Dacă profesia nu te determină să faci lucruri extreme, atunci nu e adevărata ta vocație. Am ajuns la această concluzie după ce o distanță de 600 de km (care la Viena unde eram acum 3 ani pe vremea aceasta, se parcurge în 40 de minute cu trenul), aceasta nu are un tren direct spre destinație doar legături și peste 10-12 ore irecuperabile petrecute în vagoane și pe peroane.
M-am uitat și la avion dar tot era nevoie să ajung până la Cluj pentru asta, prin urmare, călătoria e sport extrem în România. În lipsă de opțiuni, m-am orientat spre o variantă de autoturism, costul fiind cât biletul de avion, la dus a meritat – 2 șoferi civilizați, amabili, atenți la drum, dar la întors neregulile au început: un șofer stătea cu ochii în telefon nu la traseu, iar al doilea povestea sadic și grafic despre accidente, exact ce vrei să auzi la drum lung pe curbele și denivelările nesemnalizate. De fapt, am și văzut 2 accidente. Tot ce-mi doream era dacă se petrece ceva neprevăzut cu mine, printr-o minune, materialul meu să ajungă în siguranță la Iulia Radu și Andrei Partoș, profesioniștii cei mai potriviți pentru a valorifica o documentare de eveniment, în opinia mea.
Încerc să-mi explic de ce avut inconștiența de a merge 14 ore cu mașina pe o rută periculoasă, cu multe serpentine și întuneric, la o nouă întâlnire cu cititorii a domnului Cristian Tudor Popescu, cu prilejul lansării celei mai recente cărți: Râsul dracului, Editura Polirom. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Bookfest Târgu-Mureș, care a fost organizat în foaierul Teatrului Național, unde singurele persoane la care nu m-aș fi așteptat să facă gălăgie, deși le-a fost atrasă atenția, au fost tocmai voluntarii târgului…
Răspunsul e dragostea dincolo de pasiunea pentru profesie, dragostea de a fi martor al actului cultural viu, schimbul energetic irepetabil dintre autor și spectatori, ce nu poate fi transformat în cuvinte și nici surprins în totalitate pe video. Timp de 12 ani, deplasările profesionale au fost parte din normalitatea vieții mele, acum sunt la nivel de vis aproape imposibil, ridicol de riscant, dar extrem de necesar pentru că mi-a arătat vulnerabilitatea și forța în situații limită, care nu m-au dezarmat în misiunea mea de frumos, util și bine.
cultural platform Verbs describe us
- Interferențe - decembrie 3, 2024
- A murit legendarul Helmut Duckadam, la doar 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș - decembrie 2, 2024
- Sivert Høyem (ex-Madrugada) pe scena ARTmania 2025, în Piața Mare din Sibiu - decembrie 2, 2024