Sondaj IRES. Victor Ponta, cel mai apreciat intelectual român. Cum interpretează sociologii acest rezultat

0
23

sondaj ires victor ponta intelectual aArticol preluat din Adevărul
Fostul premier Victor Ponta este „cel mai apreciat intelectual român“, mai admirat decât Mihai Eminescu, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Mircea Eliade sau Petre Ţuţea. Totodată, acelaşi sondaj arată că majoritatea românilor consideră poporul român mai inteligent decât alte popoare.
În cel mai recent sondaj IRES, românii au fost întrebaţi cine este intelectualul român pe care îl admiră cel mai mult. Respondenţii nu au avut variante pe care să le bifeze, ci au fost rugaţi să nominalizeze intelectualul pe care îl admiră cel mai mult. În urma răspunsurilor, pe primul loc se află fostul premier Victor Ponta, care a fost menţionat de cei mai mulţi respondenţi, în ciuda îndoielilor cu privire la teza sa de doctorat. Universitatea Bucureşti a stabilit că Victor Ponta şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Următoarele două locuri la categoria „cel mai admirat intelectual“ sunt ocupate de Corneliu Vadim Tudor şi de preşedintele Klaus Iohannis. Scriitorul Andrei Pleşu se află pe poziţia a patra, urmat de fostul preşedinte Traian Băsescu. Politicienii menţionaţi mai sus au reuşit să-l doboare în clasamentul intelectualilor iubiţi de români chiar şi pe poetul naţional Mihai Eminescu. Scriitori precum Petre Ţuţea, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici sau Mircea Cărtărescu se află la coada clasamentului.
(…)
Sociologul Mircea Kivu a comentat rezultatele care au reieşit în urma sondajului. Kivu crede că românii nu înţeleg noţiunea de intelectual şi o confundă cu notorietatea.
„Când faci întrebări deschise, când pui o întrebare foarte generală, fiecare se gândeşte la altceva. Când zici intelectual, fiecare se gândeşte la ce vrea el. Mulţi oameni, când le zici intelectual, se gândesc la cineva care a terminat o facultate. Nu ştiu ce înseamnă un intelectual. Toate măsurătorile acestea sunt deformate de faptul că pentru respondenţi contează notorietatea.  În clasamentele acestea ajung, întotdeauna, în faţă oamenii cu notorietate. Notorietatea lui Ponta este de aproape 100%“, a spus Mircea Kivu. Tot din sondaj a rezultat că patru din zece români care locuiesc în mediul urban se consideră intelectuali. 41% au răspuns afirmativ la întrebarea „Dumneavoastră vă consideraţi un intelectual?“.
Puteţi citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/news/politica/sondaj-ires-victor-ponta-mai-apreciat-intelectual-roman-interpreteaza-sociologii-rezultat-1_56f50dc95ab6550cb836bc0c/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here