Timişoara Jazz Festival (24 – 27 noiembrie)

0
33

Timisoara Jazz Festival 27 noiembrieArticol de Zoltan Varga publicat pe site-ul pressalert.ro
Organizatorii celei de-a 8-a ediţii a festivalului Timişoara Jazz Festival – eveniment pus la cale de Fundaţia Culturală Banat – fac ultimele pregătiri pentru ediţia 2016, evenimentul urmând să se desfăşoare în perioada 24 – 27 noiembrie, la Filarmonica Banatul.
(…)
Vineri, 25 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii va evolua Taksim Trio, un grup foarte important pe scena muzicală a Turciei – un exemplu remarcabil pentru ceea ce se întâmplă atunci când trei muzicieni își unesc forțele și realizează o muzică pe cât de specifică, pe atât de personală și originală.Pendulând între diferite stiluri muzicale, cum ar fi  muzica tradițională turcească, arabesque, jazz și cea clasică, muzicienii scot la iveală sonorități care reprezintă suma experiențelor lor.
Tot vineri, pe scena festivalului va urca formaţia americană Oregon, formată din Ralph Towner – chitară clasică, chitară cu 12 coarde, pian, Paul McCandlles – instrumente de suflat Paolino Dalla Porta – bas şi Mark Walker – tobe.
Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 18.00, vor concerta Joe Jazz Function, un proiect timișorean, născut în 2014. Trio-ul propune  abordarea unui repertoriu original, ce conține în principal compoziții în maniera de jazz cameral, ale chitaristului Ion Dorobanțu. Muzica celor de la Joe Jazz Junction este un conglomerat eclectic de stiluri și sonorități moderne ce explorează spații contrapunctice cu o desfășurare armonică de factură contemporană, pe ritmuri convergent compacte și pulsatorii. Piesele, meditative sau abstracte, se coagulează în interplay-ul creativ al celor trei muzicieni ce activează împreună, pe scena timișoreană, încă din 2010.
Tot sâmbătă, la Timişoara Jazz Festival va concerta şi Vlatko Stefanovski Trio din Serbia, care revine în România, după succesul de public de la Gărâna Jazz Festival din 2015.
Duminică, în ultima zi a festivalului, va avea loc şi prima ediţie a Timişoara Jazz Awards. „Este prima iniţiativă de acest fel. Trebuia să existe o recompensă pentru artiştii timişoreni, o recunoaştere a valorilor şi profesionalismului lor. Se vor acorda diplome şi trofee, în cadrul unei gale deosebite“, spune Marius Giura, directorul festivalului. În ultima zi de festival, vor concerta JazzyBIT şi duo-ul format din pianistul cubanez Omar Sosa, nominalizat de șapte ori la Premiile Grammy, și trompetistul italian Paolo Fresu.  Concertele celor doi trebuie deopotrivă ascultate și simțite, ca o experiență complexă ce învăluie și fascinează publicul de pe toate continentele. Felul în care ei se completează și se întrec, grația care îi însoțește mereu și modul cald în care comunică fac din spectacolele lor experiențe de neratat.
Biletele pentru Timişoara Jazz Festival costă 50 lei pe zi, iar abonamentele pentru toate cele patru zile – 180 lei.
Puteți citi articolul în întregime aici: http://www.pressalert.ro/2016/11/editia-cu-numarul-opt-timisoara-jazz-festival-gata-de-start-vezi-ce-artisti-participa-video/
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here