Scrisoare deschisă către artistul frustrat

0
303

frustration frustrareArticol de Iulia Radu
Dragă „eX-ulescu” (îți spun așa pentru că din acest moment orice relație firavă de amiciție pe care am fi avut-o, a luat sfârșit),
Aș fi vrut să scriu despre altceva în această seară, dar pentru că ții neapărat să fii băgat în seamă, e musai să fac niște precizări. Nu-ți voi spune numele pentru că ți-am făcut deja reclamă neplătită (!) pe acest site și consider  că este suficient. Pentru cei care se întreabă despre ce este vorba, „he who shall not be named” a fost banat atât pe pagina de Facebook „Psihologul Muzical” cât și pe pagina lui Andrei Partoș. De ce? Pentru că i-a jignit pe cei care au comentat finala concursului Eurovision pe pagina lui Andrei. I-a făcut inculți pentru că nu au știut să aprecieze capodopera muzicală care a câștigat concursul. Desigur, Mozart, Beethoven și întreaga familie Strauss se răsucesc în mormânt de invidie pe compozitorii piesei Israelului, în timp ce Kant, Schopenhauer și Socrate stau fiecare pe câte un norișor și se întreabă cum de nu le-a venit lor ideea să scrie un text atât de profund. Dar, asta este! Noi, muritorii de rând, suntem mai din topor și pricepem mai greu spre deloc. Nouă nu ne-a plăcut piesa (din punct de vedere muzical) și ne-am exprimat ca atare. Ne-am exprimat pe pagina lui Andrei Partoș, care a găzduit un dialog între cei care iubesc muzica (unii dintre ei chiar muzicieni) și urmăresc fenomenul Eurovision. Să fie și mai clar: NU noi am venit pe pagina ta de Facebook, dragă artistule, ci tu ai scris pe wall-ul lui Andrei Partoș pentru a da lecții tuturor și pentru a-i jigni pe cei care nu îți împărtășesc ideile. Stimate filosof de baltă, îți amintesc că trăim într-o țară liberă. Pe peretele tău virtual poți scrie orice dorești, nu te vom deranja, nu-ți vom da lecții, nu-ți vom face morală. Nu vom încerca să îți impunem ideile noastre, așa cum ai făcut tu. Dar scrie la tine, pe spațiul tău.
Firește, te-ai supărat după ce ai fost blocat. Tu doreai să-ți continui expozeul, iar noi, nefiind dispuși să-l ascultăm/citim, te-am blocat. Te-ai gândit să publici pe pagina ta de Facebook un atac la persoană și l-ai luat în vizor pe Andrei Partoș. Ai scris acolo acuzații grave. Ne acuzi (pe toți cei care am comentat pe pagina lui Andrei) că „am ridiculuzat-o și am luat-o în bășcălie pe Netta pentru aspectul ei fizic”. E o minciună! Nu aspectul ei fizic conta, ci faptul că piesa este proastă. Nouă nu ne-a plăcut. Avem voie?! DA! Te mai referi la „clasamentul făcut de voi, tu și Iulia Radu”. Un alt neadevăr. Clasamentul acela s-a născut din notele date de toți cei care au participat la discuție. E un joc pe care-l reluăm an de an cu prietenii de pe Facebook. Ai fi știut dacă te-ai fi uitat în urmă. Noi nu avem pretenții de „fin-cunoscător”, noi avem un defect: ne place muzica și ne interesează soarta ei. Ai ținut să ne mai spui că „Eurovision, se stie, tinde sa devina un concurs international, ceea ce este un lucru bun”. Apoi te-ai ofuscat când ți s-a răspuns: „Cât de cretin poți fi să declari că Eurovision „tinde să devină un concurs internațional”? Din 1955 încoace asta a fost stimate domn! Regret că ai zăbovit așa de mult aici! Drum bun!”. Desigur, tu aveai dreptate! Eurovisionul este un concurs național pe care noi, românii, îl organizăm an de an „în deplasare”, mereu în altă țară (aleasă pe criterii turistice).
