Articol preluat de pe Mediafax
Smiley se află pe primul loc în topul celor mai difuzaţi artişti români, câştigând, în 2014, peste 130.000 de lei, potrivit datelor centralizate de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), în urma celor două repartiţii anuale.
Reprezentanţii CREDIDAM au organizat vineri o conferinţă de presă în care a fost prezentat clasamentul celor mai bine plătiţi artişti din România, în 2014, sumele repartizate acestora, precum şi alte probleme cu care se confruntă organizaţia în colectarea drepturilor de autor.
La eveniment au participat Ştefan Gheorghiu, director general CREDIDAM, Mihai Cernea, preşedinte al Consiliului Director CREDIDAM, Iulian Vrabete, vicepreşedinte al Consiliului Director CREDIDAM, Gheorghe Turda, preşedinte al Comisiei Permanente Speciale privind accesul la informaţii, şi Carmen Tănase, membru în Comisia Permanentă Specială privind accesul la informaţii.
Astfel, la conferinţa de presă au fost prezentaţi cei mai difuzaţi artişti ai momentului, care sunt membri CREDIDAM, clasamentul reflectând drepturile băneşti repartizate de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi acestora, conform volumului difuzării interpretării lor de utilizatorii din diverse medii: televiziune, radio, cinema, cablu, copie privată, ambiental, internet.
Smiley (care a înregistrat încasări de peste 130.000 de lei) este urmat de Connect-R, care a obţinut peste 120.000 de lei şi deMihai Mărgineanu (care se află pe poziţia a treia), cu încasări de peste 100.000 de lei.
Topul este completat, în ordine, de Matteo (peste 100.000 de lei), Mihai Bobonete (peste 100.000 de lei), Daniel Deneş, membru al formaţiei Fly Project (peste 90.000 de lei), Tudor Ionescu, membru al formaţiei Fly Project (peste 85.000 de lei), Andra (peste 82.000 de lei), Loredana Groza (peste 74.000 de lei), DJ Sava (peste 67.000 de lei), Lora (peste 60.000 de lei), precum şi membrii formaţiei Holograf – Dan Bittman, Romeo Dediu, Octav Furtună, Emilian Petroşel, Iulian Vrabete -, cu încasări de peste 58.000 de lei fiecare.
În ceea ce priveşte interpreţii de manele, Ştefan Gheorghiu a spus că aceştia nu se află în top, în primul rând pentru că aceştia sunt difuzaţi în special pe postul Taraf TV, care îi aparţine lui Silviu Prigoană şi care „nu plăteşte”, CREDIDAM având „o problemă în instanţă” cu acesta, iar, în al doilea rând, „vremea manelelor a trecut”.
De asemenea, în ceea ce priveşte încasările actorilor – care, de altfel, nu se află în topul celor mai difuzaţi artişti -, Carmen Tănase a precizat că în această situaţie „se discută numai despre actorii care apar în seriale TV şi în reclame. Ei nu sunt foarte mulţi, sunt puţini, iar la teatru, din păcate, apariţia la teatru nu are cum să se contorizeze. Deci, ei sunt destul de puţini cei care apar la TV, în comparaţie cu cei care sunt pe piaţă acum. Sumele nu sunt foarte mari, comparativ cu muzica, sunt mult mult mai mici, seriale nu prea mai sunt, sunt redifuzări care se plătesc mult mai puţin decât o primă difuzare”.
La o conferinţă de presă organizată în aprilie 2014, la care au participat mai mulţi artişti, dar şi deputatul PPDD Liliana Mincă, s-a vorbit despre faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi descoperit nereguli la CREDIDAM. „Este vorba despre 1,6 milioane de euro evaziune fiscală„, a spus, la acel moment, Liliana Mincă.
Întrebaţi, vineri, despre aceste probleme, reprezentaţii CREDIDAM au precizat că a fost vorba despre un „control comandat”, în urma căruia s-a stabilit că era vorba despre o sumă mai mică şi nu făcea obiectul unei evaziuni fiscale.
