
1. Te-ai născut la Braşov. Când te-ai mutat în Bucureşti?
Nu ştiu exact. Ori în 1953, ori în 1954…eram prea mic…am prins un viscol infernal, am locuitla Hotel Ambasador până s-a rezolvat căldura cu lemne în casa din Bd. Ana Ipătescu nr. 2. Ştiu că zăpada depăşea înălţimea unui om mare…

2. Ce sporturi ai practicat? Cu ce anume ai început? Te-au îndrumat părinţii spre un sport anume sau a fost alegerea ta?
Am început cu sania şi schiul la Braşov, apoi fotbal ca toţi băieţii pe stradă, curtea şcolii, oriunde, iar în 1957 am fost dus de sora mea mai mare la înot. Nea Sache s-a ocupat de mine în primii ani. Apoi am fost luat de antrenorul meu preferat, Nea Gigi, la polo. De la 9 ani am făcut şi scrimă.Părinţii au aflat după un an. În şcoală jucam baschet, handbal şi fotbal. În facultate numai handbal şi baschet. De performanţă au fost numai înotul, polo şi scrima. Cu echipa de polo, practic un lot de juniori, am avut singurele mele ieşiri din ţară, în Ungaria şi Cehoslovacia(1966-67). Accidentări, fracturi, viaţa agitată, m-au scos din circuit şi n-am făcut mare brânză ca senior la scrimă. Am şi renunţat în 1971, după o mare decepţie, ca să nu-i spun nedreptate…La Costineşti am jucat de toate, între programe…La Pârâul Rece (1985-1989) jucam popice şi tenis de masă…Aproape zilnic şi adesea de plictiseală. Înotul a rămas singurul sport pentru mine până azi…

3. Ai fost atras de scenă de mic. Ce muzică ascultai acasa?
Am fost aruncat pe scenă de mic la grădiniţă, la cămin, peste tot, la şcoala maghiară. Dansam bine, nu prea cântam. Am dansat populare din Ardeal pe la 9 ani la Televiziune, cand avea sediul in str. Moliere. Acasă ascultam de toate, căutam mereu posturi cu muzică. În primul rând pop, rock, piese ritmate, în toate limbile…
Care a fost prima trupă din afară pe care ai ascultat-o? Dar primul disc din afară pe care l-ai ţinut în mâini? Habar n-am care a fost prima trupă ascultată…Nici nu erau numai trupe ci şi solişti…nimeni nu spunea şi la vârsta aia nu aveam de unde să aflu..printre primele au fost The Beatles, The Rolling Stones, The Band, The Troggs, Adamo, Celentano, Piaf, Ray Charles,Tom Jones, Archies,ş.a. Primele viniluri adevărate le-am ţinut în mână la Biblioteca Americană…multe, foarte multe…country, rock progresiv, heavy, orice…Aveam 16-18 ani…

4. Cum ai trecut de la psihologie la presă?
Presă scrisă am început în 1982 şi n-am renunţat la psihologie. Abia din 1985 am fost determinat să aleg şi am rămas cu presa vorbită şi scrisă, dar şi cu discoteca..Din 1979 am făcut şi radio…Până în 1984 la postul naţional, apoi numai la Costineşti, pentru că mi s-a interzis accesul în Radio şi televiziune.…Nu am nicio pregătire jurnalistică şi sincer n-am dorit să merg la o facultate de profil.Şi dacă doream, era inutil. Pe vremea aia trebuia să ai un dosar bun. După 1990 aş fi vrut să merg la nişte cursuri speciale, dar nu în ţară…M-am ales doar cu vizite la Radio France sau BBC…Încă sper să fiu trimis la o specializare…Fie şi pentru 2-3 zile…

5. Care a fost primul contact cu activitatea muzicală ? Cum se numea emisiunea de radio la care ai colaborat prima dată şi în ce an era?
Mergeam la repetiţiile grupului Olimpic 64 când eram elev. Pe str. Slătineanu. Primul contact a fost la Casa Studenţilor şi apoi la Clubul Universitas, unde am prezentat programe de discotecă, dar şi de audiţii muzicale. Asta se întâmpla în 1969-1970… şi a durat până în 1975. Prima emisiune, la care am colaborat în mod serios, a fost Student Club cu realizatorii Magdalena Boiangiu şi Ion Stănică.La Radioteleviziunea Română de atunci. Asta, după ce o vreme am fost reporter de teren pentru Redacţia de Tineret, fiind îndrumat de Lucian Sârbescu. Emisiuni muzicale au fost “Muzicoteca pentru toţi”, Radiorecording” sau Revelioane ale tinereţii. Am colaborat cu Luminiţa Eremia (redactor la muzical) până-n 1984.
6. Ce colaborări în presa scrisă ai avut?
Prima a fost la Săptămâna (din 1982), apoi am scris de câteva ori şi în presa de limbă maghiară. După 1990 am scris la Curierul naţional,Ţara, Ziua, am colaborat şi cu alte publicaţii, dar m-am axat pe revistele, pe care le-am condus (Pop, Rock & Sport şi apoi P.R & Show). După încetarea apariţiei revistei mele, Vox Pop Rock, din 1999, am mai scris la Expres Magazin, Universul Radio, Qmagazine, am mai conceput, sau scris, pentru publicaţii dedicate unor evenimente (Mamaia,Cerbul de Aur, Steaua de Aur)…