Dar poate cea mai spectaculoasă parte a mesajului tău este cea în care te referi la prezența ta în emisiunea „Psihologul muzical”. Subliniezi că Andrei te-a invitat, nu te-ai autoinvitat așa cum fac mulți (nu știu de unde ai informațiile, dar poate ne spui și nouă cum se întâmplă lucrurile la această emisiune). Mai spui că ai venit ca să nu îi strici programul lui Andrei, deși erai bolnav și n-ai fost plătit. Păi, să le luăm pe rând. Oare cum ai ajuns tu la această emisiune? Ne-am cunoscut (adică, eu, Iulia, cu tine) în 2007 când erai într-o trupă, nu atât de veche pe cât îi sugerează numele. Având în vedere că la vremea respectivă, eram și reporter la revista VIP, ai considerat necesar, ca după un concert dintr-un club, să-mi povestești câte ceva despre cariera ta și să-mi spui că ai un CD cu piese instrumentale pe care intenționezi să-l lansezi. Mi-ai mai spus că îmi poți da o copie a acelui CD. Subliniez că nu ți l-am cerut eu. Ne-am întâlnit într-o altă zi și mi l-ai dat. Eu i l-am dat lui Andrei, căruia i-a plăcut ce a ascultat și a și difuzat la vremea respectivă ceva de pe CD. A urmat apoi o perioadă lungă de tăcere, vreo 7 ani, în care n-am mai schimbat niciun mesaj. În decembrie 2014, însă, m-ai invitat (subliniez că nu m-am autoinvitat) la un concert de-al tău într-un club mic din București. Am venit pentru că am considerat că oamenii talentați trebuie să fie sprijiniți. Am publicat pe site o cronică și, recunosc, nu m-am gândit să îți cer bani pentru asta, deși ratingul site-ului lui Andrei Partoș mi-ar fi permis acest lucru.
N-ai vrut să strici programul? De aceea n-ai cerut reprogramarea întâlnirii?! Emoționant! O puteai face liniștit, Andrei s-ar fi descurcat așa cum  a mai făcut-o și în alte cazuri. În plus, îți reamintesc că noi aveam deja o invitată care a stat doar o oră, deci nu era nicio problemă dacă ne anunțai că nu vii.
N-ai fost plătit?! Asta o puteai afla simplu, dacă întrebai atunci când am stabilit venirea ta în emisiune. Să știi că nu au fost plătiți nici Blaze Bayley (ex-Iron Maiden), nici Alto Reed, nici Carl Palmer, nici Michael Angelo Batio, nici Albano, chiar dacă ei au adus emisiunii și un public nou, crescând audiența. Tu, în schimb, ai avut două ore și jumătate în care ascultătorii te-au putut descoperi și au aflat câte ceva despre cariera ta.
Printre nemulțumiri apare și ironia că „ți-am oferit gratis un pahar de apă de la robinet”. Inexact! Noi ți-am oferit ceai, cafea sau apă, ronțăieli. Toate din bugetul propriu, emisiunea fiind produsă de Andrei, el nefiind angajat al RRA, cum cred prietenii tăi.  E treaba ta ce ai ales. De dragul corectitudinii, apa nu era de la robinet, ci era plată.
Dragă artist frustrat, nu ești obligat să te exprimi pe paginile altora. Scrie la tine. Nu trebuie să fim cu toții de acord. Nu ești obligat nici să vii în emisiune, putem merge înainte și fără tine.
În încheiere, îi mulțumim ascultătorului care ne-a atras atenția privind atacul tău, de altfel a și comentat la tine pe pagină. L-ai acuzat că nu e o persoană reală și ai spus că este Andrei Partoș, apoi i te-ai adresat băiatului de parcă ai fi vorbit cu Andrei. Dar Marius Tănase este un ascultător al emisiunii, o persoană vie care ți-a scris un mesaj cât se poate de decent. Știu că e greu să înțelegi, dar toată lumea își face conturi false pentru a-i înjura pe ceilalți. Noi (atât Andrei cât și eu) ne exprimăm deschis pe acest site, atunci când considerăm că este nevoie. Dacă ai fi avut minima decență să te uiți pe site, ai fi văzut că așa am procedat și în alte cazuri. Îl acuzi pe Andrei că nu a intervenit pe pagina lui când unii (care?!) au luat-o peste picior pe Netta. Dar pe pagina ta, prietenii tăi îl jignesc pe Andrei, iar tu nu ai intervenit nicio secundă. Păi, dacă tu îl consideri pe Andrei securist, rezervist, expirat, dacă tu consideri că nu mai are nicio treabă cu muzica de astăzi, de ce ai acceptat să vii în emisiune?! Spui că îl respecți, dar îți lași prietenii să-l facă în toate felurile. Halal respect! Din păcate, n-ai făcut decât să demonstrezi că talentul nu vine întotdeauna la pachet cu caracterul. De acum înainte, când voi mai vedea un artist talentat lăsat într-un con de umbră, am să mă gândesc de mai multe ori la motivele care l-au adus/lăsat în umbră.
