(Playlist) La mulți ani, Mămicilor! (8.03)

0
740

(Playlist) La mulți ani, Mămicilor! (8.03)La mulți ani de 8 Martie!

Ziua Internaţională a Femeii, sărbătoare oficializată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), este celebrată în fiecare an la 8 martie, în întreaga lume.

Marcarea acestei zile reprezintă, potrivit ONU, un prilej pentru a reflecta asupra progreselor realizate, pentru a apela la schimbare şi pentru a sărbători actele de curaj şi determinare realizate de către femei obişnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor.

(…)

Ziua Internaţională a Femeii a apărut pe fondul mişcărilor sociale de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în toată Europa.

Această zi este celebrată în multe ţări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Prima Zi Naţională a Femeii a avut loc în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus faţă de dreptul de vot şi de a ocupa o funcţie publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională şi de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.

Puteți citi mai multe aici: https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/03/08/8-martie-ziua-internationala-a-femeii-07-07-25

Playlist:

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here