O seară caniculară cu Megadeth la Romexpo (10.06.2024)

0
347

„Me-ga-deth! Me-ga-deth!”… încă îmi răsună în minte scandarea repetată aseară cu mult suflet de toți cei prezenți la evenimentul de la Romexpo. N-am ratat niciun concert Megadeth din România, asta în condițiile în care nici măcar nu mă pot numi un fan al trupei. Nu mă pot lăuda cu faptul că ascult muzica lor în timpul liber, dar sunt cu siguranță un fan al atmosferei pe care o crează Megadeth în concerte. Este ceva electrizant acolo, un schimb frumos de energie între public (extrem de pasionat) și artiști care se face prin muzică.

L-am admirat întotdeauna pe Dave Mustaine. Are o eleganță aparte care îl scoate în evidență în peisajul thrash, de la modul în care se îmbracă (în cămasă de un alb imaculat, pantaloni fără rupturile specifice rockerilor), la felul în care pășește pe scenă și la modul în care își îngrijește părul, corpul. Toate acestea contrastează cu duritatea muzicii Megadeth. Chiar și modul în care animă publicul este mult diferit față de colegii din zona hard&heavy/thrash. O face muuult mai subtil, prin gesturi simple și priviri sugestive. Nu e nimic ostentativ în atitudinea lui. Felul în care „mușcă” din cuvinte, faptul că reușește să rostească vorbele având maxilarul încleștat, este deja o marcă personală. Subliniez ceva important (din punctul meu de vedere): muzica este cel mai bun liant între el și public.

Luni, 10 iunie, am înfruntat canicula și am ajuns la Romexpo puțin după ora 20.00, așa că am ratat cele două recitaluri din deschidere: Stellvris (o trupă din Cehia) și Vendetta FM (trupă din Spania). Când am ajuns eu spaniolii tocmai se pregăteau să își încheie recitalul și cred că au fost foarte apreciați, judecând după reacția spectatorilor.

Megadeth a urcat pe scenă la ora anunțată, 21.00. Au început recitalul cu The Sick, the Dying… and the Dead! (cântec care dă titlul albumului din 2022). După cum spuneam, nu sunt un fan autentic Megadeth și nici nu mă pot lăuda cu faptul că înțeleg mereu toate versurile cântate cu patos de Mustaine pe scenă. Știu câteva cântece cu tot cu versuri (cap-coadă), dar uite că aseară, am descoperit o piesă pe care nu o știam: Dread and the Fugitive Mind (e din 2001, de pe albumul The World Needs A Hero). M-am străduit să fiu atentă la versuri și să le deslușesc în timpul concertului, apoi le-am căutat pe net. Am mai adăugat un cântec Megadeth pe lista preferințelor.

Desigur, nu puteau lipsi aseară cântece precum: Hangar 18, Angry Again, A tout le monde, Sweating Bullets, Symphony Of Destruction, Peace Sells, Holy Wars… The Punishment Due. Toată lumea le-a cântat vers cu vers, de la cei mai mici (7-8 ani) până la cei mai în vârstă fani (+60 ani).

M-aș fi bucurat să îi pot vedea pe cele două ecrane imense și pe ceilalți membri ai trupei: Teemu Mäntysaari (chitară, backing vocals, venit în trupă în 2023), care ne-a bucurat cu niște solo-uri extraordinare, James LoMenzo (basist, backing vocals, a cântat cu Megadeth în perioada 2006-2010, apoi din 2022 până în prezent) și Dirk Verbeuren (baterist care este în trupă din 2016). Camera a stat fixată pe Dave Mustaine și din păcate, chiar și zoom out a făcut greu pentru a-i include și pe ceilalți în cadru când veneau lângă liderul trupei). Nici măcar pe Vic Rattlehead nu am avut plăcerea să-l vedem ca lumea pe cele două ecrane. Ne-am lungit cu toții gâtul când și-a făcut apariția pe scenă ca să îl vedem cât de cât. Vic (o prescurtare de la Victime) este mascota trupei Megadeth, care întruchipează fraza „See no evil, hear no evil, speak no evil” precum și ideea de cenzură. Potrivit spuselor lui Mustaine, Vic întruchipează viziunea lui despre represiunea religioasă și libertatea de exprimare.

Au fost 90 de minute trăite intens și cu sens. Spun asta pentru că pe lângă invitația evidentă la headbanging, Megadeth oferă și versuri inteligente care te pot pune pe gânduri dacă le acorzi atenția cuvenită.

Aș vrea să vă pot spune câți oameni au fost, dar știți că organizatorii sunt pudici și nu obișnuiesc să anunțe. Oricum, nu a fost plin în niciun sector, în plus locul ales era unul mic. Dar dacă tot e pe presupuneri… să zicem că au fost 5-6.000 de oameni… Supărător de puțini.

