Paștele ortodox – Obiceiuri, superstiții, mit, legendă și tradiții

Articol preluat de pe site-ul HotNews

0
89

Paștele ortodox - Obiceiuri, superstiții, mit, legendă și tradițiiInformația pe scurt:

  • Paștele poate „cădea” cel mai repede pe 4 aprilie și cel mai târziu pe 8 mai. În ultimii 20 de ani Paștele a picat de 16 ori în aprilie și de 4 ori în luna mai.
  • Denumirea sărbătorii derivă din cuvântul ebraic Pesah care desemna sărbătoarea eliberării evreilor din Egipt și a reîntoarcerii lor în patrie. Forma Paști/Paște a pătruns în limba română pe filieră latino-bizantină: Paschae.
  • O parte dintre tradițiile de Paște au dispărut după al Doilea Război Mondial, odată cu colectivizarea ce a dus la dispariția aproape totală a unor comunități, mulți tineri plecând la oraș. Față de acum câteva decenii, în prezent mult mai puțină lume încondeiază ouă și costumul popular se poartă tot mai rar.
  • Oamenii ofereau drept cadou ouă colorate la marile sărbători sezoniere cu mult timp înainte de apariția creștinismului. La români se credea că oul înroșit și sfințit are proprietăți energizante și protectoare: uneori un ou era îngropat în vie pentru a o feri de grindină. Fetele de măritat își așezau ouă de Paște sub pernă, în ideea că se vor căsători.
  • Popoarele germane au născocit povești pentru copii în care se spunea că Iepurele de Paște aduce, sau chiar „depune”! ouă roșii, de aceea și erau îndemnați să-i pregătească mici „cuibare” din frunze și flori de primăvară.
  • În multe locuri din Europa existau sărbători precreștine de primăvară, carnavaluri sau procesiuni menite să alunge spiritele rele și să „sperie” definitiv iarna.

Puteți citi mai multe aici: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25513172-pastele-ortodox-obiceiuri-superstitii-mit-legenda-traditii-matematica-mancare-pana-comorile-care-scot-flacari-pentru-semnala-prezenta.htm

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here