„Cu doi ani în urmă, UNART, prin domnul Ion Antonescu (administrator general al Uniunii Naţionale a Artiştilor din România – UNART, n.r.), a făcut o reclamaţie – asta am aflat ulterior şi nu e publică – către directorul general CREDIDAM şi preşedintele Consiliului de Administraţie, care sunt eu, că am fi deturnat o mare sumă de bani, sunt lucruri care trebuiesc cercetate neapărat la CREDIDAM. Prin relaţiile domnului Ion Antonescu, la ANAF, la IGP (Inspectoratul General al Poliţiei, n.r), a început o cercetare penală care, după o cercetare de un an şi ceva, am fost informaţi că, de fapt, suma care este în discuţie – că n-ar fi fost corect cheltuită – era de 30.000 de lei”, a declarat Mihai Cernea la conferinţa de presă.
La rândul său, directorul general al CREDIDAM a declarat că a fost vorba de un „control comandat”, efectuat de ANAF sectorul 1.
„Timp de trei luni de zile a stat în sediul CREDIDAM şi a analizat absolut toate documentele contabile. Au fabricat un raport de inspecţie fiscală, cu o sumă care depăşea un milion de euro, dar nimic în conţinutul acestui raport de inspecţie fiscală nu face vorbire de evaziune fiscală, pentru că era obligaţia echipei de control, dacă sesiza peste un milion de euro evaziune fiscală, să înainteze la DNA (Departamentul Naţional Anticorupţie, n.r.). Acest raport de inspecţie fiscală face obiectul mai multor dosare în instanţă. Am reuşit să suspendăm atât RIF -ul (Raport de inspecţie fiscală, n.r.), cât şi decizia de împunere, ceea ce demonstrează din capul locului că există suficiente elemente de ilegalitate în cadrul acestor documente. În continuare sunt procese pe rol. (…) Modul straniu în care a funcţionat ANAF-ul în ceea ce priveşte acest control a declanşat un număr de 16 dosare, pentru că, deşi era suspendat şi RIF-ul şi decizia de impunere, ei tot trimiteau decizii de reţinere a unor sume. Ba mai mult, reveneau – vorbesc de ANAF sectorul 1 – cu adrese care spuneau că s-au reglat sumele. (…) Am constatat cu stupoare că nu ai o cale administrativă de comunicare cu ei, singura modalitate e să te adresezi instanţei. În instanţă am reuşit să anulăm absolut toate aceste decizii de impunere, să anulăm absolut toate amenzile care ni s-au dat şi la ora actuală suntem în faza finală a procesului pentru anularea acestui RIF. În paralel, s-a autosesizat IGPR (Inspectoratul General al Poliţiei Române, n.r.), citind un articol în ziar, că am fi produs evaziune fiscală, au plătit un expert să facă expertiză pe acea lucrare şi expertul numit de ei a scos în evidenţă, în baza documentelor aduse de noi, că, de fapt, aici ar fi în discuţie o sumă de 30.000 de lei, pe care şi noi am contestat-o (…), pentru că apar o serie de elemente care frizează bunul simţ”, a declarat Ştefan Gheorghiu.
Constituit în 1996 ca asociaţie non-profit, CREDIDAM reprezintă interesele artiştilor interpreţi români şi străini. Obiectul activităţii CREDIDAM este colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi acestora, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de posturile de radio, TV, cablu, cinematografice, în restaurante, hoteluri, discoteci etc.
Potrivit informaţiilor prezentate la conferinţa de presă, CREDIDAM numără în prezent 11.952 de membri (actori, balerini, muzicieni din toate genurile), iar, în cei 18 ani de activitate (din 1996 până în 2014), a virat către artişti suma de 193.404.788 de lei, iar către stat (impozite) suma de 85.798.185 de lei.
În anul 2014, CREDIDAM a colectat suma de 34.472.992,49 de lei, din care 28.611.679,67 de lei din gestiune obligatorie şi 5.861.321,82 de lei din gestiune facultativă.
sursa: Mediafax
Mocneşte scandalul la CREDIDAM
Articol publicat de Florian Gheorghe în Libertatea (16.01.2015)
Holograf reprezintă o anomalie în topul încasărilor din drepturi de autor al CREDIDAM. Pe liste, rockerii sunt trataţi individual, iar încasările lor însumate sunt uriaşe, raportat la primele locuri. Coincidenţă sau nu, unul e vicepreşedinte al asociaţiei.