Sper să mai am ocazia să văd live Megadeth în România.

În loc de încheiere

Nu pot să închei acest articol, fără să punctez unele aspecte pe care eu le consider extrem de importante. Am ales să merg la Romexpo cu bicicleta pentru că este mijlocul de transport cu care mă deplasez zilnic oriunde aș avea drum. Mă deranjează teribil faptul că nu există locuri special amenajate unde să îți poți lăsa bicicleta în siguranță. Abia am reușit să găsesc un pom de care să o leg și tot concertul m-am rugat să o mai găsesc acolo. Mi se pare inadmisibil ca în 2024, când ne dăm cu toții de ceasul morții că vine încălzirea globală peste noi, să nu fim în stare să încurajăm oamenii să vină cu bicicleta la evenimente și să le oferim șansa să le parcheze într-un loc sigur, decent. Ba mai mult decât atât, le punem în vedere să nu vină cu cască pentru că nu au voie să intre cu ea în perimetrul de concert. Nu mă încântă ideea să circul prin traficul din București fără cască. Mi se pare de bun simț să existe un loc unde să îți poți lăsa lucrurile pe care nu le poți lua cu tine la concert. Culmea este că sunt de suficienți ani în acest domeniu, ca să știu că în trecut organizatorii de concerte ofereau și locuri unde să îți poți lăsa bicicleta precum și locuri speciale de garderobă (inclusiv la evenimente organizate în parcarea de la Romexpo). Deci, cândva se putea. Am trăit aceste vremuri. Acum nu se mai poate. E pe vorbe. Doar ne batem cu cărămida-n piept că facem concerte prietenoase cu mediul, dar când e vorba despre lucruri concrete dăm din umeri neputincioși.

Când am ajuns la intrare, la primul filtru, m-a controlat agentul de securitate, s-a uitat în rucsac și singurul lucru care i-a dat cu virgulă au fost cele două insigne prinse pe fața rucsacului. „N-aveți voie cu astea… au ac și puteți înțepa oamenii”. Le-am dat jos și le-am băgat în rucsac. „Să nu le scoateți de acolo pentru că veți fi dată afară de la concert”, îmi spune agentul de securitate. Aproape că m-a umflat râsul. Cât de penibili pot fi unii?! Am impresia că ne place să mimăm reguli de siguranță, ca să fim acoperiți, că altfel nu-mi explic. Păi, aveam la mine un mănunchi de chei (poate fi o armă redutabilă), aveam la mine pixuri (care pot fi periculoase) și tu îmi spui de un ac de 2 cm ascuns după un rotund de 5-6 cm??

Mă îngrozește gândul că de vreo 10 ani văd aceleași reguli de participare la evenimente (cu ce ai și nu ai voie să vii) luate cu copy-paste. Nu se mai actualizează nimic la ele. Nu poți intra cu aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale, cu obiectiv detașabil sau nu, dar poți intra cu telefonul mobil (care ghici ce… înregistrează și filmează foarte bine). Eu am cumpărat bilet în sectorul B și vedeam pe telefonul celui din fața mea, mai bine decât pe cele două ecrane imense, așa zoom bun avea telefonul respectiv. Este pur și simplu stupid.

Foarte drăguță ideea de a-i stropi pe oameni cu apă pe căldura asta sufocantă. Desigur, s-au bucurat cei din față, din primele 5-6 rânduri, probabil s-au gândit că mai în spate e încă iarnă. Nu m-a preocupat cât costă berea, însă un pahar de apă era 10 lei. Presupun că au ieșit pe plus având în vedere vremea de afară. Am trăit multe concerte pe betonul încins din București și la unele dintre ele, existau voluntari în public care ofereau apă GRATUIT oamenilor. Ce vremuri!

Închei într-o notă pozitivă. Aveau tricouri cu trupa Megadeth la vânzare (200 lei). Bine, aveau și insigne și eșarfe, dar tricourile erau superbe. Nu am putut rata ocazia de a-mi cumpăra unul. Așa că sunt fericita posesoare a unui tricou Megadeth – The Sick, The Dying… and the Dead! Yuhuuu!

Setlist

The Sick, the Dying… and the Dead!
Dread and the Fugitive Mind
Devil’s Island
Angry Again
Hangar 18
She-Wolf
Trust
A tout le monde
Sweating Bullets
Tornado of Souls
We’ll Be Back
Countdown to Extinction
Symphony of Destruction
Mechanix

Encore:
Peace Sells

Encore 2:
Holy Wars… The Punishment Due

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here