EUROPE LA ARENELE ROMANE (11.06.2015)

0
197

Galerie foto de Luciana Gingărașu (click aici!!!)
Galerie foto de Luciana Gingărașu (click aici!!!)

Articol de Iulia Radu
Nu știu alții cum sunt, dar eu când am văzut puzderia de (mini)cronici după concertele susținute de Andre Rieu, chiar am crezut că am intrat în normalitate (până și fanatik.ro a scris despre Rieu)! Aproximativ o săptămână am trăit cu iluzia că presa a început din nou să scrie cronici despre concertele la care participă. Apoi a venit concertul Europe. Și s-a așternut tăcerea. Cu greu am găsit o cronică printre numeroasele articole care anunțau fie anularea showului din noiembrie (inițial fusese anunțat în toamna anului trecut la Sala Palatului), fie reprogramarea concertului pe 11 iunie la Arenele Romane. Desigur, Arenele nu sunt poziționate ultracentral, suedezii nu au viori (deci au pierdut din start „snobimea” dornică să fie văzută/fotografiată în locuri publice), nu au încurcat nici circulația prin Capitală, în plus au fost la concurență directă cu Andre Rieu și prima zi a Festivalului Metalhead Meeting, unde cap de afiș a fost Cargo. Nu i-a ajutat nici faptul că acest concert s-a amânat inițial, a fost reprogramat (pe surse am aflat că a fost în pericol să se anuleze de tot, probabil de aceea nici promovarea nu a fost „agresivă”). Cu toate acestea, joi, 11 iunie, la Arenele Romane au venit 3.000 de rockeri puși pe distracție. Public de toate vârstele: de la 5 la 60+ ani. Unii purtau tricouri inscripționate „Europe” și vă spun cu mâna pe inimă că i-am invidiat profund! De ce? Pentru că nu a existat un stand oficial de merchandise! Nu am avut de unde să cumpărăm obiecte promoționale sau albume (deși Europe promovează prin acest turneu cel mai recent album: „War Of Kings”). Păcat!
 
Din păcate, am prins doar finalul recitalului Blade Strings & Tudor Turcu, am lipsit motivat, fiind în culise pentru interviul cu Joey Tempest (îl puteți citi/asculta aici!). Blade Strings, sună foarte bine, Tudor Turcu a fost în mare formă, iar coverurile după Led Zeppelin, AC/DC, Deep Purple, Bad Company au prins foarte bine la public. Sper să mai am ocazia să îi văd în recital!
 
Europe Arenele Romane public evacuatRecunosc, am fost surprinsă să văd că jumătate din „gazon”-ul de la Arene era ocupat de scaune… Am aflat că organizatorii au recurs la această soluție pentru că unii spectatori cumpăraseră biletele la Sala Palatului, la fel de adevărat este și faptul că stuarzii îi îndrumau pe oameni către rândul potrivit și le spuneau că se pot așeza oriunde (așadar, se aplica regula primului venit). Sunt sigură că nu s-ar fi supărat nimeni dacă nu ar fi existat acolo scaunele, până la urmă, cine își cumpără bilet la un concert hard-rock pentru a sta pe scaun?!
 
Trupa Europe a urcat pe scenă la ora 21.10. Presa și-a ocupat locurile din fața scenei pentru a face fotografii. De data aceasta am fost dincolo de gard, alături de ceilalți spectatori. După 3 piese ne-am retras în tribune, lăsând fanii să se dezlănțuie în voie. Oamenii au afișat bannere, au scris diverse mesaje pentru Joey Tempest pe coli A4, pe cartoane, au dat din cap, au cântat, pe scurt fiecare a trăit muzica așa cum a știut mai bine. După vreo 10 minute, firma de pază și protecție a început să evacueze spectatorii din fața scenei. Evident, oamenii au protestat, au fost și câteva mici îmbrânceli. Încet, dar sigur, spațiul de vreo 3 metri dintre gardul de protecție și primul rând de scaune, se golea. Situația a fost rezolvată chiar de Joey Tempest care a spus că nu îi place ce se peterece în fața scenei și a cerut să vorbească cu un organizator. Simțind momentul prielnic, publicul a început să scandeze cu patimă numele „Europe”. Joey a aflat că cei care aveau bilete scumpe pe scaune nu vedeau din cauza celor care se îngrămădiseră în față. Așadar, unii spectatori chiar veniseră cu gândul să stea pe scaun! Solistul i-a rugat pe cei din față să se poarte frumos și i-a îndemnat pe cei din spate să participe la show, să se simtă bine și să renunțe la ideea de a sta jos. La finalul concertului, am stat de vorbă cu Iulia, una dintre fanele înfocate ale formației, care avea loc în primul rând, și care mi-a spus că cei de la pază și protecție le spuneau apăsat în timp ce încercau să îi așeze pe scaune că trebuie să existe un spațiul liber de 2 metri până la gard (!?!). În schimb, Georgiana (care avea loc undeva în tribună) mi-a spus că cineva din spate i-a atras atenția că nu vede din cauza ei. În fine, după intervenția lui Joey Tempest, spectatorii înfocați au rămas „lipiți” de gard, iar cei din spate s-au ridicat în picioare, ba mai mult decât atât, unii s-au urcat chiar pe scaune!
 
