar sunt stări diferite. Îmi plac deopotrivă și piesele dansante. Depinde foarte mult de starea pe care o am.
Andrei Partoș: Îți place să dansezi?
Nikos Vertis: Când eram tânăr îmi plăcea. Acum am îmbătrânit! (râde)
Andrei Partoș: Dar ești tânăr!
Nikos Vertis: Mulțumesc!
Andrei Partoș: Ești chiar foarte tânăr!
Nikos Vertis: Mulțumesc! (râde)
Andrei Partoș: Ai fost vreodată tentat să participi la Eurovision?
Nikos Vertis: Nu, este foarte dificil pentru mine să dau un răspuns… Am avut șansa de câteva ori să merg la Eurovision, dar nu am vrut să o fac. Cred că în momentul în care accepți această provocare, trebuie să fii cu adevărat pregătit pentru experiența Eurovision. Cariera mea a mers bine în Grecia și chiar și în alte țări, fără să particip la Eurovision.
Andrei Partoș: Deci nu ai avut nevoie… înțeleg.
Nikos Vertis: Exact. Cariera mea nu a avut nevoie de Eurovision. M-aș duce dacă aș avea o piesă bună și dacă aș avea nevoie să lansez o piesă la Eurovision. Dar nu simt deocamdată că trebuie să fac acest lucru.
Andrei Partoș: Ca artist, poți trăi doar din vânzarea de discuri sau ai nevoie de cât mai multe concerte?
Nikos Vertis: Un artist poate trăi, spiritual, fără să facă nimic altceva în afară de muzică. Dar dacă vorbim despre aspectul economic… Pentru mine este important să fac muzică pe sufletul meu, să lansez albume și să susțin turnee. Dacă nu simt că un lucru se potrivește cu imaginea mea, dacă nu consider că îmi ajută cariera în vreun fel, nu-l fac. Nu vreau să fac ceva doar pentru că trebuie.
Andrei Partoș: Dar te bucuri când te întâlnești cu fanii la concerte….
Nikos Vertis: Este un lucru extraordinar! E cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui artist: întâlnirea cu publicul. Este un schimb de energii extraordinar. Atunci vezi cât de mult apreciază publicul muzica ta.
Andrei Partoș: De obicei, oamenii te iubesc.
Nikos Vertis: Mulțumesc lui Dumnezeu, da! Sunt mulțumit de acest aspect! (râde)
Andrei Partoș: Pentru tine sunt importante difuzările la radio?
Nikos Vertis: Sigur că da. Întotdeauna este bine să ai o relație bună cu radiourile. Artiștii trebuie să facă muzică bună pe care radiourile să o difuzeze. Radioul este popular, iar oamenii trebuie să aibă șansa să asculte muzică bună.
Andrei Partoș: Nu știu dacă ai auzit de tragedia din Clubul Colectiv, unde au murit, într-un incendiu, peste 30 de tineri…
Nikos Vertis: Am auzit și sunt cutremurat! Sunt cu sufletul alături de familiile care și-au pierdut persoane dragi în tragedia din Colectiv și mă rog pentru cei care se luptă pentru viața lor în spitale! Să-i ajute Dumnezeu să se facă bine!
 
Andrei Partoș: Mulțumim Nikos! În concertul de la București vei cânta și piese tradiționale sau va fi un „best of Nikos Vertis”?
Nikos Vertis: În prima oră va fi un best of Nikos Vertis, iar ultima parte a concertului, o jumătate de oră sau o oră, o dăruiesc spectatorilor. Dacă vor muzică tradițională, asta le dau! Dacă vor piese de dans, asta vor primi. Dacă vor balade, le dau balade! Voi ține cont de ceea ce va dori publicul.
Andrei Partoș: Adică vei fi un fel de DJ…
Nikos Vertis: Da, voi fi un fel de DJ. Poți spune așa. Muzicienii mei sunt alături de mine de 20 de ani, așa că putem cânta orice! Știm sute de piese, deci putem schimba cu ușurință setlistul.
Andrei Partoș: Este minunat! Abia aștept să te văd în România. Sunt sigur că te vei bucura de mult succes! Îți mulțumesc pentru acest scurt dar consistent interviu!
Nikos Vertis: Mulțumesc și eu! Abia aștept să mă reîntâlnesc cu publicul român! Vă aștept pe toți la Sala Palatului pe 12 noiembrie!
Andrei Partoș: Vom fi acolo! La revedere!
Nikos Vertis: La revedere!
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here