Articol de Iulia Radu
Nu mă mai miră de mult modul în care este organizată selecția națională Eurovision. În acest an nu mi-a plăcut nicio piesă în mod deosebit. Am votat CEJ pentru că suedezii mi s-au părut mai sinceri, mai naturali pe scenă, mai convingători în interpretarea live. Am primit, într-un final glorios, și confirmarea votului meu (azi dimineață). Rămân la părerea că au fost alte piese, picate la preselecție, mult mai bune decât oricare dintre cele 12 finaliste. Vă dau și două exemple: Gabi Nicolau și Adi Manolovici – Love, Peace & Joy și Hara – The Other.
La Viena, România va fi reprezentată de Voltaj cu piesa De la capăt. Piesa are și o variantă în limba engleză pe care o puteți asculta aici. Asta pentru că tot spuneau unii cât de bine ar fi să câștige o piesă cu text în limba română. Ei, aș! Se mizează pe MESAJ. Textul trebuie să fie înțeles de toată lumea! În acest an, România vrea să meargă cu o piesă care spune CEVA. Gata! Ne-au ajuns piesele ușurele de genul Todomondo, Elena Gheorghe, Cezar Ouatu… No more! Nu ne mai prostim, nu mai dăm din fund, nu mai șocăm prin imagine! România vrea substanță, vrea mesaj! Ceea ce, în mod normal, ar trebui să ne bucure! Și vă pot asigura că… vreo 5 secunde chiar m-am bucurat!! Apoi mi-am amintit că ne ducem la Eurovision, un spectacol de televiziune, care seamănă din ce în ce mai mult cu un freak-show (cel puțin în ultimii ani!). Ca să fie clar: sunt absolut convinsă că dacă UNICEF ar fi organizat Eurovisionul, Voltaj ar fi ieșit pe primul loc! Dar cum nu este cazul, m-aș mira dacă vom intra în Top 10. Ba mai mult decât atât, dacă în semifinala noastră vor fi mai multe piese bune, s-ar putea să avem probleme și cu calificarea în finală. Repet, mă bucură aplecarea TVR-ului către mesaj, către substanța unei piese. Poate, la anul, n-ar fi rău să trimitem acolo un actor care să recite (știți voi, așa cum face Alain Delon) un text bun, măcar astfel nu ne facem probleme dacă va falsa solistul sau nu… Zic și eu, scăpăm de o grijă!
Spectacolul a fost organizat impecabil! De altfel, de aceiași părere au fost și Iuliana Marciuc și Liana Stanciu și membrii juriului și, în general, întreaga echipă a TVR-ului care s-a deplasat la Craiova. Și să știți că acele locuri goale din fața scenei, au fost lăsate așa în mod special. Pentru autenticitate! Ar fi bătut la ochi să vândă chiar toată sala!! Adică, totuși, e vorba despre o ditamai Polivalenta!! În plus, mulți specialiști au plecat din TVR, iar cei care au rămas nu știau, probabil, că dă prost să vezi un pătrat mare gol în fața scenei. Era greu să aibă o „cameră verde”! Desigur, nici sunetul nu a fost bun, dar mulțumirile pentru Primarul Olguța s-au auzit foarte bine! Nici filmarea în sine nu s-a ridicat la standarde decente. Cadre chinuite, unghiuri imposibile… Ori prompterul prezentatorilor era pus strâmb, ori cel cu camera nu stătea pe centru, pentru că altfel nu-mi explic de ce era filmat băiatul mereu din stânga?!
Dialogurile din backstage cu vedetele din concurs au fost super-penibile, subţiri! Sigur, domnișoara blondă arăta foarte bine, iar TVR-ul a mizat, probabil, pe acest lucru și s-a gândit că oamenii nu vor mai fi atenți la ceea ce spune! Culmea, au făcut asta fix în ediția în care, se presupune, că eram toți focusați pe mesaj.
Au reușit să strice complet și momentul pe care Ruslana l-a dedicat Ucrainei. Mi-e greu să cred că nu știau engleza, dar dacă chiar nu au înțeles ce a spus fata pe scenă, mă întreb de ce nu a angajat TVR-ul un translator? Din respect pentru telespectatorii săi și pentru artista de pe scenă!
