Octave, muzician-vizionar al anilor 1990, la Adevărul Live: „Acum, muzicienii îşi pierd energia prin cluburi sau concursuri de talente“

0
185

Articol preluat de pe site-ul adevărul.ro

sursă foto: adevărul.ro

Muzicianul cunoscut sub numele OCTAVE a fost invitat la Adevărul Live, într-o ediţie moderată de jurnalistul Florin Ghioca. Octavian Teodorescu este primul muzician român cu website propriu, primul artist care a lansat un album după Revoluţie şi totodată primul compozitor de electronic symphonic rock din România.
După 12 ani petrecuţi în Germania, OCTAVE s-a întors în România şi vrea să continue misiunea pe care a început-o în anii ’90.

Cele mai importante declaraţii:

„Lumea a înţeles muzica mea în anii 1990 chiar dacă eram ciudat. Eu am apărut la un moment în care era nevoie de aşa ceva, în 1992 nu se mai întâmpla nimic, muzica era desuetă. Rock-ul rebel, interzis, nu îşi mai găsea locul. Era o concurenţă solidă. Eu am avut şansa sau onoarea că nu este aşa. Am arătat că se poate face muzică precum afară. Am început cu muzică instrumentală, a fost tot un concurs de împrejurări. M-am transformat într-un om orchestră, am perseverat şi am devenit singular. Atunci nu găseam oameni pe care nu îi voiam eu. Acum, muzicienii îşi pierd energia prin cluburi sau concursuri de talente. Nu se mai câştigă nici bani, eu socotesc că se pot face. Există radio-uri, televiziuni, presă“, începe OCTAVE.
„Muzica mea a venit într-un gol al spaţiului cultural românesc. Se schimbase piaţa, muzicienii nu prea mai erau eficienţi. Atunci era concurenţă, apăruseră cuvinte precum marketing, promotion. Am învăţat singur abc-ul. Colaborasem cu Radio Contact şi Radio Fun, două radiouri cu suflu nou şi deschişi spre aşa ceva. De avangardă. Nu era de nişă, ceea ce este nou trage societatea înainte. Rock-ul îl făcea, dar tot era comunist“, mai spune el.

Octave, un vizionar timpuriu

sursă foto: adevărul.ro

„Actualul site este făcut de fani şi în care este urcat primul CD-ROM cu muzica mea pe care l-am distribuit gratis. Toţi credeau că CD ROM-ul era un CD făcut în România. Îmi place să le vestesc tuturor ce va fi nou. Lucrurile depăşite nu reprezintă un interes pentru nimeni. O societate dinamică este una care merge înainte nu una care stă pe loc“, completează acesta.
„«Secretul Piramidelor» a fost vârful de lance. Eu intrasem în „epoca” lui Michael Jackson, într-o perioadă în care aşa ceva nu se mai auzise şi văzuse. Atunci media îmi dăduse atenţie pentru că venisem cu ceva nou. Eu am perseverat şi a venit momentul oportun în 1992, cu instrumente, cu muzică. Generaţia de atunci era fericită că avea ce să arate celor de afară. Faptul că a fost muzică instrumentală a fost un avantaj. OCTAVE a devenit un brand după ce am apărut la TVR. Un fan de-al meu a venit cu ideea de a-mi face o emblemă. Nu am putut să o reproduc decât în 300 de exemplare. Primele au fost făcute din metal şi decupate manual“, povesteşte el.
 

Dorinţa de a face muzică şi în 2014

Plecarea lui OCTAVE din România s-a produs brusc, într-un moment în care încă era „pe val”. Decizia lui i-a surprins pe mulţi dintre fanii săi, tot mai numeroşi. Motivul plecării? „Eram activ, dar ruptura a fost în societatea românească. Direcţia pe care am impus-o eu – astăzi e deja tocită. Nu am ales Germania pentru că am vrut, aşa a fost să fie. Nu regret nimic. Acum, oricine încearcă să îi imite pe americani sfârşeşte rău. Acolo am făcut muzică, dar nu aveam şanse să intru pe piaţă. Am urât limba germană, dar am învăţat-o perfect în doi ani. Când am avut pagină pe web am fost căutat pe e-mail de români din Statele Unite ale Americii. Nu mi-am pierdut entuziasmul, dar acum îmi pun pe picioare o trupă. Piaţa e dominată de câţiva pioni care dacă ar fi schimbaţi totul s-ar schimba din punct de vedere calitativ. O să vin cu ceva nou, suntem în 2014, pe mine nu mă interesează ce e azi, ci doar ce e mâine. Publicul românesc nu a fost învăţat să plătească bani pe un bilet la concerte“, crede OCTAVE.

CD-uri cu valoare de 1.000 de euro

„Nu se mai reeditează CD-urile mele, se vând doar pe internet cu 1.000 de euro pentru că sunt foarte rare. Piesele se pot găsi pe site-ul meu, le-am remasterizat. Am un capitol pe site cu scrisori scrise pe hârtie de la fani de care sunt foarte mândru. Obişnuiam să îmi scriu adresa pe CD, a fost o mişcare bună. Lumea mă poate găsi la octave@octave.ro“, a încheiat muzicianul.
sursa: adevărul.ro

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here