7. Ai fost alături de multe trupe in turneele lor prin ţară şi ai prezentat concertele lor. Care a fost prima trupă alături de care ai plecat in turneu?
Prima trupă a fost Amicii (Timişoara), apoi Compact. Mă refer la un turneu. A urmat Holograf. A mai fost mini-turneul “British Rock For Romania” din 1990.
8. Care era atmosfera in timpul spectacolelor prezentate de tine? Cum erau primiţi artiştii?
Peste tot a fost atmosferă plăcută. În puţine locuri s-a întâmplat să nu fie case arhipline. Public excelent am întâlnitla Suceava,la Iaşi,la Braşov sau Timişoara,la Constanţa sau la Cluj… Lumea venea strict pentru artiştii de pe afiş, aşa că adeziunea era totală. Se întâmpla ca numerele din deschidere să nu fie primite cu cea mai mare bucurie, dar asta e de când lumea…


9. Ai realizat o serie de interviuri cu artişti internaţionali. Care iţi este cel mai apropiat? De care îţi amintesti cu deosebită plăcere?
Mi-au plăcut toate. Cu Jacques Higelinla Paris, cu Joe Cockerla Munchen, cu Joan Baez la Bucureşti, cu Chris De Burghla Koln, cu Rod Stewart pe Wembley sau Peter Maffay în două reprize (odată în Germania, odată la Bucureşti)…Un interviu special a fost cel cu Patricia Kaas, pe traseul Braşov-Otopeni…Kylie Minogue în camera de hotel dela Braşov…Paul Rodgers în culisele Sălii Palatului, cele telefonice cu Ian Anderson, Garou, Chris Norman, Steve Hackett, Glenn Hughes, Mireille Mathieu, Dulce Pontes, Kiko Loureiro (live la radio) Dan McCafferty (live dar și telefonic) și de două ori cu Julio Iglesias.

10. Pe cine ai vrea să ai în studio şi n-ai cum?
Pe Eric Clapton, Carlos Santana, Tom Jones, pe Michelle Pfeiffer, Isabelle Adjani, Robert de Niro, Robert Plant, Sharon Stone, Agnetha de la ABBA,Paul McCartney şi Ringo Starr deodată, Mick Jagger,Patrick Bruel, Adriano Celentano şi alţii…dintre cei în viaţă…Aş vrea o noapte muzicală cu Iliescu, Constantinescu ,Băsescu ,Iohannis, Dragnea și alta cu Viorica Dăncilă, Carmen Dan și Monica Tatoiu. Lista e mai lungă la fete…

-Culoarea ochilor:
Căprui închis, adesea negri
-Care este culoarea preferată?
Albastru, bleu…
-Mancarea preferată?
Clătite, dar n-am voie..
Fructele: pepene, banane, mere, căpşuni, cireşe…
-Alb sau negru?
Alb
-Azi sau maine?
Azi
-Îţi plac animalele?Care?
Da, delfinii, veveriţele,câinii, leii, focile, pinguinii, caii şi koala
-Un lucru pe care nu l-ai facut încă şi vrei să-l faci:
Să am o vacanţă de trei luni în SUA, Japonia şi Australia
CALITĂŢI RECUNOSCUTE DE TINE:
Inteligenţă operativă, spontaneitate, voce de microfon, empatie, deţin secretul dialogului
DEFECTE RECUNOSCUTE:
Irascibil, uneori conflictual, orgolios, uneori posesiv, casnic dezordonat (nu profesional)
-Ai antecedente penale?
Nu
Cu ce echipe ţii?
Steaua şi F.C. Braşov
~ANDREI PARTOȘ – APARIȚII ÎN MASS MEDIA~
Puteți citi mai multe aici:
- Despre trupa FiRMA, anulare de concerte, „cenzură”, Calin Georgescu (Pacientul) - februarie 28, 2025
- LANSARE PSIHOLOGICĂ (25.02) - februarie 25, 2025
- Sanremo, un festival socialist? - februarie 18, 2025
[…] Peste ani, urmarindu-i emisiunile si opera scrisa, impresia de atunci nu s-a schimbat: un om cu o cultura muzicala pop de exceptie, cu o voce de aur, cu un volum de munca absolut impresionant, dar un personaj usor iritabil, angoasat, bun de pus in filme de Woody Allen. La urma urmei o recunoaste chiar el. […]