Vă las mai jos și câteva dintre mesajele postate pe Facebook:
eX-ulescu: Intr-un articol pe care l-am scris zilele trecute ziceam ca nivelul nostru cultural foarte scazut (fara suparare) ne va face sa votam intotdeauna piese necistigatoare, si argumentam. Nu sintem atenti la cintec, ci la cum arata cintaretul. Clasamentul facut aseara aici in timpul concursului de Iulia Radu confirma efectiv aceasta idee. Conform cu acesta, Netta s-a clasat la coada de tot, pe locul 23. Iata cit de departe am fost iarasi cu totii de un concurs cistigat. Felicitari, Netta! felicitari pentru curaj si putere de caracter. Frumosul e o emotie, nu un chip.
eX-ulescu: Stiu ca esti suparat, Andrei. Raspunsul tau e mai mult un fel de a-ti apara ascultatorii. Socrate ne-ar fi spus: ascultaţi muzica cu urechile, nu cu ochii.
Excesul de ironie eu il interpretez ca pe gestul celui care mai comanda un rind de tarie, fiindca e extrem de suparat. As obosi mult mai tare daca n-as spune. Nu sintem inculti, avem o pregatire culturala foarte scazuta, pretentii exagerate si pentru gindire ne folosim libidoul (care e pentru altceva).
Andrei Partos E riscant și nepoliticos să faci pe psihanalistul cu mine! Eu cred că ți-am fost gazdă decentă și amabilă, iar tu ești arogant, lipsit de argumente. Că ne faci pe toți incapabil să te înțelegem nu e grav. Geme FB de neînțeleși. Recomandarea ta de a asculta cu urechile pică prost la un om de radio. Eu n-am văzut-o pe marea cîștigătoare până aseară, dar cântecul nu mi-a plăcut. Cred că am voie să afirm asta. Nu am nicio supărare, n-am avut niciun preferat. Nu-mi plac manipulatorii și nici ființele superioare (așa te consideri). Ascultătorii mei n-au nevoie de apărare, dar merită respect! Te las să scrii la tine tot ce dorești!
Mesajul postat de artist pe pagina lui. Am primit acest text de la Marius Tănase:

eX-ulescu: Marius Tanase e un cont fictiv. Pe pagina ta, cap-coada, sint numai video-interviuri cu Andrei Partos. Ai o singura poza aiurea luata de cine stie unde. Asa ca pot sa-ti raspund direct: draga Andrei, pentru mine nu exista verbul a respecta la trecut, te respect in continuare. Iar daca ceva anume intervine sa deranjeze acest simtamint eu folosesc sentimentul de respect pentru a repara si a salva relatia. Dar a spune adevarul intr-o dezbatere de idei nu inseamna lipsa de respect si, mai ales, nu presupune, nu iti da voie sa ma jignesti. In continuare imi scoti ochii ca m-ai invitat sa vin in emisiunea ta. Am venit neplatit, tu ti-ai facut orele de serviciu pentru care iei salariu de la stat. Eu eram si bolnav (o complicatie stomatologica infernala) insa am luat Ketonal si am venit ca sa nu-ti stric programul. N-am spus ca n-a fost bine in emisiune, nu ti-am vorbit de rau emisiunea pentru ca n-am avut de ce. In discutia pentru care te-ai enervat am avut dreptate. Te-ai suparat, ai recurs la violenta si ca dovada, ulterior, ai sters toate discutiile. Eu le am salvate integral, asa procedez intotdeauna. Vino cu ginduri bune (nu am nevoie de scuze, asta e infatuare) si continuam povestea cea frumoasa. Sa fii sanatos.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here