Vara 1996-VOX RADIO VACANTA COSTINESTI (Articol semnat de Andrei Partos în VOX POP ROCK, nr. 8/1996)

0
656

Dupa 5 ani de pauza (impusa de preocupari jurnalistice excesive) am revenit la Costinesti, în locul numit Radio Vacanta (unde activasem 8 ani la rândul). Noua denumire indica si sursa financiar-tehnologica pe care postul a avut-o în acest an. Vox Maris (prin Nicusor Nastase) a înteles ca dotarea tehnica si structura programelor nu e tocmai cea mai potrivita si s-a implicat total în reamenajarea postului. De la difuzoarele de pe plaja la casetofoane, de la scaune la computerul de la intrare, absolut totul a fost adus de la Bucuresti.
Desi postul nu emite în eter, fiind de fapt o statie de radioamplificare, are mai multi ascultatori decât multe posturi FM, prin natura speciala a locului. Într-o zi însorita de sezon Vox Radio Vacanta avea 15-20.000 de ascultatori. Care n-aveau încotro. Doar sa plece de pe plaja sau din raza stâlpilor cu difuzoare. Relatia dintre mica echipa redactionala si publicul eterogen venit din toate colturile tarii, s-a stabilit rapid. Spiritul Costinestiului n-a disparut total, cum afirma unii! Cele 700 de concursuri cu premii în casete, CD-uri, bilete la concerte, intrari libere la Vox Maris, obiecte oferite de diferiti sponsori i-au atras pe foarte multi turisti într-un dialog cu V.R.V.C. M-a surprins ca la primirea revistei sau a Agendei VPR, lumea se mira vazându-le în premiera! Dovada ca distributia în tara este ca si inexistenta.
Nivelul general al informatiei muzicale a scazut considerabil fata de perioada 1982-1990. Paradoxal, nu? Acum când avem acces la casete, la reviste, la canale TV si radio de orice fel, sa confundam cu seninatate Aerosmith cu The Rolling Stones, sa nu-l recunoastem pe Otis Redding, sa nu stim nimic despre Fleetwood Mac, pare cel putin bizar. Si totusi, aceasta-i observatia care m-a pus pe gânduri, care mi-a dat impresia ca ceea ce facem noi este practic inutil. Cineva spunea ca ceea ce se întâmpla anul acesta la Costinesti este de fapt rezultatul activitatii mass-media în sfera informatiei pop-rock.
Concerte au fost numeroase.Unele cu intrare gratuita, altele cu bani. Unele serioase, altele suse autentice. Din pacate, în statiune n-a rezistat nicio trupa în competitia cu discotecile. Doar laForum a fost o tentativa a grupului Redivivus, dar n-a tinut! La Hard Rock Cafe, un loc simpatic cu intentii frumoase în a promova mici concerte cu trupe rock, treaba n-a mers din lipsa platitorilor. A mai existat o intentie de readucere a unei traditii frumoase, cea a Serbarilor Marii si Tineretii. Din pacate initiatorul era preocupat numai de strângerea unor sponsori naivi care credeau ca e vorba de ADEVARATELE SERBARI. Cel în cauza (nu-i dau numele pentru ca nu merita atentia voastra) era sprijinit de unele relatii sus-puse în sfera bancara si-si permitea sa atace pe toata lumea (folosind microfonul instalat pe Terasa Marii) care nu-i cadea în plasa.
Vox Radio Vacanta a mai avut si alti „prieteni” declarati. Niste asa-zisi ziaristi încercau sa denigreze postul, mergând pâna la atacuri la persoana. Erau adeptii egalitatii dintre oameni, indiferent de pregatire, vârsta, putere economica. Nu degeaba se trageau din fosta Scânteie a Tineretului.
Dar sa revin la viata muzicala a V.R.V.C. Zilnic s-au difuzat concerte de câte o ora din cadrul ciclului Coca Cola Planet Live. Bryan Adams, Fugees, Take That au fost rechemati de public. Din propunerile celor care ne vizitau, se alcatuiau doua liste pentru emisiunile cu dedicatii. Cele mai solicitate melodii au fost: Don’t Go Away – Fun Factory; With Or Without You – U2; Forever Young – Alphaville; Because You Loved Me – Celine Dion; One More Try – George Michael;Still Loving You – Scorpions; C’est La Vie – Emerson Lake & Palmer; Joyride – Roxette. s.a.