Ieri, CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi) şi-a prezentat public activitatea pe ultimul an şi sumele colosale pe care le-a colectat şi repartizat vedetelor noastre cu cele mai multe difuzări pe radio şi televiziune.
Ca de obicei, prezenţa multor artişti aflaţi în top 10, campioni la încasări, a fost contestată şi generează discuţii aprinse. Contrar părerii multora, repartizarea sumelor nu se face, se pare, în funcţie de valoarea artistului.
Chitaristul Holograf, şef la CREDIDAM
Anul acesta, anomalia o reprezintă încasările membrilor formaţiei Holograf, care, deşi ocupă locurile de la 12 la 16 în clasament, au primit, cumulat, aproape 250.000 de lei. Culmea, cât au încasat însumat primii doi din top, Smiley (130.000 de lei) şi Connect-R (120.000 de lei). Coincidenţă ori nu, Mugurel Vrabete, chitaristul bass al formaţiei Holograf, este vicepreşedintele consiliului director al CREDIDAM!
Faţă de cei doi Fly Project, care, de asemenea, sunt prezenţi separat pe lista “fericiţilor” încasatori (locurile 6 şi 7), însă fiecare s-a remarcat ca producător muzical şi compozitor pentru alţi artişti difuzaţi, cei de la Holograf nu muncesc decât pentru propria lor formaţie.
sursa: Libertatea
Umilinţa vine de la CREDIDAM! Matteo a doborât recordul de încasări al divei Alexandra Stan
Articol publicat de Florian Gheorghe în Libertatea (15.01.2015)
Artist cu popularitate şi performanţe mediocre, Matteo reprezintă surpriza anului 2014 la încasările din drepturi de autor. Melodiile lansate ca producător i-au băgat în cont 25.000 de euro, surclasând performanţele din 2013 ale internaţionalei Alexandra Stan.
Astăzi (15.01), CREDIDAM, cea mai importantă asociaţie a artiştilor interpreţi români, prezintă raportul încasărilor pe 2014.
Directorul instituţiei care strânge banii din drepturile de autor, Ştefan Gheorghiu, anunţă numele artiştilor fruntaşi. Şi, potrivit surselor noastre, printre învingătorii anului trecut este, surpriză, cvasinecunoscutul Matteo, care a surclasat nume mari din muzica autohtonă.
Melodiile scoase în calitate de producător muzical, care cu greu pot fi traduse din română în română, “30 de grade” ori “Andale”, i-au băgat în cont lui Matteo 25.000 de euro, mai mult decât a reuşit campioana anului 2013, internaţionala Alexandra Stan.
Mai cunoscut ca fostul iubit al Deliei
Aceasta a ocupat atunci locul întâi, înregistrând o sumă-record a încasărilor din ultimii ani, 20.000 de euro. Matteo a devenit cunoscut în urmă cu mai mulţi ani în calitate de iubit al Deliei Matache. Tot atunci s-a aflat şi de dorinţa lui de a izbândi în muzică.
A cântat alături de Loredana Groza în show-urile ei, până când a fost înlocuit de Connect-R. În umbra lui, fiind calaţi pe acelaşi gen muzical, Matteo a pălit.
A avut câteva succese minore pe cont propriu, dar, în cele din urmă, a izbutit să răzbată ca producător muzical. Piesele “30 de grade” şi “Andale” au rulat constant pe toate radiourile din România, aducându-i, iată, recunoaştere la nivel de încasări din drepturile de autor.
Smiley sparge toate topurile
Clasat pe locul doi în 2013, cu doar 13.000 de euro, Smiley a reuşit un record în 2014. Artistul este campion absolut al încasărilor din drepturi de autor pe anul trecut, atât în calitate de artist, cât şi de producător.
Suma la care se ridică beneficiile lui ajunge la 30.000 de euro, una fără precedent printre cele acordate de CREDIDAM în ultimii ani. De-a lungul timpului, clienţi fideli ai asociaţiei au fost Laurenţiu Duţă, Marius Moga şi Fuego.
sursa: Libertatea
- Despre trupa FiRMA, anulare de concerte, „cenzură”, Calin Georgescu (Pacientul) - februarie 28, 2025
- LANSARE PSIHOLOGICĂ (25.02) - februarie 25, 2025
- Sanremo, un festival socialist? - februarie 18, 2025