INTERVIU EXCLUSIV: Un sfert de oră cu Chris de Burgh, la Köln (30.11.1994)

0
118

Interviu realizat de Andrei Partoș, publicat în revista VOX POP ROCK (nr 35-36/ decembrie 1994)
Cel mai frumos cadou de Sf. Andrei, l-am primit din partea domnului Dragoş Anastasiu (Betaco Deutschland), în Germania, mai exact într-o cabină a sălii Sporturilor din Köln. Cum am ajuns noi acolo, ce am văzut în Germania, ce concerte am ratat, veţi afla într-o relatare ulterioară. Înainte de a reda interviul cu simpaticul irlandez, trebuie să ştiţi că a cântat împreună cu o sală arhiplină, aproape 3 ore. A fost un concert cum n-am mai văzut până în acea zi – 30 noiembrie 1994.
Rep.: Cum ţi-ai defini propria muzică?
C.d.B: Mă preocupă să scriu cântece cu melodie, textele să aibă ceva de spus. Sunt povestiri din imaginaţia mea, de regulă de dragoste sau dintre cele amuzante. Dacă vrei o bună descriere a ceea ce fac eu, aş zice că e vorba de rock melodic.
Rep.: Cum se face că atunci când ai pătruns pentru prima dată într-un top, s-a întâmplat în Brazilia şi în alte ţări sud-americane, unde nu se prea înţeleg versurile tale?
C.d.B: Asta s-a întâmplat cu mult timp în urmă. Le-a plăcut mult melodia de pe acel disc intitulat „Flying„. Se pare că le-a sunat bine, chiar dacă nu înţelegeau cuvintele. În multe ţări în care nu se vorbeşte engleza, discurile mele s-au vândut bine. E ceva în melodie, în muzică, în voce, care place oamenilor.
Rep.: Fiind născut în Argentina, crezi că ai ceva sânge latin în vine? Nu de alta, dar noi venim dintr-o ţară latină?
C.d.B: Nu, nu cred. Mai curând aş găsi o explicaţie prin faptul că abordez teme universale, muzică universală. Asta îmi place în mod special.
Rep.: Am aflat că există un cântec pe care aici, în Germania, îl incluzi mai rar în repertoriul tău, în timp ce, în România, este foarte îndrăgit. Este vorba despre „Moonlight and vodka”. Cum se face că cei de aici nu-l ştiu?
C.d.B: Ba-l ştiu! L-am cântat când am susţinut turneul pentru promovarea LP-ului „Man on the line”, din 1984, dar pot să-ţi spun că am avut recent trei concerte la Moscova şi unul la Petersburg, unde oamenii mi-au cerut cu insistenţă aeastă piesă, iar eu nu i-am refuzat.
Spre marea noastră bucurie, Chris ne-a dedicat această piesă în timpul concertului său, precizând că o cântă pentru prietenii săi din România. Trebuie să recunoaştem că fiind doar 4 români în sală, ne-am simţit extrem de mândri.
Rep.: Am dori să scriem mai mult despre activitatea şi cariera ta, dar enciclopediile nu-ţi acordă prea mult spaţiu. Cum să procedăm să avem mai multe informaţii despre tine din 1973, cand ai început cu Horslips?
C.d.B: Mă bucur că ştii acest moment din cariera mea. Există o carte pe undeva despre mine, care descrie viaţa mea la începuturi, precum şi muzica mea. Iar la anul sper să iasă o altă carte, cu acelaşi subiect, dar poate ceva mai profund abordat. Presupun că şi casa de discuri ar trebui să deţină informaţiile biografice necesare.
Rep.: Te-ai gândit vreodată să-ţi publici textele într-un volum, pentru că sunt, de fapt, adevărate poezii?
C.d.B: Nu, dar mi se pare o idee bună. Poate cineva o va face într-o bună zi.
Rep.: Dacă ar fi să ai o altă viaţă, ce-ai vrea să fii?
C.d.B: Nu prea ştiu. Îmi place radio-ul, jurnalistica… Poate să conduc un hotel sau aşa ceva… Oricum, mi-aş dori să lucrez cu oamenii, pentru că îmi place comunicarea.
Rep.: Dacă tot îţi place jurnalistica, adresează-ţi singur cea mai dificilă întrebare, pe care eu nu o găsesc în acest moment.
C.d.B: Acum, nu pot. Trebuie să mă gândesc. E prea dificil ceea ce-mi ceri. Când ne vom revedea îţi voi satisface şi această cerere.
Rep.: În final, o vorbă pentru cititorii noştri, pentru cei care speră să te vadă în România, având în vedere că turneul tău este organizat de domnul Marcel Avram, care este şi el român.
C.d.B: De mai mulţi ani am auzit că în România, muzica mea este ascultată şi îndrăgită. Este un loc pe care îmi doresc mult să-l vizitez, iar acum, că lucrurile sunt în plină schimbare, cred că e posibil. Dacă lumea îşi doreşte să vin, o voi face.
După interviu, Chris a acceptat cu amabilitate, să fie fotografiat alături de noi doi: Dana Anastasiu, stabilită în Germania, Orlanda Deladi şi Andrei Partoş. Dragoş Anastasiu a fost fotograful nostru. Chris mai avea 10 minute până la începerea show-ului.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here