Nu pot să trec atât de uşor nici peste prezentările pieselor. Durau mai mult decât piesele în sine. Cei care spuneau „susţin pe X, votez pe X la Eurovision” parcă erau plătiţi să o facă! Apoi, au fost şi câteva vedete care şi-au declarat susţinerea faţă de concurenţi. Mă întreb şi eu, chiar nu puteau să scrie numele acestor vedete pe ecran? Sau au impresia că toată lumea îi ştie?! Filmuleţele acestea puteau fi difuzate înainte de concurs, dar în seara Finalei, ce rost aveau?!
Gradul de penibilitatea creștea pe măsură ce ne apropiam de finalul spectacolului. Totul a culminat cu anunțarea câștigătorilor. Deși inițial au anunțat 30 de minute pentru televot, s-a spus STOP VOT după 40 de minute (fără nicio explicație!). Au afișat rezultatul televotului vreo 2 secunde apoi ne-au „servit” o recapitulare a pieselor! De ce??? Asta se putea face în timp ce telespectatorii votau, dar după încheierea votului ce sens mai avea??? Apoi președintele juriului (Viorel Gavrilă) a venit pe scenă pentru cumularea rezultatelor. Cei doi prezentatori au anunțat primele 3 locuri! Ar fi interesant de știut ce au câștigat cei clasați pe locul 2, respectiv 3 (Ovidiu Anton și Luminița Anghel)? Au dreptul să meargă la Viena pentru a-i susține pe Voltaj? Au primit vreun premiu în bani? Care-i faza??
Seara s-a încheiat cu o conferință de presă… fără presă. Iuliana Marciuc, Liana Stanciu, câțiva membri ai juriului, Voltaj… s-au lăudat între ei preț de câteva minute bune în direct. Apoi, Iuliana ne-a spus că această „conferință de presă” va continua și după ce vor ieși din emisie!! Nu a pus nimeni nicio întrebare, nu a reieșit de nicăieri că în sala respectivă mai era vreun reprezentant al presei în afara cameramanului TVR care filma „omagiul” adus organizatorilor, primarului și Craiovei!
Eu aș avea câteva întrebări și m-aș bucura dacă, după ce se satură să se laude între ei cu reușita acestui „spectacol grandios”, vor răspunde la ele:
1. Cât a costat organizarea finalei naționale la Craiova?
2. De ce nu a fost păstrat tabelul cu televotul într-un colț al ecranului în timpul votării?
3. 4.707 voturi (dintr-o țară cu 18 milioane de locuitori) pentru primii clasați la televot (trupă arhicunoscută cu o bază solidă de fani) este un număr cu care ne putem mândri?
4. De ce nu au fost citite notele fiecărui membru al juriului?
5. Care este bugetul României pentru participarea la Eurovision?
6. De ce a fost acelaşi juriu şi la preselecţie şi în finală?
7. Când vor fi publicate pe site-ul TVR notele fiecărui jurat?
Chiar m-aș bucura să faceți un efort și să răspundeți întrebărilor!
Ce s-a scris despre Eurovision în presă şi pe reţelele de socializare:
http://andreipartos.ro/reactii-dupa-eurovision-2015/
- Îi mai lăsăm să ne păcălească? C.C.R. s-a speriat și PSD joacă la doua capete… (3.12.2024) - decembrie 3, 2024
- La mulți ani, România! 🙂 Azi am fost la vot! - decembrie 2, 2024
- C.C.R. solicită renumărarea voturilorSe pare că nu putem trăi fără PSD / PNL la Cotroceni… (28.11.2024) - noiembrie 28, 2024
[…] sa exprim cateva opinii – raspunsuri (n.r – se referă la întrebările publicate aici). Daca unora li se vor parea “la misto”, pot sa le spun ca nu eu am organizat […]
[…] 7. Când vor fi publicate pe site-ul TVR notele fiecărui jurat?” scrie Andrei Partos pe blogul sau. […]
[…] http://www.andreipartos.ro […]
[…] http://www.andreipartos.ro […]
[…] cu doar 4.707 voturi). La vremea respectivă am adresat TVR-ului 7 întrebări de bun simț (le găsiți aici!), la care nu au catadicsit să răspundă! Nu au răspuns nici întrebărilor formulate de Sasha […]