Efectele Brexit. UE vrea să reducă proporţia filmelor şi a show-urilor produse de Marea Britanie transmise pe teritoriul statelor membre

Articol preluat de pe site-ul Adevărul

0
48
Efectele Brexit. UE vrea să reducă proporţia filmelor şi a show-urilor produse de Marea Britanie transmise pe teritoriul statelor membre
sursă foto: Adevărul

Uniunea Europeană intenţionează să reducă proporţia filmelor şi a show-urilor produse de Marea Britanie transmise pe teritoriul său. Motivaţia ar fi că ”numărul producţiilor britanice transmis în ţările Uniunii este ”disproporţionat”, ameninţând diversitatea culturală europeană”.

Îngrijorările Bruxelles-ului se referă la impactul Brexit asupra sectorului producţiei audiovizuale din Uniunea Europeană, deoarece, potrivit Observatorului Audiovizualului European, ”Marea Britanie oferă jumătate din conţinutul TV european al platformelor de streaming din Europa, iar pe de altă parte, Regatul Unit difuzează cea mai mică cotă de conţinuturi produse în UE din Europa”, remarcă The Guardian, care subliniază că măsura ar putea da o grea lovitură industriei TV britanice.

(…)

În Franţa aceste platforme trebuie să ofere cel puţin 60% de conţinut “european”, din care până acum o bună parte a fost constituită din filme şi serialuri britanice.

Partea leului pe o platformă cum este Netflix e, desigur, constituită în continuare de filmele americane. În Spania,  Netflix a ajuns la un acord cu firma de producţie a lui Steven Spielberg pentru a produce „mai multe filme pe an”. Asta, scrie El Mundo, după ce Steven Spielberg a fost unul dintre cei mai mari critici ai Netflix.

De altfel, Franţa cere ca 15% din beneficiile realizate pe teritoriul său de o platformă ca Netflix să fie reinvestite în filme europene, o mană de care, de acum înainte, cinematografia britanică riscă să nu mai poată beneficia.

Pe de altă parte, cântăreţul Elton John a cerut Guvernului de la Londra să găsească o soluţie pentru a facilita turneele artiştilor britanici în Uniunea Europeană după Brexit, avertizând totodată în legătură cu o „catastrofă iminentă” şi cu pierderea unei „generaţii de viitoare talente” din cauza restricţiilor de călătorie adoptate după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, informează AFP .

Puteți citi articolul în întregime aici: https://adevarul.ro/international/europa/efectele-brexit-ue-vrea-reduca-proportia-filmelor-show-urilor-produse-marea-britanie-transmise-teritoriu-statelor-membre-1_60d1916c5163ec427155cc86/index.html

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here