Joey Tempest si John Norum
Joey Tempest si John Norum

E greu de redat în cuvinte energia unui show Europe. Joey Tempest este în permanantă mișcare: când în stânga, când în dreapta, când pe monitoare, când răsucește stativul microfonului deasupra capului, când se întinde pentru a da mâna cu spectatorii din față. Și nu doar mâna! De vreo două ori le-a întins și chitara lăsându-i să cânte și ei două acorduri. Aparent retras în dreapta scenei (nu a venit în față sau în mijlocul scenei), John Norum a strălucit și a cucerit publicul cu solo-urile de chitară. A fost o încântare să-l ascult! Și John Leven a fost la fel de discret în partea stângă a scenei, cu mențiunea că el a zâmbit mai mult decât Norum.
Toate privirile sunt atrase ca un magnet de Joey Tempest. Sunt momente în care uiți că mai sunt și alții pe scenă. Comunică foarte bine cu publicul: fie că o face verbal, prin gesturi sau mimica feței, mesajul ajunge mereu la oamenii din fața lui.
Ne-am bucurat să ascultăm piese precum Superstitious, Scream Of Anger,  Carrie (refrenul a fost cântat de toată lumea), Sign Of Times, Ready Or Not, Girl From Lebanon, Rock The Night și bineînțeles The Final Countdown, pe care o puteți urmări mai jos. Desigur, nu au lipsit nici piese de pe cel mai recent album: War Of Kings, Days Of Rock’N’Roll, Praise You, Hole In My Pocket, The Second Day.
Lait-motivul serii a fost „Mișto”, cuvânt pe care Joey Tempest l-a repetat după aproape fiecare piesă, spre amuzamentul spectatorilor. Nu a fost singurul cuvânt în română pe care l-a spus: „mulțumesc” și „mă bucur că sunt din nou aici” au completat cu succes vocabularul românesc.
După o oră și jumărate de rock, Joey ne-a îndemnat să facem gălăgie, iar trupa s-a retras. Venise deja momentul bisului. Aplauzele s-au întețit, numele „Europe” a fost scandat din nou de spectatori, iar trupa revenit și ne-a oferit una dintre cele mai așteptate piese ale serii: The Final Countdown.
A fost un concert pe care l-am trăit din plin! Sper să mai am ocazia să îi văd la București!
 
spectatori EuropeLa final am stat de vorbă cu câțiva dintre spectatori.
Marian (28 de ani): „Europe rules iar John Norum este cel mai bun chitarist din lume! S-a văzut acest lucru astăzi. Sper să mai vină și cu proiecte solo. A fost un show pe cinste”.
Alina (19 ani): Tata este mare fan Europe și eu m-am molipsit de la el. Îmi place foarte mult de Joey Tempest. Este mișto, ca să-l citez pe el. A fost bestial concertul!”
Loredana (31 de ani): „Am trăit fiecare moment în fața scenei! Bine că ne-au lăsat în pace până la urmă și nu mi-am pierdut locul de lângă gard. Pot să jur că au fost 3 momente în care Joey s-a uitat fix în ochii mei. Sper că a înțeles cât de mult îl iubesc!!”
Sebastian (38 de ani): „Îi felicit pe toți și le mulțumesc pentru acest concert! Albumul War Of Kings sună bestial! Mă bucur că au revenit la un sound hard & heavy. E cu siguranță unul dintre cele mai bune concerte rock pe care le-am văzut în ultimii doi ani!”
Adina (22 ani):Joey Tempest este foarte simpatic! Europe e o super-trupă! Am venit cu câțiva prieteni și ne-am simțit foarte bine. A fost o atmosferă foarte mișto și pe scenă și în public!”
Dana (40 de ani): „Am fost mereu îndrăgostită de Tempest și mă bucur să văd că nu și-a pierdut din șarm! Arată la fel de bine ca-n tinerețe, dar cântă mult mai bine. Mi-au plăcut piesele noi! Europe a rămas o forță în hard-rock! Excelent show!”
Sorin (27 de ani): „M-a surprins energia lui Tempest! E prima dată când îi văd live. I-am descoperit recent, când au lansat albumul Bag Of Bones. Îmi place și War Of Kings foarte mult! Să mai zică cineva că a murit rock-ul! Nici vorbă! E mai viu ca niciodată”.
Ciprian (17 ani): M-am simțit foarte bine, chiar dacă am venit cu părinții! Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost faza în care au vrut să ne îndepărteze de la gard! Bine că ne-au lăsat în pace. Am prins și o pană de chitară și sunt foarte fericit!”
Daniela (43 de ani): „A fost un concert de senzație! Preferatul meu din trupa Europe este Mic Michaeli. Este unul dintre cei mai buni clăpari din lume. Dacă trupa asta sună atât de bine, este și meritul lui!”
Ioana (33 de ani): „Mi s-a împlinit un vis în seara asta! Am stat ochi în ochi cu Joey Tempest. Eram în stare să mă bat cu toți gardienii, numai să nu plec de lângă gard! Este trupa sufletului meu și sper să revină curând în România!!”
Mihaela (39 de ani): „A fost bestial concertul! Singurul regret este că nu am reușit să aflu dacă au existat și bilete meet&greet… Aș fi vrut să-mi cumpăr. Ca de obicei, concertele lor în România sunt slab promovate! Dar, în fine, mă bucur că am fost în primul rând. A fost o seară memorabilă”.
Adrian (29 ani): „A fost un concert foarte bun. Europe a demonstrat încă o dată că este una dintre cele mai bune trupe de hard&heavy. O singură nemulțumire am: nu au cântat Cherokee. Am așteptat piesa asta tot concertul!! De ce nu au cântat-o??”
 
Setlist concert
Joey Tempest (600 x 398)WAR OF KINGS
HOLE IN MY POCKET
SUPERSTITIOUS
SCREAM OF ANGER
LAST LOOK AT EDEN
THE SECOND DAY
CARRIE
FIREBOX
SIGN OF TIMES
PRAISE YOU
READY OR NOT
GIRL FROM LEBANON
LET THE GOOD TIMES ROCK
ROCK THE NIGHT
DAYS OF ROCK’N’ROLL
THE FINAL COUNTDOWN
 
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here