Interviu exclusiv |Pit Baumgartner (DePhazz): „Puneți mereu la îndoială Autoritatea” (2.11.2016)

0
37

Pit Baumgartner de phazz aTrupa germană De Phazz revine în România pe 15 noiembrie. Concertul este organizat de Events și are loc la Sala Palatului. Biletele costă 100 lei, 150 lei, 200 lei și 250 lei (VIP) și pot fi achiziționate online pe www.eventim.ro, sau prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărturești și benzinăriile OMV). Biletele pot fi achiziționate și în două rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din București.
Pit Baumgartner, producător german și fondator al proiectului De Phazz, ne-a acordat un interviu prin e-mail. Îl puteți citi mai jos.
 
Au trecut 8 ani de la primul vostru concert în România.  Ce-ți mai amintești despre prima întâlnire cu publicul roman?
Wow. A trecut chiar atât de mult timp? E greu să-mi amintesc de acel concert, dar cred că am folosit în videoclipul piesei “Slums of Monte Carlo” câteva fotografii făcute în timpul acelui frumos concert.
Știu că line-up-ul trupei se schimbă periodic, cine va fi pe scenă alături de tine la București?
Din păcate, eu sunt ocupat cu înregistrările în București. Și cred că este absolute normal să las locul pe scenă artiștilor profesioniști precum Pat și Karl.
Ești originar din Berlin?
Am crescut într-un orășel… în plus: nu prea îmi place Berlinul 🙂
Ce fel de muzică ascultai în copilărie?
Wow… Asta a fost chiar înainte de concertul de la București. Când eram mic ascultam muzica preferată a mătușilor mele: șlagărul german (pop), dar am supraviețuit.
Cânți la vreun instrument?
Chitară, ukulele, computer… minge de fotbal…
Cum ai devenit interest de producție muzicală?
Totul a început când am achiziționat un AKAI-Sample-Machine și am descoperit că sunt mai bun la „tăiat” muzica (la colaje) decât sunt la a cânta la instrumente.
Cum s-a „născut” proiectul De-Phazz?
Am lansat un album care s-a bucurat de mult succes, așa că am vrut să aducem muzica și în fața publicului, pe scenă. Deci, trupa nu a fost niciodată „fondată”, mai degrabă, muzica ne-a adus împreună.
Ce te-a determinat să îți îndrepți atenția către jazz?
Libertatea de a mă exprima.
În ceea ce privește creativitatea în muzică, ce decadă ți se pare mai interesantă?
Muzica mi se pare interesantă indiferent de decada din care provine.
Cum ai descrie scena muzicală de acum față de cum era în 1997?
Faptul că s-a dezvoltat partea digitală, a schimbat mult lucrurile. În primul rând, muzicienii au pierdut bani. Nu mă refer acum la artiștii milionari, ci la tinerii talentați care nu sunt sprijiniți deoarece prezintă un risc economic (nu se vând CD-uri). Este o poveste lungă… prea lungă pentru a aborda toate aspectele.
Având în vedere modul în care s-a schimbat industria muzicală în ultimii 20 de ani, mai este important să lansezi albume?
Întreabă un scriitor dacă are sens să mai scrie o carte?! Faci ceea ce trebuie să faci, deși calitatea sunetului pe Internet este proastă.
Știm au scăzut vânzările de CD, dar se pare că revine vinilul pe piață. Cum privești acest aspect?
Are legătură cu legile fizicii… De fiecare dată când există o putere, vei găsi o altă forță care i se opune.
Atunci când remixezi o piesă cunoscută există presiune asupra ta? Te gândești care va fi reacția publicului?
Este ciudat pentru că nu ar exista artă fără public. Pe de altă parte, însă, în calitate de artist nu ar trebui să te gândești niciodată la public. Arta poate fi un lucru foarte egoist… Artistul nu „servește” nimic, asta este treaba unui barman.
Este important să păstrezi mesajul original al unei piese, sau uneori simți nevoia să schimbi versurile?
Obișnuiam să schimb muzica, dar niciodată textul.
Ai practicat vreun sport? Îți place să te uiți la competiții sportive?
Obișnuiam să joc fotbal și îmi place să mă uit la competiții sportive. Cred că este o activitate prin care scapi de agresiune. Orice disciplină sportivă reprezintă un mod uman de a scăpa de conflicte… Mi-ar plăcea să îi văd pe Vladimir Putin și Angela Merkel într-un meci… dar asta-i altă poveste. 🙂
Ce părere ai despre show-uri Tv de genul X-Factor și Vocea?
Păi, dacă vă plac, urmăriți-le. Dar, e bines să știți că există un buton de pornit-oprit pe telecomandă care vă poate salva de multe bătăi de cap.
În final, vreau să te rog să adresezi un mesaj cititorilor noștri.
Fiți pregătiți pentru muzica bună făcută din suflet. Puneți mereu la îndoială Autoritatea.
 
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here