1 Mai cu Dana Criminala, Ileana Ciuculete și Nicolae Ceaușescu

0
163

comunismArticol de Iulia Radu
Am 34 de ani, dintre care doar 6 ani i-am petrecut în comunism. Mai mult ȘTIU că am fost „șoim al patriei” decât îmi amintesc concret, noroc cu câteva fotografii păstrate de atunci. N-am spus niciodată „tovarășa” la școală, am început cu „doamna învățătoare”. E lesne de înțeles că n-am fost niciodată la defilare. Cu toate astea, de 27 de ani, an de an, sunt scoasă la defilare de televiziuni. În fiecare an, televiziunile scot de la naftalină imaginile cu Ceaușescu și celebrele defilări de 1 Mai și le rulează fără milă vreo două zile. În studio sunt chemați diverși invitați (în privirea cărora spiritul comunismului este încă viu) care își amintesc cum era pe vremea aceea… M-aș fi așteptat ca-n 27 de ani să epuizeze dracu toate amintirile și să putem să ne vedem și noi de viață, să ne desprindem de „trecutul glorios și gri”. Dar nu! Mintea românului este un izvor nesecat, așa că unii au început să inventeze amintiri din epoca apusă. Bunăoară, pe B1TV, o doamnă (nu am prins emisiunea de la început, iar la TV nu se mai poartă să scrii din când în când pe burtieră numele invitatului) ne spunea că și pe vremea lui Ceaușescu se petrecea la fel de mult ca acum de 1 Mai, „că d-aia erau renumite (n.r. – stațiunile) 2 Mai și Vama Veche. Atunci veneau suedezele acolo, astăzi vin blondele noastre”. Moderatoarea emisiunii n-a avut nicio reacție, ei i s-a părut normal. Probabil, așa știa și ea, că pe vremea lui Ceaușescu distracția mare era-n 2 Mai și în Vamă… Peste tot am văzut aceleași imagini din fabrici și uzine, i-am văzut pe Elena și Nicolae Ceaușescu, am văzut filmări de la defilările fastuoase și mulți comuniști (în gândire și-n aspect) care povesteau despre cremwurst și despre mici și despre bere. An de an. Același tip de emisiuni, același tip de discurs, aceeași evocare grețoasă a perioadei comuniste. Televiziunile păstrează cu sfințenie spiritul comunismului viu prin astfel de emisiuni. Culmea este că tot jurnaliștii și „analiști” TV se miră (cu ipocrizie!) că populația „este nostalgică”. Am 34 de ani și n-am nicio vină că redactorii și producătorii TV sunt adânc ancorați în comunism. Dacă-i întrebi care-i publicul lor țintă, vor spune că cei cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. Cu toate acestea, în zile de sărbătoare, când românul stă acasă și are nevoie de programe TV agreabile, televiziunile se adresează în special celor de peste 50 de ani care au prins vremurile după care producătorii TV tânjesc. Stau și mă întreb câtă „secetă” poate să fie în mintea lor dacă nu s-au plictisit să vadă aceleași imagini de mai bine de un sfert de secol!? Ba mai mult decât atât, le difuzează de bună voie și nesiliți de nimeni.
Între două reportaje din arhiva comunistă, televiziunile prezintă „știri la zi” de la munte și de la mare. Aici e de râs! La Realitatea TV, o domnișoară vorbea cu foc despre „Junii Brașovului”. Toate bune și frumoase, până aici. Am aflat că „Junii tineri și junii mai în vârstă (…) salută cu „Hristos a înviat!” pe trecători, turiști și brașoveni”. Observați că la Brașov nu există discriminare, sunt salutați și oaspeții și gazdele dar și trecătorii (categorie care-i cuprinde și pe marțieni, probabil). Să mai rămânem puțin la juni: „Aceștia sunt foarte curajoși pentru că trebuie să controleze aceste animale puternice și nărăvașe”. Da, ați prins ideea, junii erau pe cai… mari. Din alte reportaje reieșea faptul că până și copilașii mângâiau acele animale „nărăvașe”, de unde deducem că aerul de munte te face „curajos”.
M-am mutat la Antena 3 unde lacrimile curgeau gârlă. O aud pe moderatoare întrebând: „Care a fost ultimul moment când și-a dat suflarea Ileana Ciuculete? S-a lăsat moale în brațele tale?” Șocată, încep să caut cu disperare telecomanda. Soțul regretatei Ileana Ciuculete, nu e șocat deloc. Orice om de bun simț ar fi fost revoltat la auzul unei astfel de întrebări imbecile. Dumnealui, însă, a început să povestească printre hohote de plâns cum a expirat „mai lung” Ileana.
Noroc că am găsit telecomanda. Apăs butonul și ajung pe România TV (posturile astea două și-n lista TV sunt „legate”). Aici avem știri adevărate: Dana Criminala și Leo de la Strehaia au lăsat restaurantele de fițe și au ieșit în parc, la iarbă verde, la hamsii și la mici. O vedem pe „Criminala” savurând o hamsie și etalându-și banul de aur de la gât, „simbolul căsătoriei lor”. Am simțit că deja primesc prea multe informații nefolositoare, așa că am ajuns înapoi la Realitatea TV, tocmai la timp ca să aud din gura unui „grataragiu” dintr-un parc bucureștean: „pentru cei care nu vor să mănânce carne, avem și preparate din pește”. Cel mai probabil, era vorba despre un „pește-legumă”, unul care nu se obosește să dea din coadă prin apă, ci stă pe canapea în fața televizorului.
Pe ProTV, Cătălin Măruță sărbătorește „1 Mai Ardelenesc”. Îi are invitați în studio pe: Andra, Lidia Buble, Vărul Săndel, Dinu Iancu Sălăjanu, Dumitru Fărcaș. Măcar aici e veselie. Mă uit de o jumătate de oră și nu a zis nimeni „pe vremea lui Ceaușescu” sau „înainte de 90”… Invitații au adus mâncare tradițională, Lidia Buble a mărturisit că mama ei făcea piure de cartofi cu bormașina (?!?). Explicația a fost simplă: erau 13 guri la masă, așa că trebuia să facă o cantitate mare și folosea bormașina ca să zdrobească bine cartofii. Am văzut și imagini filmate… Una peste alta, este un program agreabil. Duetul Andra – Dumitru Fărcaș mi-a plăcut.
Ca de obicei, spre seară urmează știrile cu drumurile aglomerate, cu accidente, cu trenuri întârziate. Vă las mai jos câteva imagini cu burtierele văzute la TV în aceste două zile (click pe fiecare imagine pentru a mări).
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here