Noutatile sezonului au fost prezentate într-un TOP VOX MARIS realizat zilnic de dj Raul Rusu. Practic tot ce se afla acum în clasamente s-a auzit la noi înca din iulie-august. Am încercat sa reînnod si o alta traditie a casei, TOPUL NOSTALGIC. S-au propus 40 de titluri, dar când s-a pus conditia unor dedicatii (2.000 de lei) participantii au cam disparut. „Majoritatea posturilor de radio dedica gratuit”, spuneau ei. Totusi, adevaratii iubitori de muzica s-au bucurat pentru Led Zeppelin, Deep Purple, Dire Straits, The Rolling Stones, The Beatles, Elvis Presley, Janis Joplin, Moody Blues, ABBA, Pink Floyd, Terry Jacks, Neil Diamond sau Jimi Hendrix. Au fost cerei pentru punk, dar foarte putine, pentru heavy sau thrash.
Dintre produsele românesti s-au bucurat de trecere discurile unor consacrati ca Holograf, Iris, Compact, Celelalte Cuvinte, Alexandru Andries, Silvia Dumitrescu, Nicu Alifantis, Mirabela Dauer, Madalina Manole dar si ale tinerilor Suie Paparude, Class, Marius Dragomir. Acesta din urma, alaturi de Pasarea Colibri si Mircea Rusu s-au bucurat de cele mai multe difuzari la cerere!
Am avut musafiri aproape zilnic. Mentionez doar câteva nume, apelând doar la memoria momentului: Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Mircea Diaconu, Iris, Divertis, Mircea Rusu, Silvia Dumitrescu, Timpuri Noi, Mihai Tatulici, Redivivus, Metrock si foarte multi tineri dornici sa spuna ceva, sa cânte sau pur si simplu sa vada cum arata locul acela.
În cele 70 de zile de emisie, am avut câteva ajutoare de nadejde. Dorian Enache s-a descurcat singur în primele zile, apoi Cristian Tocan si Andreea au animat locul alte 8 zile. Am avut si voluntari la pupitrul tehnic. Si la microfon au ajuns o serie de voci tinere „recrutate” prin concurs de pe plaja. Majoritatea fetelor aveau deja experiente radiofonice în orasele lor. Talentul nu le lipsea asa ca experimentul merita reluat si în anii urmatori.
Relatia directa cu publicul a fost asigurata constant de Alina Jucan, secretara la Vox Maris. La ultima ei vizita la Costinesti s-a descurcat de minune. „Tehnicii casei”, Marius si Georgica au mentinut functionarea fara probleme a aparaturii pe toata durata.
Vox Radio Vacanta Costinesti poate face mult mai mult pentru voi. Primul pas îl consider multumitor, dar cred ca o prezenta mai activa din partea unor sponsori, un sprijin serios din partea conducerii Statiunii, din partea tuturor patronilor din zona, ar face posibila readucerea atmosferei pe care o doresc cei „batrâni”, dar si tinerii de azi. Asa cum producatorii autohtoni au înteles ca prin noi casetele lor ajung mai rapid în toate colturile tarii, asa ar trebui sa gândeasca si editorii de publicatii (revista presei se facea pe cheltuiala proprie) sau promotorii unor articole de utilitate estivala.
Costinestiul poate redeveni Capitala muzicala estivala a RomânieiVox Maris (integral transformat anul acesta) a muncit enorm pentru a ridica stacheta calitatii. Cine ne scapa de bazare, de kitch, de gunoaie, cine întelege ca un loc frumos si curat atrage mai multi turisti, aduce mai multi bani? Cine-si aminteste ca în anii ’70 în Costinesti veneau tineri din peste 10 tari?! Pai, nu-i pacat ca acum, când avem voie sa vorbim cu strainii, sa nu-i atragem macar cu câte un festival international de rock, altul de jazz, un altul de tehno-dance-hip-hop si tot asa?! Noi nu putem avea un Woodstock?!
P.S. Vreau sa le multumesc tuturor celor care au scris sau si-au exprimat direct bucuria reîntâlnirii dupa multi ani. Datorita lor misiunea a fost mult mai placuta. Ar fi nemaipomenit ca si dintre cei pe care i-am cunoscut abia în acest an, sa devina unii prieteni ai radioului sau (si) ai revistei. Daca ati fost acolo si vreti sa va exprimati opiniile despre cum ar trebui sa fie Vox Radio Vacanta, Statiunea ca tot, nu va sfiiti s-o faceti. Pentru toata lumea, parerile voastre (cât de severe) ar fi efectiv folositoare.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here