Teatrul Naţional din Bucureşti vă invită să răspundeți la o intrebare: avem nevoie astăzi de o „cheie” nouă pentru a-l citi pe Caragiale?
Prilejul ce iscă întrebarea de mai sus este noua montare a piesei
D-ale carnavalului, în regia lui Alexandru Dabija, cu premiera oficială în data de 26 iunie, pe scena Sălii Studio.
Pentru un răspuns pertinent trebuie să avem în vedere, ca termen de comparație, cea dintâi punere în scenă, de pe vremea autorului – cum a fost privită de presă, cum a fost primită de public. Aceste ecouri vi le vom aminti noi, pe pagina de Facebook a teatrului, dacă veți urmări #ABCulMemoriei. Provocarea constă în a realiza, fiecare dintre dumneavoastră, spectatori ai anului 2021 (ultima cifră sperăm s-o reînnoim an de an, vreme de peste un deceniu!), o paralelă, şi un arc peste timp, privind percepţia asupra piesei, cu o notă aparte – dată interpretării. De asemenea veți găsi la noi pe Facebook informații despre actorii acelei prime montări.
În distribuția de acum îi veți întâlni pe Irina Movilă, Natalia Călin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleonț, Gavril Pătru, Emilian Oprea, Marius Rizea / Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Mihai Calotă şi Ciprian Nicula – faţă în faţă cu personajele lui Caragiale, adică lumea lui şi a noastră, cu măşti şi fără, o lume fără prea multe nuanţe, aproape strivită de dureri cu dus-întors, animată doar de patimi, frici şi răzbunare.
S-ar crede că Alexandru Dabija îl „citește” pe Caragiale în „altă” cheie. În fapt, îl privește lăuntric, și ceea ce vede îi place. Iar cu ceea ce-i place se identifică.
Un Caragiale lucid și cinic până la cruzime cu eroii săi, latură pe care Dabija o exploatează cu mult interes în montările sale. Să ne amintim şi precedenta montare a sa,de la Naţional, cu „Două loturi” (!), spectacol ce s-a bucurat, în anul aniversar Caragiale 2012, de cronici elogioase, interpretări atente, câteva premii şi participări la festivaluri importante.
O cutremurătoare viziune a vidului și deriziunii umane contemporane ne propune și cu „D-ale carnavalului”; montare modernă și fidelă textului caragialian, de un umor care nu mai e binevoitor, ci mai degrabă vitriolant. Un spectacol provocator a cărui estetică se apropie de cea a filmului mut, care scoate la lumină cu mijloace realiste absurdul condiţiei umane.
Ansamblul scenografic (decorul Raluca Alexandrescu; costumele Liliana Cenean) și mișcarea scenică (Florin Fieroiu) surprind întreg mecanismul acestei comedii clasice „alb-negru” în care sunt prinse ca într-o morișcă destinele personajelor-fantoșă „ambetate” de gândul răzbunării în propria lor țopârlănie și imbecilizare.
Prin „D-ale carnavalului”a lui Alexandru Dabija asistăm la un carnaval al mizeriei, golului și nimicniciei.
Avanpremiera spectacolului va avea loc în zilele de 19 şi 20 iunie, ora 20.00, iar premiera oficială este programată pentru data de 26 iunie, ora 20.00.
D-ale carnavalului vă aşteaptă, provocator, mişcător şi empatic! Până spre final de iulie, când stagiunea se va închide, mai aveţi câteva ocazii de a vedea noul spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti.
Vă aşteptăm cu bucurie la teatru!
În încheiere, dorim să vă amintim că așteptăm impresiile dumnevoastră pe pagina noastră de Facebook, rugându-vă să includeți în răspuns hashtag-ul: #ABCulMemoriei.
- Jack Savoretti: „Eșecul te face să lupți pentru ceea ce pierzi” - septembrie 8, 2024
- Heľenine Oči participă la Dirty Fest București (25 – 26 octombrie) - septembrie 8, 2024
- Corbu se întoarce pe Arcă cu două spectacole sonore unice: un omagiu vibrant adus lui Brâncuși și Brauner! - septembrie 8, 2024